Nový klamný cíl chrání velká vojenská transportní letadla

  • Velká vojenská letadla kvůli své neohrabanosti svádí k útokům
  • Leonardo Aerospace jim proto nabídne ochranu
  • Firma vyvinula klamný cíl, který je zdatný i v elektronickém boji

Velká vojenská letadla, jako je například Alenia C-27J Spartan, Lockheed C-130 Hercules, Embraer KC-390 nebo Airbus A400M, přepravují cenné vojenské náklady, ať už vojáky, zbraně, techniku nebo zásoby. A sama o sobě jsou taková letadla dost drahá. Zároveň ovšem představují poměrně velký, a také neohrabaný cíl, který svádí k útokům.

Italská společnost Leonardo Aerospace, dříve známá též jako Finmeccanica, se rozhodla nabídnout velkým transportním letounům sofistikovanou ochranu. Vyvinuli vůbec první klamný cíl, který je schopný ochránit velká letadla a zároveň je zdatný v elektronickém boji.

Vypusťte plechovky

Již od druhé světové války jsme svědky nepřetržité hry kočky s myší. „Kočky“, tedy stále důmyslnější radarové systémy pozemních stanic, bojových letounů a řízených střel se usilovně snaží lovit myši, tedy letouny a další bojové stroje protivníka.

A „myši“ se stejně usilovně snaží takovému konci vyhnout. Výsledkem je neustálé zdokonalování prostředků elektronického boje, ať už pro útok anebo pro obranu.

Nový klamný cíl BriteCloud 55-T je navržený tak, aby elektronicky skryl radarovou stopu transportního letounu a zmátl zaměřovací systémy radarem řízených střel. Jde o nový přírůstek v řadě klamných cílů společnosti Leonardo o velikosti a tvaru malé plechovky. Neobsahují ale nápoj, nýbrž miniaturní modul pro účinné rušení rádiového signálu.

Když je letoun zaměřený radarem protivníka, posádka může vypustit zmíněné klamné cíle. Ty pak vyšlou intenzivní elektromagnetický signál, který oslepí či zmate radar blížící se protiletecké střely.

Poprvé ochrání i velká letadla

Předchozí klamné cíle Leonardo BriteCloud 55 jsou určené pro ochranu jedno- či dvoumístných bojových letounů. Mají už za sebou testy s reálnou střelbou a britská RAF je používá pro ochranu svých letounů Tornado GR4.

Tyto klamné cíle ale nemohou dostatečně ochránit velká vojenská letadla, protože tyto stroje zanechávají mnohem větší radarovou stopu. Proto přišly na řadu klamné cíle BriteCloud 55-T, které jsou vybaveny pokročilou technologií rušení. Zařízení BriteCloud 55-T umí při stejné velikosti klamného cíle vyslat silnější signál, který ochrání i velké letadlo. Nové klamné cíle by měly být na trhu počátkem roku 2019.

Diskuze (21) Další článek: Facebook mění profily. Umožňuje prohlížet příspěvky podobně jako na Instagramu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,