Nový Avast 4.5 přináší zajímavé novinky

S novou podobou webových stránek společnosti Alwil přišla na světlo světa i nová verze českého antivirového produktu Avast. V číslování Avast poskočil o čtyři desetinky – tedy na verzi 4.5. Podívejme se tedy, jakých nových vlastností se můžeme dočkat.

Co je nového

 

Související odkazy

Slovník
antivirus
červ
dekomprese
GUI
IMAP4
komprimace
MIME
P2P
POP3
port
registr
SMTP
TCP

Databáze znalostí
kategorie Viry

Nová verze přináší několik poměrně zajímavých novinek. Jednou z nejzajímavějších a zároveň nejpodstatnějších je nový modul Network Shield – IDS, sloužící k detekci nákazy ve veškeré komunikaci.

Tento modul, fungující pouze na systémech NT, monitoruje veškerý síťový provoz v nejspodnější vrstvě. Umožňuje tak například velmi spolehlivě zachytit dění v protokolech POP3 / IMAP4 a SMTP.

S touto vlastností souvisí i další prezentovaná novinka, která vyplývá z antivirové kontroly na této vrstvě - eliminace jakéhokoliv nastavování na úrovni klientských poštovních aplikací. Například pro antivirovou kontrolu pošty není nutno nijak zasahovat do nastavení účtů Microsoft Outlooku.

V oblasti antivirové kontroly P2P sítí nalezneme v nové verzi podporu dalších P2P programů a podobně v oblasti podpory Instant Messagingu je přidána podpora dalších IM klientů. Podpory v poštovním průvodci se dočkali také uživatelé Thunderbird 0.7 a Pegasus 4.2.

Nový Avast se dále chlubí podporou nových souborových formátů komprimovaných archívů – konkrétně jimi jsou ISO, CHM, 7ZIP, RPM, CPIO, TNEF. Přidána byla také podpora detekce „dekompresních bomb“.

Mezi ostatní drobnější vylepšení patří například podstatné zrychlení kontroly vnitřně komprimovaných spustitelných souborů, TCP daemon (umožňující testování TCP rozhraní), tichý režim pro štíty Outlooku a Exchange, automatické odstraňování záznamů vyléčených červů z registru, velikostní omezení logovacích souborů či automatické testování obsazených a následný výběr volných portů u průvodce kontroly pošty. Drobně bylo poupraveno i ovládací prostředí, které nabízí v některých krocích logičtější ovládání celé aplikace.

Některá vylepšení však tuzemský uživatel těžko kdy využije – například zlepšení podpory skinovatelnosti Průzkumníka na asijských Windows či novou finskou, korejskou, srbskou a tureckou jazykovou verzi.

V seznamu inovací nejsou pouze novinky a vylepšení, ale figuruje na něm oprava množství chyb, z nichž některé jsme komentovali i v našich krátkých zprávách.

Opraveno bylo například několik úniků paměti v GUI komponentách, zmizelo potenciální přetěžování procesoru počítače na 100 procent od procesu ashMaiSv.exe a Avast by nyní měl být více stabilní při práci s poškozenými archívy.

Mezi opravy chyb bezpečnostního charakteru patří zajisté oprava bezpečnostní díry v MIME packeru, která za určité situace umožnila MIME archívu projít antivirovou kontrolou  či absence testování souborů se speciálními jmény souborů či adresářů (CON, NUL,…).

Jak to vypadá ve skutečnosti

 

Instalace aktualizace proběhla zcela bez problémů. Po instalaci však běžný uživatel pozná zajisté změnu, která není z oblasti „pod kapotou“. Byl změněn výchozí vzhled (skin) aplikace – místo nastavení „Blue panel“ se Alwil rozhodl osvěžit vzhled volbou vzhledu „Silver panel“.


Hlavní okno antivirového produktu Avast 4.5
 

Možnosti nastavení produktu Avast 4.5

Opět zdarma pro domácnost

 

Avast je v naší zemi relativně hodně používaným produktem, protože již delší dobu nabízí tzv. Home verzi produktu. Ta slibuje pro nekomerční použití v domácnosti  bezplatné využívání včetně většiny výhod.

Je pravdou, že se Home verze snaží uživatele lanařit na přechod ke komerční variantě Professional pomocí následujícího okna:

 

Stačí však okno polechtat na tlačítku Zavřít a bezplatnému nekomerčnímu užívání již nestojí nic v cestě. Nová verze 4.5 přinesla zajisté velký pokrok obzvláště v modulu Network Shield – IDS, který tento produkt posunul zase o pěkný kousek dál.

Pokud máte zájem, můžete si samozřejmě novou verzi Avastu Home stáhnout.

Diskuze (37) Další článek: Kam kráčíš, česká techniko? Online přenos s prezidentem republiky. Dnes od 17:00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,