Nový český trojský kůň chce obrat uživatele prostřednictvím SMS

Internetem se šíří nová škodná. Jedná se o software typu trojského koně, který se nahraje do počítače a v nějakou chvíli dá o sobě vědět. Je zajímavý tím, že je cílen na české uživatele, které se snaží přimět k zaslání prémiové SMS zprávy v hodnotě 99 Kč. Antivirová společnost Eset upozorňuje, že se jedná o typický škodlivý software typu ransomware, který slibuje uživateli samovolné odstranění z počítače v případě, že se uživatel „vykoupí“ zaplacením určitého poplatku.

V tomto případě je však autor trochu opatrný a uživatele přímo nevydírá. Software v určitém okamžiku vypíše přes celou obrazovku zprávu vybízející k účasti v soutěži o iPhone 4. Pro účast v soutěži stačí odeslat SMS zprávu na určité číslo. Na rozmyšlení má přitom uživatel jen omezenou dobu. V popisu ovšem nechybí zmínka o tom, že se po odeslání SMS program z počítače automaticky smaže. Je to pochopitelně nesmysl jako celá soutěž, SMS zpráva pouze obohatí autora softwaru. Trojan deaktivuje správce úloh a po vypršení patnáctiminutového limitu si vynutí restart počítače. „Po restartu není trojan aktivní, avšak správce úloh zůstane nepřístupný. Hlavní riziko tedy spočívá ve finančním poškození počítače v případě, že sms pošle,“ řekl k případu šéf virové laboratoře ESET Juraj Malcho.

Hlaska.png
„Red screen“ s výzvou pro zaslání SMS

Samozřejmě už se rozjel hon na autora, prostřednictvím provozovatele služby placených SMS zpráv by to nemusel být větší problém. U ESETu dále analýzou zjistili, že stejný autor má na svědomí minimálně další tři podobné aplikace. Šířit se mohou klasickou cestou prostřednictvím e-mailů či podezřelých odkazů.

Diskuze (10) Další článek: Test dvanácti IP kamer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,