Nový Celeron: aneb první burčák v ČR

Jaký procesor si vybavíte, když se řekne "Celeron" záleží kupodivu od toho, kdy jste se s tímto procesorem setkali. Za několik let existence této značky, jež byla od začátku definována jako "méněvýkonné Pentium pro šetřivé", měly totiž Celerony rozdílně silné "ročníky" - od typů, jež mohly směle konkurovat "mateřskému" Pentiu až po totální výkonové propadáky. A jaké budou Celerony z poslední sklizně založené na Pentiích 4? Čtěte!
Kapitoly článku
 

Testovací systém jsme postavili tak, aby co nejblíže odpovídal specifikacím, podle kterých bude nejčastěji provozován v praxi. Tímto automaticky odpadla "exkluzivní" platforma i850 s pamětmi Rambus a volba padla na relativně levnou základní desku formátu MicroATX využívající čipovou sadu P4X266A a paměti DDR 266.

Jako sparingpartnery pro Celerona 1.7 jsme použili dva procesory: "dospělé" Pentium 4 1.8GHz A s 512kB paměti cache (jádro Northwood) a jelikož AMD nenabízí Durony s tak vysokým taktem, zvolili jsme nejpomalejšího Athlona XP 1600+ (reálný takt 1400MHz).

Rozdíl mezi takty 1700 Celeronu a 1800 Pentia 4 je 94% - pokud budeme chtít odvozovat výkonový koeficient Celeron - Pentium 4, budeme muset zohlednit i tento fakt...

SiSoft sandra 2002 - test propustnosti paměti

Zde je vidět, že AMD Athlon je na platformě na bázi paměti DDR 266 jako ryba ve vodě. Dá se předpokládat, že použití drahých pamětí DDR 333 či DDR 400 by pomohlo Pentiu 4 k většímu náskoku (propustnost sběrnice Pentia 4 je přece jen vyšší), tyto paměti jsme však z testů kvůli vysoké ceně vyloučili - nepředpokládáme, že se budou v systémech s Celerony objevovat (spíš by se dalo předpokládat, že v praxi budou použity pomalé ale levné paměti SDRAM PC133 - což výkonu Celeronu spíše "ublíží").

CPUmark 99 - 32 bit.

Jedná se o starší program měřící výkon procesoru pomocí mnoha fragmentů běžných v 32-bit kódu (smyčky, třídění, matematické operace, řetězcové manipulace apod.). Tento syntetický test přibližně vyjadřuje "hrubý výkonový potenciál" jádra procesoru v neoptimalizovaných aplikacích.

Výkonový koeficient Celeron / Pentium 4 je po přepočtení 73%.

Cinema 4D - program pro animaci a prostorové modelování

V tomto testu je náš Celeron pomalejší od "dospělého" Pentia o 18%. Pokud toto procento podělíme o procento rozdílu taktování, obdržíme výkonový koeficient 87%. Zde to tedy s Celeronem není vůbec zlé.

Enkodování audia do mp3 - LAME 3.91

Kratší sloupec - zde u Pentia 4 1.8 - znamená lepší výsledek. Náš Celeron se zde výkonově vyrovná Athlonu 1600+. Je to dáno tím, že se komprimační algoritmus zcela evidentně vejde i do pouhých 128kB L2 cache paměti...

3D hry - Open GL

Hra "Return to Castle Wolfenstein" je zde reprezentantem novějších her založených na v herním průmyslu enormně oblíbeném 3D enginu Qake III.

Zde jsou výsledky velice vyrovnané - nový Celeron si vede poměrně dobře.

Hra Commanche 4 je pověstná svými vysokými nároky na procesor a propustnost paměti.

Tento test novému Celeronu jednoznačně nesedl - jeho výkon zde klesl na cca 60% výkonu Pentia 4.

PCmark 2002

V jednotlivých testech CPU score a Audio conversion se výkonové rozdíly téměř shodly.

V testu komprese Celeron znovu propadl - i zde platí, že pokud se část kódu a odpovídající data nevejdou do 128kB příruční paměti L2, je pokles výkonu opravdu razantní.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,