Nový kolega v kanceláři: Microsoft Word 2007

Nejpoužívanější součástí Office je textový procesor Word, program, jehož název je pro programy sloužící k tvorbě a úpravám textu synonymem. Dnes se blíže podíváme na Pás karet i další možnosti GUI. Ve Wordu si všimneme usnadnění formátování textu, drobných „užitečností“ i přetrvávajících letitých problémů.

Pás karet a vylepšení GUI

Pás karet nahrazuje stará rozbalovací menu. Jeho hlavním plusem je jeho inteligence. Zobrazení se totiž mění podle toho, jaké funkce jsou vhodné pro současnou činnost uživatele. Ano, tato formulace po zkušenosti s ostatními „inteligentními“ či „zjednodušujícími“ funkcemi Office nahání strach. Kdo z nás již alespoň jednou nenadával nad tvrdohlavostí programů Office, které vždy ví, co dělat, mnohem lépe než uživatel. Takové chování sice nevymizelo a během tohoto seriálu článků na něj ještě několikrát narazíme, Pásu karet se naštěstí vyhnulo.

Pás karet na výchozí záložce Home

Změny ovládacích prvků nejsou přehnaně časté a jsou téměř vždy na místě. Microsoft Ribbon naprogramoval spíše tak, že se někdy změnit zapomene a je třeba ručně překliknout. Rozhodně se nedočkáme zběsilého přepínání jedné podoby do druhé.

Mnohým uživatelům, obzvláště pak těm s malým rozlišením displeje, připadá Pás karet příliš velký. V tom není problém, stiskem klávesové zkratky Ctrl+F1 či dvojklikem na záložku jej bez problémů mohou schovat. Toho lze dosáhnout i kliknutím pravým tlačítkem do prostoru Pásu a volbou „Minimalizovat Pás karet“. Při minimalizovaném Ribbonu lze provádět úkoly buďto použitím místních dynamických kontextových nabídek, které se zjevují automaticky při zastavení kurzoru, nebo po kliknutí pravým tlačítkem.

Jinou možností je využít tzv. „KeyTips“, což jsou sekvence kláves volající funkce z Ribbonu. Přiřazení písmen jednotlivým funkcím se zobrazí po stisku klávesy Alt. Kliknutí na šipky v pravých dolních rozích jednotlivých oblastí Pásu karet otevřou to, co pro danou sadu funkcí zbylo v Office 2007 z původních ovládacích panelů Office starších verzí.

KeyTips na záložce Vzhled stránky

Tlačítko Office je novým tlačítkem nahrazujícím původní menu Soubor, které v Pásu karet není zastoupeno. Po kliknutí na diamant, jak se původně mezi vývojáři grafické podobě tlačítka také říkalo, nabídnou aplikace Office základní možnosti práce s dokumenty - otevření, ukládání, tisk, možnosti finalizace (vodoznaky apod.) či poslání e-mailem. Často používaná volba Vlastnosti souboru je ukryta v menu Prepare.

Nabídka po kliknutí na Tlačítko Office bývá někdy přezdívána Office Start Menu

Při psaní textů s předem stanoveným rozsahem pak oceníme, jednu z výborných drobnůstek a užitečnůstek. Rozsah dokumentu již není potřeba hledat v okně Vlastnosti. Místo toho se aktuální počet slov zobrazuje v levé části spodního informačního proužku okna aplikace. Po kliknutí na počet slov spatříme i podrobnější detaily.

Počet slov se aktualizuje v reálném čase, po kliknutí se zobrazí okno s bližšími detaily

Vedle tlačítka Office se nachází panel pro rychlý přístup, kam lze umístit tlačítka provádějící řadu často používaných funkcí programů. Za zmínku stojí i možnost změny barvy celého okna aplikace. Na výběr je mezi standardním modrým, černým a stříbrným vzhledem. Nové je také výchozí formátování vytvářených dokumentů.

Ukázka černého a stříbrného vzhledu aplikace. Dole je vidět starší panel pro nastavení odstavce.

Standardně je použit bezpatkový font Calibri a řádkování 1,5. Bezpatkový font jistě k lepší čtivosti dokumentů nepřispěje. Změna formátování textu však v Microsoft Office nikdy nebyla tak snadná jako nyní. Naprostá většina změn se totiž aplikuje v náhledu okamžitě po přejetí kurzorem myši přes odpovídající funkci v Ribbonu či kontextových nabídkách. Již nikdy tak nemusíme zažít zdlouhavý výběr fontu či jeho velikosti.

Co je dále nového

Jako vždy najdeme i tentokrát ve Wordu několik funkcí, které bohužel v našich končinách a v lokalizované verzi příliš nevyužijeme. Jde zejména o Microsoftem silně propagovanou přímou podporu pro tvorbu zápisků na vybrané blogové systémy. Strach máme v tuto chvíli i o vymoženost v podobě kontextové kontroly gramatiky, která již není založena na pouhém výběru slov ze slovníku, ale využívá i kontextu věty k určení správných gramatických tvarů. Dočkáme se v české lokalizaci automatické kontroly shody přísudku s podmětem?
 
Vylepšení se dočkala podpora přímých překladů. Ve Wordu existuje možnost zapnout překladač v podobě tooltipu nad vybraným textem. V anglické lokalizaci aplikace jsou k dispozici překlady do angličtiny, francouzštiny a španělštiny. Nabídka jazyků by se měla v různých lokalizacích lišit. Při vědeckých pracích může být výraznou podporou automatická práce se zdroji literatury a citacemi. Word se za účelem korektních bibliografických údajů je schopen připojovat na webové databáze a získávat z nich potřebná data.
 
Vylepšeny byly možnosti týmové spolupráce, revize dokumentů, jejich komentování i porovnávání. Na druhou stranu nechybí možnost pro ochranu soukromí na jediné kliknutí veškerá metadata (jména, revize apod.) z dokumentu odstranit. Nepřehlédnutelnou změnou je i nový režim pro prohlížení dokumentů, jehož účelem je poskytnout maximální plochu obrazu pro prohlížení při nabídce pouze základních nástrojů k revizi dokumentu.

Co nového není

Již výše jsme narazili na inteligenci programu. Ano, řeč je o neoblíbených funkcích určených pro usnadnění práce. Bohužel, naprostá většina uživatelů s nimi má pouze potíže, neboť častokráte tvrdohlavě protestují proti lidské vůli a snaží se věci řídit po svém. Kdo by ve starších verzích nenarazil na neuvěřitelné problémy s vkládáním textu ze schránky či používáním automatického číslování stránek nebo tvorbu seznamů.
 
V prvním případě se bohužel mnohé nezměnilo. Word samozřejmě stále kopíruje (a je to naprosto v pořádku) text ze schránky včetně formátování a následně nabízí na konci vloženého bloku výběr mezi originálním, prostým či přizpůsobeným textem. Problém je, že tato nabídka se nezřídka (i při kopírování kompletních odstavců včetně neviditelných značek) nezobrazuje vůbec, případně její volby nefungují správně, zejména pak ta pro nastavení formátování přizpůsobeného zbytku dokumentu. Vkládání textu nám bude i nadále zkracovat život o pěkných pár minut při každém použití.
 
Druhé dvě záležitosti byly vylepšeny, avšak stále zdaleka nejsou dokonalé. Automatické číslování stránek již nenaráží na tolik problémů, avšak stále pro něj není problém některé stránky vynechat či po velmi komplexních úpravách textu dokonce některé stránky číslovat stejnými čísly apod. Velkou výhodou, která do značné míry tyto problémy eleiminuje, je konečně možnost jednoduchého kompletního odstranění číslování a jeho nového vytvoření.
 
Vnořené číslované seznamy jsou pak již kapitolou samy pro sebe. Word je stále přesvědčen, že ví lépe než uživatel, na které úrovni a v jakém pořadí má daná položka seznamu být, čísla položek je i v roce 2007 komplikované editovat ručně. Word si zkrátka přinesl nemilé dědictví po svých předcích. Naštěstí jej dokáže vyvážit svými pozitivy.

Hodnocení

Microsoft Word 2007 nelze považovat za revoluční produkt. Těžko spekulovat o tom, zda se vyplatí upgrade z Wordu 2003. Vzhledem k ceně sad Office pravděpodobně většině uživatelů ne, stejnou práci totiž odvede i některá ze starších verzí. Na druhou stranu Word 2007 není úplně k zahození. Jak již bylo řečeno v předešlém díle, Pás karet je velmi návykový.

Navrch nový Word přidává funkce (mnohé i zde nevyjmenované), které mnohým uživatelům ve starších verzích chybí - ať již jde o lepší práci se styly formátování, jejich živý náhled či prosté počítání slov přímo v hlavním okně aplikace. Na druhou stranu zásadní změny funkčnosti zde nejsou (ale nelze jednoznačně říci, jestli mohou být, přeci jen jde pořád o textový procesor) a po pár týdnech používání začne většina uživatelů narážet na věci, které by si jistě měly pro příští verzi říci o opravu.

Přese všechno: Chystáte-li se investovat do kancelářského balíku, není Word 2007 rozhodně produktem, který by vás měl odradit. Jde o povedený, funkcemi a možnostmi naditý program. Žádný z mnoha zahraničních recenzentů nedal Wordu méně než 80 % bodů udělovaných daným časopisem. Na tento trend navážeme i na Živě.cz. Microsoft Word 2007 obdrží 85 %.

 Microsoft Word 2007
 + nový způsob ovládání programu a formátování dokumentů
 + dobrý výkon, nízká náročnost
 + drobnosti pro usnadnění práce
 – přetrvaly některé staré problémy
 Hodnocení Živě.cz: 85 %

 

 

 

 

 

Diskuze (74) Další článek: Ke stažení: evidence hudebních CD a fotoalbum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,