Nový kamikadze dron Switchblade 600 je účinnější než jeho předchůdci

  • Společnost AeroVironment představila svůj nejnovější kamikadze dron Switchblade 600
  • Jde o nástupce dronu Switchblade 300
  • Switchblade 600 je ovšem větší a účinnější

Významným přínosem zavádění malých dronů k pozemním jednotkám a dalším bojovým útvarům je, že snižují závislost těchto jednotek na konvenčních letounech, pokud jde o průzkum i palebnou podporu.

Malé bezpilotní letouny se přitom stávají více a více sofistikovanými a inteligentními. Z některých dronů se vyvinuly takzvané kamikadze drony (anglicky kamikaze drone nebo loitering munition), které na bojišti vyhledávají vhodné, lehce chráněné cíle, a pak je likvidují, velmi přesnými, chirurgickými zásahy.

Společnost AeroVironment v těchto dnech představila svůj nejnovější kamikadze dron Switchblade 600. Je nástupcem dronu Switchblade 300, který využívaly americké jednotky při bojích v Iráku a Afghánistánu. Switchblade 600 je přitom větší a účinnější.

Původní Switchblade 300 váží 2,5 kg. Je možné ho nést na zádech a pak ho připravit k odpálení do 2 minut. Switchblade 600 je oproti tomu asi desetkrát těžší (22,7 kg), takže tento dron je určený spíše k převážení vozidly, plavidly, či letouny. K vypuštění ho lze nachystat do 10 minut.

Tichý, nenápadný a...

Oba dva zmíněné kamikadze drony přenášejí za letu video v reálném čase a umožňují zaútočit na cíl s využitím GPS navigace. Switchblade 600 je o něco rychlejší. Dosahuje rychlosti kolem 185 km/h, zatímco Switchblade 300 létá maximální rychlostí 160 km/h.

Nový dron je stealth, tichý a nenápadný na vizuálních i termálních senzorech. Elektrický pohon mu poskytuje možnost letu až po dobu 40 minut a dolet až 80 kilometrů.

Dron Switchblade 600 je ovládaný tabletem. Operátor může kamikadze dron navést na cíl ťuknutím prstu na displej. Systém ovládání dronu zahrnuje simulátor pro výcvik, plánovač misí a komunikaci s digitálním šifrováním AES-256.

Podle společnosti AeroVironment může Switchblade 600 útočit jak na lehká obrněná vozidla, tak i na opevněné nepohyblivé cíle, a to z míst mimo přímý dohled, a s velkou přesností. Zároveň ale nemůže zničit vybraný cíl bez souhlasu lidského operátora. Tento operátor může odvolat útok pouhé sekundy před zásahem cíle a navést kamikadze dron k novému útoku.

Diskuze (10) Další článek: Webový Kalendář Google dostal nový postranní panel pro rychlý přístup k Mapám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,