Testy | Procesory | Intel

Nový extrémní procesor Intel Core i9-9990XE má 14 jader, 5,1 GHz a 255 W

Intel uvedl na trh nový procesor kategorie HEDT pro platformu LGA2066. Jmenuje se Core i9-9990XE a podle označení má trochu nelogicky menší počet jader než 18jádrový i9-9980XE, ovšem vůči němu nabídne mnohem vyšší frekvenci a tím i výkon na jádro.

Základní frekvence všech 14 jader je 4 GHz a maximální vysokých 5,1 GHz. Aby však Intel mohl Intel dosáhnout na tak vysoké takty, musel navýšit spotřebu procesoru a tím se zvýšil tepelný výkon (TDP) na 255 W, a to na základních taktech. V režimu, kdy má procesor frekvenci přesahující 5,0 GHz, může spotřeba ještě povyrůst.

i9.PNG
Parametry procesoru Core i9-9990XE

Procesor bohužel nebude dostupný pro všechny, jak bylo doposud zvykem. Intel jej bude prodávat pouze skrze speciální aukce pro vybrané partnery a nebude k tomuto modelu poskytovat žádnou záruku. To je vzhledem k vysoké ceně celkem znepokojivé. Značí to, že jsou procesory vyhnané na maximální potenciál současných technologii a může to mít vliv na jejich životnost.

Na internetu se již objevily první testy tohoto procesoru od společnosti Puget Systems, která jeden procesor v dané aukci vydražila za 2300 dolarů. Jedná se tedy o cenu mnohem vyšší, než stojí klasický 14jádrový model Core i9-9940X. Ten stojí 1400 dolarů.

V Puget Systems udělali s tímto procesorem několik testů a dospěli k názoru, že je výkon na jedno jádro opravdu dobrý, ovšem vykoupený obrovským výdejem tepla z procesoru. Prý byl problém daný procesor vůbec uchladit i za použití vodního chlazení Corsair Hydro H80i se dvěma ventilátory. I proto se nakonec Puget Sytem rozhodl tento procesor do svých sestav nezařadit.

Dá se očekávat, že vzhledem k obrovským nárokům na chlazení, přemrštěnou cenu a absenci jakékoliv záruky nebude o tento procesor moc velký zájem a stane se spíše raritním kusem.

Diskuze (35) Další článek: Chytrá matrace automaticky nastavuje teplotu podle preferencí spáčů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,