Google | Soukromí | Google Home

Nový chytrý reproduktor Googlu se ukázal jako malý šmírák: nahrával okolní zvuky bez vyzvání

Google minulý týden na tiskové konferenci představil nový chytrý reproduktor – Google Home Mini. Ten, podobně jako dřívější model, dokáže reagovat po pronesení fráze „Ok Google" či doteku. Jak se ale ukázalo, rané kusy distribuované na konferenci poslouchaly, i když neměly a odesílaly tisíce nahrávek okolních na servery Googlu.

Problém zde nastal právě s možností vyvolání asistenta stisknutím vrchní části reproduktoru. Ten se totiž choval, jako by byl neustále aktivován. Nahrával tak veškeré okolní zvuky, přičemž se jednalo o několik tisíc nahrávek, které zařízení odeslalo a uložilo na servery. Jedinou indikací nahrávání navíc byly pouze blikající diody, nedošlo k žádnému zvukovému upozornění, osoby v okolí si tak většinou vůbec nevšimly, že se něco děje.

Google již společně s omluvou vydal softwarovou aktualizaci, která aktivování dotykem zcela vypne a ze svých serverů vymazal všechny záznamy, které byly provedeny skrze dotek. Přesto incident vyvolává znepokojení ohledně soukromí uživatelů – kdo zaručí, že zařízení opravdu neposlouchají a neodesílají data někam dál?

Google Home Mini na produktovém videu:

Zdroj: Android Police

Diskuze (7) Další článek: NASA dochází radioaktivní šťáva pro sondy, musí vyrobit novou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,