Nový Apple MacBook: plastový valounek (test)

Diskuze čtenářů k článku

16. 11. 2009 10:04

Potřebuji novej notebook, mam IBM a přemýšlím i o změně OS. U zdejšího Apple mě vadí ta drahota i když je to diskutabilní. Kdybych byl američan tak k té ceně dostanu i ten servis a vše co k tomu patří, prostě další hodnotu. Příklad, syn si koupil Ipod Touch a prosvítalo mu podsvětlení displeje. Přinesl jej domů, zapnul, vypnul a druhý den do prodejny. Výměna neexistuje, do servisu, čekáte tak deset dnů co na to řekne Apple nekde v ... a pak teprve výměna. No myslím, že tohle se v USA stát nemůže, nestane se to ani v Londýně, nakonec ani Datart to neřeší tak nelidsky. Prostě přemýšlím o tom, jestli mě to za to stojí. Za pětatřicet budu mít špičkové Lenovo s 15.displejem a zárukou tři roky. No řekněte mě k tomu něco.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 11. 2009 10:41

Řeknu :) On je problém, že Apple tady ještě nemá oficiální zastoupení a oficiální prodejny. Apcom (iStyle) a další prodejci se snaží veškeré reklamace řešit velice rychle a ochotně dávají jakýkoli support zákazníkům, když to jen jde (sám jsem teď nově vlastníkem MBP 13" od iStyle a dali mi kontakt, poradili se vším co mě zajímalo i něco navíc, vysvětlili atd.). Problém je (a to vím z jiných zdrojů), že do EU se prostě doveze mnohem méně kusů než do USA jakéhokoli zařízení Applu a zrovna k nám do ČR ještě méně, neboť se musí upravit i klávesnice a tak si nemohou při omezeném počtu dodávek dovolit vyměňování kus za kus (to tak možná do páru dnů od koupě, ne kdykoli). Je to prostě něco za něco a dokud to tu Apple konečně nerozjede (jako že už má registrovanou pobočku Apple Czech), tak máme smůlu co se týče ještě komfortnějších reklamací. Jinak ceny jsou +- stejné po celé EU, takže už ani nepomůže nákup v Rakousku, Německu a ani Británii, tam je to spíš o štěstí při sehnání dobré nabídky.

No ale teď k samotnému noťasu. Nezmínil si jaký přesně bys chtěl, zda 13" MacBook (počítám Pro) nebo 15". Já osobně bych ti doporučil koupit za 29kKč nižší konfiguraci a jen dokoupit větší RAM, případně i disk pokud by nestačil nebo opačně a vyjde tě to levněji. Rozdíl v CPU není tak výrazný a do ceny vyšší konfigurace se vejdeš s příslušenstvím, takže pohoda. Záruka je tu 2 roky (1 mezinárodní, 1 jen u nás, na eBay se dá za rozumnou cenu dokoupit Apple Care za docela rozumnou cenu), česká klávesnice... Pokud nemáš v úmyslu jet do USA a nepojede od tam (nebo tam a zpět) nějaký známý, posílání poštou se prostě nevyplatí ať si říká kdo chce co chce. Clo, DPH, doprava, pojištění zásilky a seš na tom co tady. Záleží ale na tobě, jak bys MB využil, zda je to vůbec pro tebe. Já sem s MB nehorázně spokojený jak ještě s žádným noťasem a to mi jich páru prošlo rukama (ne mých, ale na delší dobu zapůjčených)... Však zaskoč do iStyle nebo k nějakému jinému prodejci a hrej si s tím, zkoušej. Co se týče konstrukce hliníkového modelu, opravdu já osobně nemám Applu co vytknout a malej 13" je fakt mazlivej :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 11. 2009 17:06

No tak jsem se na něj byl také podívat..

- Zase trochu osekanější. Jestli mě něco štve, tak to, jak Apple záměrně kriplí nižší řady svých produktů, aby nekanibalizovaly ty vyšší (viz. nepovolení některých funkcí u iPhone 3G, ořez portů u MacBooku)

- Cena. Je to krásnej stroj, ale s tím ořezem kterým prošel IMO za 25 tis. nestojí. Nejvíce se nyní vyplatí předchozí verze, i když to není "unibody plast". A nebo hliník. Těch pár tisícovek je rozumná investice do hliníkové konstrukce, podsvětlené klaviny a dálkového ovládání. O portech nemluvě.

- Lesklý plast na ploše před klávesnicí. Tak tady už někomu opravdu hráblo. Jasně, starší šedý hrubý plast se trochu špinil, ale zase na druhou stranu tohle se bude více škrábat. Nosíte hodinky?

Z novinky mám pocity dosti smíšené. Zůstanu u klasického bílého plasťáku a do roka to vidím na hliník.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 23:20

Tak zrovna dneska sem byl kupovat MacBooka. Hodně sem se rozmýšlel, zda hliníkový nebo umělohmotný (nový). Oba jsou to velice vyrovnané stroje co se týče konfigurace, navíc na fotkách vypadají oba skutečně dobře (až bych řekl, že lépe na fotkách a videích vypadá umělohmotný). Jenže jak došlo na osobní setkání, názor se u mě zcela změnil a okamžitě jsem věděl, že tudy (umělohmotný) cesta nevede (pro mě) a koupil sem hliníkový (na studentskou slevu, nejnižší konfigurace), vyměnil hadr za 500GB od WD (trochu hlučnější, ale jen oproti původnímu, jinak se chová velice kultivovaně a jediné co mi teď hučí je klasický 3,5HDD, co je na stole v boxu... No prostě a jednoduše, vyplatí se zainvestovat do hliníkového modelu (z mého pohledu). Jediné co mě mrzí jsou pouze 2 USB porty, kdyby bylo těch portů o 1 více (tedy 3), tak je to pro mě ideál. Bohužel takhle připojím 2 externí disky a na třetí nebo případně myš na drátu není místo...

Vše má své plusy a mínusy, ale já osobně po páru hodinách hraní si mohu konstatovat, že sem udělal dobře a koupi rozhodně nelituji, což se mi (a to asi i tobě, co to čteš) občas stává.

Satty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 11. 2009 01:29

stačí to porno trochu promazat a nepotřeboval bys 500 GB disk a k němu ještě 2 externí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 11. 2009 01:38

No ja nejsem ty, takze tolik porna nemam. Mimochodem jeden set fotek mi zabira v prumeru od 1-2GB a za posledni mesic to cini pres 20GB + starsi fotky pres 40GB (nyni fotim na rawu s novym fotakem). Ono se to velmi rychle nastrada a kdyz k tomu pridam trochu hudby a filmu na cesty + nektere projekty v .psd, hned misgo pryc ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 11. 2009 17:38

A nie je lepsie si na tieto ucely postavit nejaky NAS na gigabit ethernete s nejakym RAID 5? Kupovat tie pseudo raid boxy na firewire moc nedoporucujem, disky ci „radic“ tam odchadzaju jedna basen (skusenosti viac ludi, ktori mi nestastni volali). Hlavne tie Maxtor Big Drive su v tomto dost pruser.

Alebo co takto DROBO?

http://www.drobo.com/products/drobo.php...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 11. 2009 18:43

Raid boxy jsou hodně drahé a já potřebuji disky mobilní, ne jen na síti. Ale máš pravdu, NAS serveřík je dobrá věc a osobně plánuji udělat takový menší boxík na síti :)

(A dík za odkaz!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 11:17

Ked budem velky, tak si ho kupim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 07:20

Nevím nevím, jestli je celoplastové zpracování nějaká výhra. Být to recenze o MSI, Asusu nebo Aceru, tak bychom se dříve od příznivců Apple určitě dozvěděli, že se proti MacBooku jedná o nesrovnatelné "plasťáky". No ale předpokládám, že teď to bude "výhoda" (samozřejmě pro Apple, ostatní plasty jsou stejně šunt). ;-D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 09:34

coskoro sa dozvies o tom ze na macbooku je uzasny letecky polykarbonat :) ... obycajne hlupe plexisklo to je... rovnako ako lexan... ludia maju proste tendenciu zrat tieto zvasty no... tym netvrdim ze by bol MB zly notebook...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 10:21

No myslím, že je trochu rozdíl mazi polymetylakrylátem (plexisklo) a polykarbonátem!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 10:25

je mi to jasne. napisal som to naschval... je to ako ked ludia nazyvaju kazdu hlinikovu zliatinu "Dural" co je rovnaka debilina... ide o to ze nie je polykarbonat ako polykarbonat... a niektori ludia su naozaj schopni uverit tomu ze maju macbook z rovnakeho plastu ako kryt kokpitov stihaciek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 13:14

Však samozřejmě. Dell a IBM mají taky přeci plasty jako lowendy, vůbec nechápu, proč jim někdo žere ty kecy a kupuje to (irony)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 23:36

BTW: Lexan je polykarbonat

Ale jinak je mi uprimne jedno z ceho je Macbook.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 10:00

Nemůžu hodnotit přímo MacBooka, jelikož jej nepoužívám, a měl jsem jej v ruce jen pár minut, a to starší verzi, ale i tak je přece rozdíl mezi jednotlivými plasty. Např. i dnešní celo plastové Acery jsou mnohem pevnější než starší, ten plast je prostě kvalitnější. To samé HP, notebooky první generace po spojení s Compaqem byly měkké skoro jako máslo, když začali dělat nx6110, tak i když také celoplasťák, tak byl velmi pevný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 04:56

Mě hlavně přijde nesmyslný chybějící SD slot... A vzhledem pouze ke dvěma USB, to aby člověk pořád něco vypojoval, až tam bude chtít nahrát fotky.

Asi bych připlatil spíš za Macbook Pro, pokud bych se rozhodl pro Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 08:17

Apple rozhodlo, ze SD slot nepotrebujes.

Stejne jako vice USB slotu (muzes byt rad, ze tam nemas jeden!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 21:52

"Spodní strana notebooku, stejně jako dříve, neobsahuje žádné přívody pro chlazení, bez obav tedy můžete pracovat s MacBookem na klíně."

...čtu poslední dobou podobné věty stále častěji. Co je tohle za nesmysl? Nevim, proč by nějaké otvory na spodku měly způsobit problémy při práci na klíně. Daleko důležitější je, jak se notebook zahřívá, což nemá s těmi otvory vůbec nic společného. Zrovna u některých MacBooků/Pro/Air jsem se setkal, že po vytížení procesoru jejich spodek pěkně pálil. Naopak třeba na ThinkPadech jsou otvory i na spodku, ale teplota toho spodku je i při neustálé zátěži nižší než u MacBooků, přestože ty otvory třeba zacpu peřinou.

Setkal jsem se za ty roky recenzování s mnoha notebooky, které na spodku žádný otvor neměly, ale na klín bych si je dlouhodobě nepoložil, protože by mi uvařily koule. Je důležité, jak jsou dimenzované ty otvory, jak často jede ventilátor, jak rychle, jak má velké lopatky atd atd atd....stále mám v paměti třeba cestování vlakem s MacBookem Air, který mě během typického letního dne dokázal pořádně rozpálit stehna a to jsem tam všeho všudy jen psal jen nějaký článek v Pages a u toho ve VLC poslouchal muziku.

Takže pro příště: To, že nejsou na spodku otvory nezaručuje práci s notebookem na klíně bez obav. To jen zaručuje, že chlazení bude fungovat i při položení na měkčí povrch stále stejně efektivně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 11. 2009 14:20

No ale spise je tato myslenka zalozerna na faktu, ze pokud ma NB otvory dole, tak je aktivne vyuziva na chlazeni. Pokud tyto otvory pricpete, jednak tim muzete poskodit vetrak a druhak nedochjazi k dostatecnemu chlazeni a hrozi zaseky NB. Sam mam tuto zkusenost.

Cili u Macu nemusite resit, zda neucpete otvory a neuvarite procak (napr).

Nemluvim tady ale o teplote nb....to je vec dalsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 11. 2009 19:30

Co je to za nesmysl?

Hmm, je to důležitá informace hlavně pro nás muže. Když totiž budete na notebooku pracovat několik hodin denně a budete ho mít na klíně, tak se vaše varlata budou nezdravě zahřívat a to může způsobit neplodnost.

Pak se pařani diví, že jsou neplodní, když pořád hráli na svém notebooku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 21:25

Mě tak napadlo... Co tak udělat článek, kde srovnáte reálně vedle sebe stojící MacBook (nový) a MacBook Pro 13" (nejlépe v nejnižší konfiguraci, aby byly síly nerozhodné a záleželo hlavně na šasi, detailech, otiscích, no prostě jak to vypadá v reálu a ne na papíře a vyhodnotit, zda je lepší investovat z vašeho pohledu (kohokoli z redakce, kdo by to psal) do plasťáku nebo připlatit a vzít hliník. Prostě takový battle :)

A možná nejlépe delší video, případně kombinaci videa a textů, kde by se klasicky dobralo textem k určité věci a videem srovnalo a doplnilo vše na "vlastní bulvy"...

PS: Já vím, sci-fi, ale myslím, že by to hodně potencionálních kupců zajímalo, neboť u nás stojí nový MB 24-25kKč s DPH a hliníkový 29kKč s DPH a to jak pro studenty, tak i pro normální kupující (na kuptolevne(tečka)cz, kupříkladu) a tudíž cenový rozdíl je citelný i vlastně malý a tak je těžké vybrat :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 21:11

Tak nevím p. Boháčku (doufám že správně skloňuji), ale byl jsem u kamaráda a MacBook po stole cestoval celkem dost. Nevím jestli za to může stůl, ale můj MacBook Pro na něm držel podstatně lépe.

Taky se dají zmínit přehnané otisky, které jsou díky lesklé úpravě všudypřítomné. Upatlané je tak prakticky úplně vše, jak displej, taktéž okolí klávesnice i víko. Oproti tomu můj MacBook Pro na otisky trpí mnohem méně.

Myslím, že to je asi vše co bych dodal. Věřím, že si své fanoušky určitě najde :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 19:15

neviem, ale mne aspoň ana Slovensku cena 28000 na Sk príde úplne v pohode

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 20:56

zajisté.... je to solidí cena.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 19:00

vypada jak padlý sneh , dalsia hracka pre bohatsich teenagerov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 19:04

Všechny notebooky jsou hračky, všechny počítače, všechny auta a všechno je jen Zen...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 18:47

strasne zlaty book ) rozmyslam ze kupim priatelke na vianoce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 18:55

Je Vám doufám jasné, že byste své přítelkyni mohl koupit srovnatelný PC notebook za třetinu ceny? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 19:04

Co za třetinu, ba přímo za šestinu! :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 13:42

hadam tu nebudeme rozeberat moju a tvoju ekonomicku situaciu ... este raz zlaty notebook strasne sa mi paci tento novy mb cize asi ho kupim priatelke na vianoce .... urcite je urobim velku radost

ty si kludne kup asus ee nic ti v tom nebrani

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 19:28

Srovnatelny jak v cem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 08:16

IMHO VE VSEM

I vcetne plastoveho tela...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 18:10

no jde o to jak se využije. co se týče designu, unibody, trackpadu tak těžko konkurenci..hw výkon je jasný že ho přebije kde co, ale je to v poslepovanejch a poskládanejch plastech, tohle má kvalitní lcd. a pak je tu sw což je subjektivní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 11. 2009 11:19

To napadlo aj mna, len este neviem na ktore

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 11. 2009 18:04

moc hezký kousek hardware, manželka se do něj zamilovala na první pohled

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 18:32

to pár týdnů před Vánocema není pro tvou šrajtofli zrovna dobrá zpráva

Jinak souhlas měl jsem verzi MacBook (Late 2006) a byl to fajn kompík.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 11. 2009 18:13

Škoda té váhy, jinak je to pěkný kousek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 11. 2009 17:55

Já si říkal, že na macLife nějak nevycházely nové články. Teď už je mi jasné proč

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor