Testy | Notebooky | Dell

Nový Dell XPS 13 v redakci: vyzkoušeli jsme HDR displej v notebooku

  • Stále užasnete z tenkých rámečků okolo displeje
  • Jako hlavní konektory nyní slouží jen USB-C
  • Výborný displej na HDR filmy nebo běžnou práci

Zatímco novináři na CESu měli na osahání nového Dellu XPS 13 několik minut, my jsme jej mohli proklepnout během několika dní. Nejedná se o tradiční zevrubný test, přece jen jsme nestihli projít všechny tradiční testy, ale i na krátký dojem jde o skvělý notebook.

Dell XPS 13 (9370)

Core i7-8550U ● 16 GB DDR4-2133MHz ● 13,3", FullHD, IPS, dotykový, HDR ready, lesklý s antireflexní úpravou ● 512 GB NVMe SSD ● 3× USB-C, audio, čtečka microSD, 802.11ac [2×2] ● čtečka otisků prstů, 4 mikrofony ● 52Wh akumulátor ● 30,2 × 19,9 × 1,2 cm ● 1,22 kg + 232 g (zdroj) ● Windows 10

testovaná konfigurace přibližně 45 tisíc Kč (zatím se neprodává)

Novinky na druhý pohled

Na první pohled vypadá XPS13 jako dřív - kovové tělo s minimálními rámečky okolo 13,3" displeje si může dovolit rozměry tradičně dvanáctipalcových notebooků. Prostor okolo klávesnice z uhlíkových vláken se sametovou povrchovou úpravou nezachytává otisky a přitom je příjemný na dotek. Vypínač v pravém rohu klávesnice pak současně funguje také jako čtečka otisků prstů. Nově můžete mít notebook i s bílou vnitřní úpravou, testovaná černá mi ale přijde jako praktičtější.

IMG_8356.JPGIMG_8361.JPGIMG_8372.JPG
Tenké rámečky se neokoukají, úhel otevření displej pro běžnou práci bez problémů stačí. Kovový kryt displeje i spodní části zlepšuje odolnost notebooku

Hlavní změny najdeme v konektorech, procesoru a provedení displeje. Jako procesor slouží samozřejmě osmá generace procesorů Core, v našem případě Core i7-8550U. To je ale už povinnost a nikoho to nepřekvapí. Výrazně se změnily konektory, kde nyní najdete výhradně tři USB-C a konektor pro sluchátka. Starší verze XPS13 našla místo pro čtečku SD karet, nyní se vešla jen čtečka microSD. V balení s notebookem dostanete redukci z USB-C na USB. Redukce na HDMI u našeho předprodejního kusu nebyla.

IMG_8363.JPGIMG_8364.JPGIMG_8366.JPG
Na pravé straně je čtečka microSD, USB-C a audio, vlevo dva USB-C konektory s podporou Thunderbolt 3. Nasávání na spodní straně, výdech škvírou pod displejem.

USB-C konektory získáte dva v provedení Thunderbolt 3 + Displayport a jeden na pravé straně jen s Displayportem. Hlavní je že USB-C napájení může připojit do libovolného konektoru a nabíjet tak ze strany, která je zrovna pohodlnější. Pro připojení k USB-C monitoru si pak můžete vybrat ze dvou různých standardů a tak máte zajištěné bezpečné připojení.

Kouzlo HDR v notebooku

Na výběr budou FullHD displeje a 4K displeje. Popravdě jsem byl rád, že testovaný kus sice měl plnou výkonnější konfiguraci ale jen dotykový FullHD displej. Tento displej totiž na rozdíl od 4K varianty podporuje HDR. Windows 10 přidaly podporu HDR nedávno a pokud poznají připojený HDR displej v notebooku, nabídnou jeho využití.

DISPLAY1.PNGDISPLAY2.PNG
Základní pokrytí sRGB v běžném režimu Windows je celkem použitelné. V režimu HDR se ještě roztáhne

Pro zobrazení HDR obsahu potřebujete vysoký jas a tomuto panelu jsme naměřili 472 cd/m2, o 50 % víc, než mají běžné dobré displeje pro notebooky. Při plném jasu, připojení do zásuvky a přehrávání videa přes celou obrazovku pak můžete sledovat i HDR obsah. Je to rozhodně jeden z nejlepších notebookových displejů, jaký jsem kdy viděl a HDR videa působí živým jasným dojmem. V režimu běžných aplikací pro Windows, kde je potřeba použít sRGB barvy, potom panel dokáže slušně pokrýt celý barevný prostor a tak se dá použít i na úpravy fotografií. Vysoký jas pak oceníte při práci na denním světle.

Notebookům Dell XPS se vytýká slabší zvuk, ale tady mi to nepřišlo jako problém. Zvuk působil jako dobře hlasitý a plný, reproduktory mířící do boků poskytují příjemný stereo efekt a chyběly mi jen lépe podané vyšší frekvence. Zvuk rozhodně není něčím, co by tady odrazovalo.

Kamera vám kouká do nosu

Hlavní kritika v případě XPS13 míří už tradičně na umístění kamery na spodní straně pod displejem. Nově je její součástí i 3D kamera pro přihlašování do systému. Můžete si tedy pro přihlášení vybrat mezi otiskem prstu nebo pohledem na obrazovku. Umístění kamery je ale prostě nešťastné a pro častější použití nepraktické. Pokud na notebooku kameru nepoužíváte, nic se neděje a pro přihlašování do systému toto umístění nevadí.

IMG_8357.JPGIMG_8358.JPGIMG_8360.JPG

Naměřili jsme

PCMark10 3754 _ SSD
cdmssd.PNG
Essentials 8606
Productivity 6135
Creation 2719
Výdrž
Film bez Wi-Fi 12:54

Nový Dell XPS13 (9370) zamíří brzy i na náš trh. Reálné ceny zatím nemáme, ale můžete čekat stejné jako u předchozí verze ve srovnatelných konfiguracích. Lepší procesory, napájení z libovolné strany, kvalitní displej a osvědčená kompaktní konstrukce ale dává notebooku dobrou startovní pozici na trhu.

Diskuze (19) Další článek: Transformace Černobylu v solární elektrárnu je téměř dokončena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,