Windows 11 | Bing

Microsoft nás podvedl. Ve Windows 11 žádná umělá inteligence na hlavním panelu není

  • Microsoft představil další zimní novinku ve Windows 11.
  • Bing-chatbot bude dostupný z hlavního panelu.
  • Funkci zapíná postupně, štěstí zkusit můžete.

Oživeno 2. 3. | Jak si můžete přečíst níže, očekával jsem, že glorifikovaná novinka může ve skutečnosti vypadat jinak, než jak si ji představujeme (a než jak by měla správně vypadat). Zac Bowden už měl možnost si AI na hlavním panelu ve Windows 11 vyzkoušet a ukázalo se, že vás systém jen přesměruje do prohlížeče.

Tedy dělá totéž, co dosud dělal s vyhledáváním skrze Bing, které jste iniciovali z vyhledávání ve Windows. Microsoft technicky splnil svou definici, chatbot je tedy dostupný ze hlavního panelu. Celkové vyznění je ale silně klamavé.

Od funkce, kterou Microsoft prezentuje jako největší novinku jinak poměrně bohaté jarní aktualizace Windows 11, čekáte víc než jen přesměrování do prohlížeče. Čekáte, že si s vámi umělá inteligence s logem Bingu popovídá přímo ve vyhledávací nabídce nad hlavním panelem. Cortana tak fungovala.

Jenže Microsoft má pro své chování důvod, který jsme si přiblížili nedávno. Bing zobrazuje reklamy, na reklamách se dají vydělat peníze a Microsoft by si z tohoto koláče chtěl ukousnout. Podle marketingových materiálů tak největší novinka v jarní aktualizaci Jedenáctek nakonec není nic jiného než reklama na Bing.

Microsoft chce, abyste ho používali a Windows 11 k tomuto účelu nešťastně zneužívá. Připomeňme si, co o Bingu s AI na hlavním panelu napsal Panos Panay, když novinku odhalil:

„Dnes činíme další významný krok vpřed a posilujeme neuvěřitelný rozsah a snadné používání počítače s Windows o vyhledávací pole Windows, do kterého lze psát, a o úžasné možnosti nového vyhledávače Bing s umělou inteligencí přímo na hlavním panelu. Veškeré potřeby vyhledávání pro systém Windows tak najdete na jednom snadno dostupném místě.

***

Stovky milionů uživatelů Windows 11 mohou brzy získat přístup k této neuvěřitelné nové technologii pro vyhledávání, chatování, odpovídání na otázky a generování obsahu přímo na hlavním panelu Windows.“

A dostali jsme odkaz do prohlížeče. Windows kvůli tomu nebudou horším operačním systémem, jenže se ani nestanou lepším. Těsná integrace chatbotu by mohla Jedenáctkám pomoci vymanit se z dojmu, že jde jen o hezčí Desítky, na které nemáte důvod přejít. Rozhodnutí ohledně integrace Bingu s AI ukazuje, jak velkou prioritu dnes mají Windows v portfoliu Microsoft. Není to osobní, hledejte za tím peníze.

Zdroj: Windows Central


Nový Bing s umělou inteligencí přímo na hlavním panelu Windows

Původní článek z 1. 3. | Chatbot v Bingu je nejen pro Microsoft velká věc. Stojíme na prahu nové éry a Redmondští si tuhle příležitost nechtějí nechat ujít podobně jako trh se smartphony a tablety. Předtím promeškali nástup webu 2.0. Dosud jsme viděli urputnou snahu prosadit Bing v Edgi. Tam to ale neskončí.

Bing se brzy objeví také na hlavním panelu ve Windows 11, byť tahle funkce bude pochopitelně podmíněná tím, že už k chatbotu máte přístup. (Někteří si jej vyzkouší hned, viz níže.) Připomene tak Cortanu, která byla přítomná zase ve Windows 10. Tuhle značku ale Microsoft oživit nehodlá, nebo to aspoň nenaznačuje.

Funkci přinese aktualizace, kterou známe pod interním označením Moment 2. Sotva jsme napsali přehled novinek na základě seznamu změn již téměř hotové aktualizace, tak se Microsoft pochlubil tím, že Moment 2 nabídne ještě jednu novinku. Zrovna ona na sebe strhne největší pozornost, dosud o ní přitom nemluvil a ani ji netestoval v programu Insider.

Chatbot na hlavním panelu. Nebo v prohlížeči?

V něm jsme zatím viděli, že místo vyhledávacího tlačítka budou mít Jedenáctky vyhledávací pole, ne nepodobné tomu ve Windows 10. Zde se jen Cortana mění za Bing. Jak jsme již dříve psali, pokud vám pole nebude vyhovovat, vyměníte ho buď za menší vyhledávací tlačítko, nebo za ještě menší tlačítko s lupou, čímž se zhruba dostanete ke stavu původních Jedenáctek.

bing na hlavnim panelu.jpg
Chatbot se na hlavním panelu Windows 11 bude objevovat v nadcházejících týdnech až měsících (obrázek: Microsoft / Windows Experience Blog)

Z vyhledávací nabídky na hlavním panelu jste se dosud dostali na Bing, výsledky se otevíraly vždy v Edgi. Podle Microsoftu ji denně použije půl miliardy lidí. Nevíme ale jistě, jestli s vámi chatbot povede konverzaci přímo ve vyhledávací nabídce, nebo vás Microsoft opět nasměruje do svého prohlížeče.

Panos Panay popisuje, že technologii budeme mít přístupnou z hlavního panelu, ale i kdyby šlo jen o odkaz na web, tak by se to do této definice počítalo také. Obrázek konverzace šéf vývoje Windows nezveřejnil a ve videu shrnujícím zimní novinky ve Windows 11 vidíme konverzaci v prohlížeči.

Na video s novinkami ve Windows se můžete podívat přímo tady:

S Bingem-chatbotem si hrajeme také v redakci a nejdřív nám připadal zajímavý, Microsoft jej ale průběžně ladí. Aktuálně je značně omezenýneodpovídá tak kvalitně jako na začátku. Betaverzi chatbotu používá přes milion lidí ve 169 zemích. Přístupný je nadále na pozvání. Pokud přístup máte, můžete se na Bing na hlavním panelu těšit.

Funkce se poprvé objevuje ve Windows 11 build 22621.1344, které získáte instalací volitelné aktualizace KB5022913. Pokud dění kolem vývoje Windows sledujete, nepřekvapí vás, že ani tak nemáte zaručené, že si s Bingem na hlavním panelu popovídáte. Microsoft funkci zapíná postupně a třeba já ji k dispozici ještě nemám.

Uvedenou aktualizaci s chatbotem a dalšími novinkami Microsoft všem automaticky nainstaluje 14. března.

Zdroje: Windows Experience Blog | Windows support

Diskuze (18) Další článek: Twitter Blue je v Česku. Za 217 Kč měsíčně můžete psát tweety s délkou až 4000 znaků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,