Apple | SSD | MacBook

Nový MacBook Air má pomalejší SSD než minulá verze. Začal Apple šetřit?

Apple minulý týden potichu aktualizoval MacBook Air a MacBooky Pro. Jedním z hlavních novinek je také nižší cena a web Consomac se rozhodl prověřit, jak jsou na tom nové modely z pohledu výkonu úložiště.

Zatímco u výpočetního hardwaru došlo k vylepšení, v případě MacBooku Air a použitého SSD Apple zdá se, nechce dát slevu zadarmo. Dle měření totiž vyšlo najevo, že u 256GB verze MacBooku Air se rychlost při sekvenčním čtení snížila na 1,3 GB/s, zatímco u modelu z roku 2018 to bylo 2 GB/s. V případě rychlosti zápisu byly hodnoty více méně stejné - 1 GB/s u novějšího modelu vs. 920 MB/s u starší verze. V případě čtení se tak jedná o pokles výkonu o 35 %, což už je poměrně hodně.

ssd-mba-2019-speed-test-256.jpg
Měření výkonu SSD v programu Blackmagic Disk Speed Test

Zajímavostí je, že u 128GB verze žádný mezigenerační rozdíl není a rychlostí jsou stále 1,3 GB/s při čtení a 500 MB/s při zápisu dat. Je tak otázkou, proč tomu tak je. Nabízí se příčina, jestli Apple nepřenastavil preferenci na práci s menšími soubory a náhodným přístupem (nebylo bohužel součástí testu) nebo jde o nějaký problém při konfiguraci čipů při kapacitě 256 GB.

Pokud by totiž bylo záměrem použít pomalejší čipy, změna ve výkonu by se nejspíše projevila i u menší verze, což se ale nepotvrzuje. Uvidíme, jestli tato otázka bude někdy zodpovězena.

Diskuze (11) Další článek: Tudy vede cesta: Monitor Philips Momentum 32 je o dost lepší než standard, ale nestojí balík

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,