Nový HP se v prodeji serverů dotáhl na dlouholetého lídra – IBM

V některých oblastech se sen spojeného Hewlett-Packardu, a to stát se „druhou IBM“, začíná naplňovat. Jinde to ale bude trvat ještě dlouho.
Kromě bezprostředních úspor na „nadbytečných lidech“ byl jako dlouhodobý hlavní cíl spojení dvou počítačových gigantů, HP a Compaqu, označováno to, že spojená firma se může lépe stát „druhým IBM“. Tedy super-gigantem, jehož činnost zasahuje do všech oblastí computingu, který je nesmírně silný v lukrativní oblasti služeb a který může díky své velikosti rozsáhle investovat do výzkumu a vývoje, což mu dlouhodobě přináší technologické i tržní prvenství a nemalé příjmy z prodeje a licencování svých patentů a vynálezů.

Minimálně v jednom ohledu se „Nový HP“, jak je firma dnes v hantýrce často nazývána, na IBM už dotáhl. Analytická firma IDC spočítala, že poprvé v historii má trh ve výnosné oblasti serverů dva vítěze se stejným tržním podílem ve výši 27.8% trhu – IBM a HP. Zatímco firma HP byla velice silná v unixových (RISCových) serverech, Compaq byl zase jedničkou v PC serverech; spojenými silami se jim podařilo na letitého rivala dotáhnout.

Odvrácenou stranou tohoto úspěchu ale je fakt, že celkový tržní podíl Nového HP, v porovnání se „Starým HP“ plus Compaqem dohromady, mírně poklesl. Toto oslabení se ale čekalo – slučování stálo obě firmy hodně sil a také „eliminace“ mnoha tisíc zaměstnanců včetně řady obchodníků samozřejmě musela znamenat, že firma přijde o pár zakázek i zákazníků.

Celkový serverový trh také poklesl, a to již v šestém čtvrtletí v řadě za sebou; pokles je výrazný, meziročně o téměř dvacet procent z 12.6 miliardy na 10.5 miliardy. Velké firmy stále nenakupují a malé společnosti nejsou v oblasti serverů významnými zákazníky; postupné zlevňování serverů také hraje svoji roli.

Z nevalných tržních výsledků ale ostře vystupují tučňáci: IBM hlásí, že prodej serverů s Linuxem stoupl meziročně o 36%, přičemž velký zájem byl i o clustery s Linuxem. To potvrzuje známou pravdu, že Linux má v oblasti serverů své výborné místo a také to, jak velkou roli hraje, když se za tento dosud „ekonomicky slabý“ operační systém (což je pochopitelně dáno tím, že je open-source) postaví obří firma.

Diskuze (2) Další článek: AMD Duron definitivně končí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,