Nový materiál se bleskově změní ze superhydrofobního na superhydrofilní

Vědci vytvořili nový materiál na bázi mědi, který podle potřeby může odpuzovat nebo naopak absorbovat kapičky vody. Stačí k tomu jediné stisknutí tlačítka.

Tento inovativní materiál by se v budoucnu mohl stát důležitou složkou vodních filtrů, biomedicínských přístrojů nebo třeba tekutých optických čoček. Vše přitom funguje velmi jednoduše – stačí změnit napětí aplikované na celý povrch.

„Když se na povrch aplikuje malé napětí, vodní kapky, které z něj zpočátku sklouzávaly, se k němu začnou pevněji a pevněji přichycovat,“ uvedl jeden z výzkumníků, Ben Zahiri z University of British Columbia (UBC). Dodejme, že „malé“ v tomto případě znamená nižší než 1,5 voltů.

Klepněte pro větší obrázek

Měď je na povrchu uložena procesem zvaným elektrodepozice, díky čemuž vypadá jako řady vánočních stromků. Přechod mezi oběma stavy zajišťuje změna jejího oxidačního stavu – v důsledku ztráty elektronů je měď méně přitahovaná k vodě. Při 0 voltech se voda nachází na vršcích „stromků“, ale po aplikaci napětí začne klesat.

Samostatnou zmínku si zaslouží i skutečnost, že když odborníci materiál přepnuli ze superhydrofobního na superhydrofilní, plnil úlohu jakési elektrické houby. Jinak řečeno, zadržoval či uvolňoval tekutiny. Díky tomu by se mohl stát neocenitelným pomocníkem při řešení úniku různých nebezpečných látek. Lze ho využít také k manipulaci s krví atd.

„Tato zjištění by mohla otevřít zcela novou oblast výzkumu inteligentních povrchů,“ uzavřel hlavní badatel Walter Mérida.

Zdroj: UBC

Váš názor Další článek: Android 8 se na telefon nainstaluje, i když nebude mít dostatek volného místa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,