Nový Assassin’s Creed Odyssey můžete hrát v prohlížeči, umožní to Google Project Stream

Google se připojil k boji o budoucnost hraní přes internet, respektive přímo z cloudu, kdy u klienta není potřeba téměř žádný výpočetní výkon, pouze schopnost dekódovat video. Nová služba od Googlu se jmenuje jednoduše – Project Stream.

Project Stream je zatím ve fázi prvního spíše technologického testování, je dostupný zdarma jen velmi omezenému počtu uživatelů a to pouze v USA. Vybraní uživatelé si budou moci hraní her zkusit už od 5. října, přičemž pár uživatelů získá i unikátní přístup k hraní nové herní pecky Assassin’s Creed Odyssey od Ubisoftu.

Právě spolupráce s tvůrci AAA titulů má být hlavní předností, kterou se chce Google chlubit. Hry navíc bude možné hrát jednoduše přímo v prohlížeči Chrome (Windows, macOS, Linux), takže lze předpokládat, že už si Google připravil i nějaké optimalizace nové verze svého prohlížeče právě pro cloudové hraní her. Je jasné, že optimalizovat lze na mnoha místech – jak z pohledu přijímání videa z cloudu, tak i efektivního posílání dat ze vstupních zařízení a optimalizace přenosu informací na trase mezi servery Googlu a zařízením uživatele. Dle informací bude hraní už v této fázi podporovat ovladače Xbox a PlayStation připojené pomocí kabelu k počítači.

Hraní probíhá v rozlišení Full HD (1080p) a 60 snímcích za sekundu, přičemž minimální požadavek na rychlost internetu je 25 Mb/s. Je ale třeba myslet na to, že důležitou složkou je i co nejnižší odezva k datacentru, kde hra v reálném čase běží. V polovině ledna příštího roku by mělo být testování ukončeno a lze předpokládat, že poté Google službu pustí ve větším měřítku a s větším množstvím her.

Bude zajímavé sledovat, jestli se Googlu konečně podaří vytvořit použitelnou službu a konkurovat řešení od Nvidie, které už je na tomto trhu poměrně dlouho, ale stále bez většího efektu. Potenciál tohoto řešení je totiž do budoucna opravdu veliký a mohl by ohrozit i zavedené klasické herní konzole.

Diskuze (1) Další článek: Zakladatel WhatsAppu kritizoval přístup Facebooku. Hned to schytal zpátky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,