Nový kolega v kanceláři: Microsoft Powerpoint 2007

Druhým velkým programem sady Office, na nějž se podíváme v našem seriálu kancelářských recenzí, bude nástroj pro přípravu prezentací Microsoft Powerpoint 2007. Nečekejme nic extra nového. Jde pořád o starý dobrý Powerpoint, avšak s řadou zajímavých vychytávek.

Co je Powerpoint

Microsoft Powerpoint 2007 je vedle svých sourozenců z poslední verze kancelářského balíku Office spíše tím nenápadným, o to však podařenějším. Ne, že by seznam změn a vylepšení nebyl dlouhý, ale jen máločeho si všimneme nějak výrazně.

Zatímco ve Wordu oceníme například zcela novou kontrolu gramatiky (ta je pochopitelně v Powerpointu rovněž, ale primární uplatnění najde při psaní spíše delších textů), v Excelu nemineme nové grafy či rozsáhlejší tabulky, v Outlooku nové neomezené možnosti třídění e-mailů a událostí, v PowerPointu není nic, co by z tohoto programu dělalo prezentační editor příští generace. Přidány totiž byly pouze funkce, které uživatele Powerpointu 2003 (seznámeného s Pásem karet) nemohou příliš překvapit a jimiž Powerpoint „pouze“ dorovnal krok s dobou.

Microsoft Powerpoint 2007

Powerpoint je jedním z dlouhé řady programů, které nemají svůj původ přímo v Microsoftu. Přitom jde o nástroj poměrně starý. Jeho první verzi, tehdy ještě zvanou Presenter, vyvinuli Bob Gaskins a Dennis Austin již v roce 1984. Presenter byl i s mateřskou společností Forethought pohlcen Microsoftem v roce 1987. Ještě téhož roku vyšla verze pro počítače Macintosh, v roce 1991 pak následovala verze pro Windows. Program je dnes celosvětově používán ve více než 300 milionech kopií a podle Microsoftu drží ve své oblasti tržní podíl 95 %.

Jaké můžeme očekávat novinky

Graficky podařená prezentace je vizitkou svého autora a polovinou úspěchu. Powerpoint se snaží práci ulehčit pomocí funkce zvané SmartArt. Ta je spolu s možnostmi aplikace efektů (Vista styl) na text, případně použití WordArtu (tentokrát vkusného) základem grafické síly programu. Nabízí desítky grafických prvků, které lze v prezentacích použít. Najdeme zde mimo jiné grafy, navigační prvky, grafická menu apod. V kombinaci s předdefinovanými grafickými styly prezentací je možné šablonu pro profesionálně vypadající prezentaci vytvořit během několika minut a doslova na několik kliknutí.

Vkládáme chytré umění. Výběr objektů SmartArt je opravdu velký.

K tvorbě šablony pro prezentaci se váže výrazně vylepšená podpora řídících snímků, master slides. Master slides jsou obdobou stylů stránky, které lze používat ve Wordu. Powerpoint je podporoval již v předchozí verzi, tentokrát však jejich využitelnost prudce stoupá. Pokud na pásu karet v záložce View vyberete SlideMaster, vytvoří se hierarchický strom snímků. Změny provedené v řídícím snímku se projeví v odpovídajících objektech (textová pole, obrázky, grafy) ve všech jemu podřízených.

Změna nadpisu řídícího snímku se projevuje v odpovídajících objektech snímků podřízených

Zmíněné grafy jsou v Powerpointu 2007 použitelnější, neboť již nejsou závislé na starém apletu Microsoft Graph. Místo něj jsou k dispouzici všechny možnosti Excelu, jehož okno Powerpoint při práci s grafem volá. Excel navíc své standardní okno obohatí o polopatické popisky, které tvorbu grafu maximálně usnadní.

Jako v závodní hře: Powerpoint tvoří graf za pomoci Excelu pěkně ve spliltscreenu (na rozdělené obrazovce).

Jen krátce se zmiňme o dalších novinkách: Po stránce grafiky lze kromě výše zmíněného aplikovat grafické efekty i na jiné objekty, než je text a produkty funkce SmartArt. Powerpoint umí nativně pracovat s 3D grafikou. Je naopak nevýhodou, že sám o sobě není schopen nabídnout pokročilé možnosti práce s videem a omezuje se pouze na zcela elementární sadu funkcí.

Šablony a náhledy grafických stylů snímků lze najít v knihovně snímků. Do ní může být pro pozdější použití jako šablona pro jinou prezentaci uložena jakákoli prezentace nebo jednotlivé její snímky. Přibyla přímá podpora pro moderní širokoúhlé snímky. V rámci možností revize dokumentů společných pro celou sadu Office 2007 lze soubory s prezentacemi například digitálně podepisovat. Průvodce exportem souboru podrobně informuje o informacích či formátování, které nebude možno uložit ve starším binárním formátu PPT.

Riskneme, že hned dva objekty již dále nepůjdou editovat?

Powerpointu 2007 samozřejmě nechybí vymoženosti ostatních aplikací Office 2007. Ovládá se Pásem karet, nepostrádá dynamické kontextové nabídky, umožňuje finalizace dokumentu, a v neposlední řadě samozřejmě využívá dokumentového formátu OpenXML.

Hodnocení

Pro Powerpoint obzvláště platí tvrzení, které jsme přinesli již v prvním díle recenzního seriálu k Office 2007. Kancelář 2007 není revolucí. Jde o postupný vývoj k lepšímu, nedošlo k žádnému skoku. PowerPoint 2007 přináší lepší podporu master slides, práci s 3D grafikou i práci s odrazy a odlesky ve stylu Windows Vista.

Dovede zajistit, aby prezentace vypadaly profesionálně i moderně. Nenabízí však nic, co bychom od programu pro tvorbu prezentací v roce 2007 neměli automaticky očekávat. Přesto ve své kategorii nenachází soupeře. Jediný program mezi mně známými, který PowerPoint převyšuje možnostmi a přitom zachovává jednoduchost obsluhy, je Scala InfoChannel Designer. To je však software určený pro zcela odlišné nasazení, navíc s o dva řády vyšší cenou.

Microsoft Powerpoint 2007 získává v recenzi Živě.cz 90 %.

 Microsoft Powerpoint 2007
 + nový způsob ovládání programu a formátování dokumentů
 + dobrý výkon, nízká náročnost
 + moderní možnosti práce s grafikou
 – nepřekročí očekávání
 Hodnocení Živě.cz: 90 %

 

 

 

 

 

Diskuze (18) Další článek: OpenOffice.org 2.1 je venku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,