Nový důkaz o existenci Google Drive

Google Drive je webové úložiště od Googlu, které sice nikdy nespatřilo světlo světa, přesto o něm píší už několik let bloggeři i renomované weby. Nedávno se ale objevil nový důkaz.

Alespoň jednou do roka se na webu objeví zprávička, že už Google konečně přišel se službou, která bude synchronizovat vaše data s úložištěm na webu. Tyto zprávy se šíří hned z několika důvodů. Už od začátku roku 2006 se mluví o tajemném Google Drive a pak je tu ještě čistě ekonomický argument: webový disk dnes už nabízí skoro každý, musí ho tedy co nejdříve nabídnout i Google.

Google Drive a téměř mytologický Platypus

Google Drive je jako ztracená Atlantida. Každý o něm píše, nikdo jej ale nikdy neviděl, veškeré dohady se totiž povětšinou zakládají na velmi okrajových důkazech, tvrzení vysokého managementu, který sice podobnou službu nikdy neodmítl, ale ani nepotvrdil a na snad ještě tajuplnější aplikaci Platypus, kterou prý mají k dispozici pro archivaci a sdílení dokumentů zaměstnanci Googlu.

Google je synonymem webového cloud-computingu. Jako první nabídl skutečně velkou webovou poštovní schránku, na fotografie Picasy zase vyhradil pro každého 1 GB prostoru a pak jsou tu ještě úzkoprofilová úložiště pro službu Dokumenty, Sites a další. Každý plnohodnotný uživatel tedy má k dispozici bezmála 10 GB prostoru, který si pomocí elektronického platebního systému Google Checkout může rozšířit o další gigabajty. Bohužel, se sdíleným úložištěm dodnes umí pracovat pouze Gmail a Picasa.

google_storage.png  google_storage.png
Svého času si mnozí pletli Google Drive s placeným sdíleným úložištěm Google, které si nicméně dodnes rozumí pouze s Gmailem a Picasou; štafetu centrálního úložiště převzal spíše balík Google Apps

Absenci webového úložiště od Googlu v průběhu let překonali nezávislí programátoři, kteří napsali programy pro přístup k rozsáhlé poštovní schránce jako k úložišti pro libovolná data, jedná se však o neoficiální nadstavby, které Google nerad vidí, ale účet vám nezruší.

gmaildrive.png  gspace.png
Programátoři z komunity zpřístupnili Gmail schránku jako diskovou jednotku nebo pomocí klienta Gspace pro Firefox

Že by se konečně něco začalo dít?

Poměrně zajímavý důkaz, že by jakýsi Google Drive přeci jen mohl existovat, se objevil relativně nedávno v souvislosti s uvedením desktopového správce a editoru fotografií Picasa pro operační systém Apple Mac OS.

Picasa umí vybraná alba fotografií na vašem disku poslat na webovou galerii Picasa Web Albums a do dalších služeb nebo aplikací. Jistý uživatel Mas OS X si ale všiml, že sestavení číslo 310 obsahovalo v nabídce exportu fotografií i tajemnou položku „Google Web Drive“. Následující den Google nabídl ke stažení novější verzi, kde již tato možnost chyběla.

picasa_gogole_web_drive.png
Starší sestavení Picasy pro Mac OS a tajemná nabídka

Google Drive, GDrive nebo v posledním případě Google Web Drive by měl poskytovat klasické webové úložiště s podporou obousměrné synchronizace. Pokud tedy něco upravíte na webovém rozhraní, změny se po připojení počítače (případně počítačů) k internetu projeví i na jeho pevném disku a naopak. Google Drive by měl být dostupný přes Sambu, WebDAV nebo NFS, uživatel by s ním tedy mohl pracovat skrze běžný souborový systém – v případě Windows byste tak po instalaci klienta možná objevili novou síťovou jednotku „G:\“.

Pět minut po dvanácté

Přesně tak by měl v představách mnoha bloggerů i novinářů z renomovaných webů vypadat zatím neexistující systém. V roce 2006, kdy se rozpoutala „googledrivemánie“, taková myšlenka způsobila poprask, dnes už by to ale takové „haló“ nebylo, služeb s podobným portfoliem funkcí totiž existuje hned několik – rok 2008 na ně byl nebývale bohatý.

Obousměrnou synchronizaci nabízí Dropbox nebo bezplatný Live Mesh od Microsoftu a desítka dalších webových úložišť, s připojením webových služeb a úložišť jako virtuální diskové jednotky si pro změnu poradí Gladinet Cloud Studio nebo švýcarská Wuala.

dropbox.png  livemesh.png  syncplicity.png  gladinet.png  wuala.png
Dropbox, Live Mesh, Syncplicity a virutální diskové jednotky webových disků Gladinet Cloud a Wuala (jednotka La)

Pokud tedy i Google vyvíjí svůj tajemný webový disk, nabízí se otázka, proč mu to trvá tak dlouho, když většina startupů zveřejnila alespoň betaverzi během několika měsíců. Jediným skutečným konkurentem na poli technologií a infrastruktury je pro Google ke všemu pouze Microsoft, ostatní povětšinou webové disky svých uživatelů hostují u třetích stran – zpravidla pomocí komerční služby Amazon S3. A nakonec ještě jeden ryze ekonomický argument. Kdyby Google skutečně chtěl nějaké úložiště nabídnout, mohl by za pár desítek milionů pohltit jakýkoliv podobný startup, na který by jeho inženýři ukázali prstem. Nebylo by to nic nadstandardního, ostatně ne všechny akvizice Googlu byly tak úspěšné jako čítankový YouTube.

Možná se ale nakonec skutečně nějakého Google Web Drive dočkáme a bude to precizní práce dlouholetého vývoje. Otázkou ale zůstává, jestli v té době bude moci Google nabídnout ještě něco skutečně původního, co konkurence doposud nezná. Konkurovat nízkorozpočtovému DropBoxu nebo megalomanské službě Live Mesh, která se bude v budoucnosti jistě v mnohém přichylovat k ambiciózní cloud-computingové platformě Windows Azure, bude v každém případě velmi těžké.

Diskuze (12) Další článek: Obamova inaugurace byla nejsledovanějším internetovým přenosem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,