Počítače | SSD | Úložiště

Nový box od Icy Dock pojme 12 SSD v místě, kde by dříve byla DVD mechanika

Optické mechaniky v počítačích už postupně mizí, a tak se ztrácí nutnost připravených šachet v počítačových skříních. Novější modely skříní už proto často mají nastavitelnou konstrukci, kdy lze celý box s několika 5,25palcovými šachtami vyndat a dát na dané místo třeba radiátor nebo jinou část vodního chlazení.

Společnost Icy Dock ale představila nový box o velikosti optické mechaniky ToughArmor MB872MP-B, který je určen pro osazení až 12 SSD pro slot M2. Box má výhodu v tom, že podporuje různé velikosti M.2 SSD a je také aktivně chlazený 40mm ventilátorem.

Nevýhodou je, že podporuje pouze SSD pro rozhraní SATA, což omezuje i rychlosti na 6 Gb/s, tedy reálně maximálně kolem 550 MB/s. Připojení probíhá přes trojici speciálních konektorů OCuLink (SFF-8612). Zaměření je tak hlavně pro oblasti, kde je důležitější kapacita a nikoli maximální rychlost, kterou by bylo možné dosáhnout třeba přes PCI Express.

Box umožňuje hot-swap se snadnou výměnou SSD, má antivibrační technologii a napájení je řešeno přes dva klasické SATA konektory jako u běžných disků. Koncová cena je stanovena na přibližně 22 tisíc korun.

Diskuze (4) Další článek: Novinky v Google Workspace: end-to-end šifrování, tarif Individual a postupné pronikání do Gmailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,