Nový digitální zázrak Kodak Canon EOS - DCS 3

Jeden tisíc snímků na jedno nabití je údaj, kterému se obtížně věří.
Zkombinovat to nejlepší ze světů klasické a digitální fotografie pro svět reportérů, ale i oblast vojenství se společně snaží firmy Kodak a Canon, které společně vytvořily digitální fotoaparát EOS-DCS 3. Tento fotoaparát byl poprvé v naší republice představen koncem července na společné tiskové konferenci firem Canon CZ, FotoWorld zastupující Kodak a firmy 13RM prodávající tento přístroj. Obě dvě firmy Canon i Kodak si vzájemně konkurují v oblasti jednoduchých digitálních fotoaparátů. Proti Kodaku s jeho bohatou řadou DC staví Canon své PowerShoty, v oblasti profesionální se však zdá, že firmy svou společnou řeč našly. Starší modely profesionálních přístrojů Kodaku byly propojeny s těly firmy Nikon, nyní se tedy přechází na značku Canon. Firma Kodak není u svých profesionálních fotoaparátů autorem těla přístroje, tedy té části, která je převzatá z klasického fotoaparátu. Kodak ručí za to, co začíná od CCD čipu umístěného místo klasického kinofilmu. CCD prvky Kodaku už několik let patří k nejlepším na trhu, prestižním je čip s šesti milióny bodů (rozlišení 2000x3000). Běžnější jsou však čipy s rozlišením 1,3 nebo 1,5 miliónu bodů. Nový EOS-DCS 3 je k dispozici pro 1,3 i 1,5 miliónové čipy, s tím, že pro reportážní účely je doporučován typ s menším počtem bodů, kvůli své vyšší citlivosti.

V oblasti profesionální reportážní fotografie je již pojmem fotoaparát Canon EOS 1N, ten tvoří základní tělo přístroje. Ve spojení s bohatou škálou objektivů je u tohoto přístroje oceňován zejména rychlý autofokus včetně rychlosti závěrky od 30 sekund do 1/8000 sekundy.

Nový fotoaparát navazuje na dřívější modely Kodaku a z tohoto pohledu se od něj dají čekat podobné vlastnosti, co se týče propojení s počítačem a používání PCMCIA disků. Přesto došlo k několika příjemným úpravám právě pro účely rychlé reportážní fotografie. Do fotoaparátu můžete zasunout libovolný disk pro PCMCIA typ III. Jeden snímek zabírá na disku okolo jednoho megabajtu, kolik megabajtů disk, tolik snímků můžete uložit. Fotoaparát navíc disponuje 16 MB vyrovnávací paměti, do které můžete během čtyř sekund vystřílet dvanáct snímků, které se teprve následně zkomprimují a uloží na pevný disk. Zajímavě působí udávaná životnost zabudovaných NiMH baterií. Jeden tisíc snímků na jedno nabití je údaj, kterému se obtížně věří. Asi by bylo nutné se posadit na chvíli k přístroji a mačkat spoušť až do úplného přesvědčení.

V úvodu zmiňovaná oblast vojenství souvisí s vyráběnými variantami tohoto přístroje. Kromě klasického barevného fotoaparátu je k dispozici i černobílá verze s ještě větší citlivostí a konečně i infračervená verze. S běžným filmem toho v noci moc nenafotíte, tento fotoaparát to umí a kromě infračerveného pásma zachycuje i část viditelného spektra.

Profesionálové navyklí na Canon EOS 1N mohou s novým fotoaparátem začít ihned pracovat včetně využití jejich stávajícího příslušenství. Ti, kdo znají stávající profesionální digitální fotoaparáty Kodaku budou potěšeni příjemnými vylepšeními obsluhy přístroje i kvalitními výstupy. No a pokud máte 462 000 bez DPH, můžete se radovat také.

Váš názor Další článek: Povodně na Internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,