Nový formát základních desek ITX

Vedle prastarých základních desek formátu AT, novějších NLX, ATX a různých zmenšenin typu Micro ATX či Flex ATX se má pro nejmenší stolní počítače razit nový formát ITX, kde ono písmeno „I“ pochází ze slova Internet.
Vedle prastarých základních desek formátu AT, novějších NLX, ATX a různých zmenšenin typu Micro ATX či Flex ATX se má pro nejmenší stolní počítače razit nový formát ITX, kde ono písmeno „I“ pochází ze slova Internet.

Nový formát předvedla firma VIA Technologies, Inc. a demonstrovala jej dvojím způsobem. Tím prvním bylo předvedení demonstrační základní desky formátu ITX. Zároveň byl představen počítač, který je postaven na základě formátu ITX.

Rozměry formátů ATX a ITX

název formátu délka šířka
ITX 215 mm 191 mm
Flex ATX 229 mm 191 mm
Mini ATX 284 mm 208 mm
Micro ATX 244 mm 244 mm
ATX 305 mm 244 mm

Umístění montážních otvorů ITX formátu neodpovídá Flex nebo Micro ATX formátům. Kryty pro formáty Flex ATX a Micro ATX musí být upraveny, aby podporovaly současně i ITX formát.

vzorová deska VIA VT6009

Porovnání rozměrů konektorů zdroje

zdroj délka šířka výška
ITX 174 mm 73 mm 55 mm
ATX 140 mm 150 mm 86 mm

Při nižší spotřebě jednotlivých dílů není zapotřebí tak výkonný zdroj. Proto byl definován ITX zdroj, který má jak menší konektor, tak jiný výběr výstupního napětí (chybí zde 3,3 V v porovnání s ATX zdrojem).

Technické parametry ITX zdroje

výstupní napětí minimální proud typický proud
5 V (SB) 0 A 1,5 A
5 V 1,0 A 8,0 A
12 V 0,1 A 0,8 A

Živě komentuje: Někoho možná udivilo, že nový formát základní desky navrhuje právě firma VIA Technologies, která vyrábí čipové sady a kromě jiného se snaží vyrobit nějaký ten procesor. Ona to zas není tak malá firmička, jak se mnohému zdá a kromě toho se snaží být ještě větší a významnější, než v současné době je. Byla to právě VIA Technologies, která byla v čele „hnutí odporu“, které nechtělo jít cestou RDRAM paměti, a tak propagovalo DDR SDRAM. Všechny skupiny firmy VIA Technologies se svými výrobky kromě jiného snaží vytvořit jednoduchý počítač malých rozměrů, který by sloužil pro jednoduché použití (přístup na Internet, kancelářské programy, účetnictví).

Jaké jsou šance nového formátu? To je těžká otázka, protože zde největší slovo budou mít výrobci krabic a základních desek. Dokud nebudou zákazníci vyžadovat malé krabice, nebudou výrobci „kejsů“ kryty formátu ITX vyrábět. Pokud nebudou kryty, nemá cenu vyrábět základní desky.

Diskuze (11) Další článek: Týden: Testy GeForce 3, příchod nové generace hudebních programů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,