Apple | Notebooky | MacBook

Nový Apple MacBook Air: konečně má pořádný displej, ale zatraceně podražil

Je tomu už více než deset let od doby, kdy Steve Jobs po vytáhnutí z obálky představil tenký laptop MacBook Air. Od té doby se několikrát ztenčil, zlepšovala se výbava i výdrž, ale jinak stále vycházel z původního modelu. Dokonce i rozlišení displeje 1 440 × 990 bodů si počítač drží více než osm let. Teď se MacBook Air dočkal nástupce, který hlavní nedostatky opravuje.

Konečně lepší displej a nejen to

Nejpodstatnější vylepšení přináší displej, který zůstává na úhlopříčce 13,3”, ale konečně dostává rozlišení 2560 × 1600 bodů a s tím i označení Retina. Oproti MacBooku Pro má však stále nižší jas (300 vs 500 nitů). Patrné je razantní zúžení rámečků, díky čemuž je celý počítač o něco menší a lehčí. Apple mluvil i o ztenčení, ovšem to jen v širší části, ta tenká naopak o pár desetinek milimetrů ztloustla.

Snímek obrazovky 2018-10-31 v 13.45.52.pngSnímek obrazovky 2018-10-30 v 15.19.21.png
Nový MacBook Air je díky tenčím rámečkům displeje o 17% menší a až o 10 % tenčí. Tenčí strana však paradoxně desetinky milimetrů ztloustla.

Notebook je samozřejmě znovu vyroben ze slitiny hliníku, která je prý poprvé 100% recyklovaná. Zajištěna je tak rovněž kvalitní konstrukce a prémiový design. Novinkou jsou u Airu dvě nové barvy: vesmírně šedá a zlatá.

Došlo i na vylepšení klávesnice, která je podsvícená a využívá křídlového mechanismu, což by mělo přinést pohodlnější psaní a lepší odezvu. Novinkou je také tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů Touch ID. O 20 % se také zvětšil trackpad, zachovává samozřejmě multidotyková gesta a technologii Force Touch pro rozpoznání síly stisku.

Snímek obrazovky 2018-10-30 v 15.12.43.pngSnímek obrazovky 2018-10-30 v 15.13.38.png
MacBook Air konečně dostává Retina displej. Má 13,3" úhlopříčku a zobrazí až o 48% více barev než minulá generace. Proti modelu Pro je už odlišuje pouze nižší jas 300 nitů.

Výkon nyní obstarává procesor Intel Core i5 8. generace spolu s integrovanou grafikou Intel UHD Graphics 617. Vůbec poprvé je možné MacBook Air osadit až 16 GB RAM, přičemž je k dispozici i základní verze s 8 GB. Větší možnosti máte i po stránce úložiště, kde si nyní můžete vybrat PCIe SSD od kapacity 128 GB až po 1,5 TB. Ve výbavě nechybí ani bezpečnostní čip Apple T2, který zajišťuje zabezpečené bootování, šifrování disku, ale třeba také akceleraci pro Siri.

Apple u nového MacBooku Air zmodernizoval i konektivitu a kompletně přešel na USB-C, která jsou zde naštěstí dvě a navíc s integrovaným Thunderboltem 3.0. Takže jej můžete využít jak k napájení, tak k připojení až dvou externích 4K monitorů. Z těla bohužel zmizela čtečka paměťových karet, ovšem překvapivě byl zachován 3,5mm jack na sluchátka. K běžnému poslechu lze využít samozřejmě i stereo reproduktorů. K videohovorům pak poslouží hned trojice mikrofonů a FaceTime kamerka s HD rozlišením.

Snímek obrazovky 2018-10-30 v 15.14.37.pngMacBook-Air-Touch-ID-screen-10302018.jpg
Integrovanou čtečku otisků prstů Touch ID můžete využít jak k přihlašování, tak platbám Apple Pay

Notebook znovu slibuje celodenní výdrž. To znamená až 12 hodin na webu jako u minulého modelu. Díky lepší optimalizaci však nový model vydrží o hodinu déle přehrávat video, a to i při využití o nepatrně slabší baterie. Zarazit může jen o třetinu slabší 30W napájecí adaptér, takže je otázkou, zda nedojde ke zpomalení nabíjení.

Žádné levné počítače

Nový MacBook Air přichází s předinstalovaným systémem macOS 10.14 Mojave a v České republice už ho můžete předobjednat. Do běžného prodeje přijde 7. listopadu. V základní konfiguraci s ostudně malým 128GB SSD a 8 GB RAM startuje na ceně 35 990 Kč. Pokud žádáte vyšší paměti, počítejte s výrazným příplatkem. Nejvyšší možná verze se 16 GB RAM a 1,5TB vyjde více než na dvojnásobek, tedy 78 390 Kč.

MacBook Air tak sice zůstává nejlevnějším MacBookem v nabídce Applu, ale oproti dosluhujícímu modelu výrazně podražil. V nabídce sice stávající základní model zůstává za 30 990 tisíc korun, ale u partnerských prodejců se nyní prodává za 24 990 Kč a ani to už dnes nepředstavuje žádné terno.

Počítače Applu mají přidanou hodnotu například ve špičkovém zpracování a optimalizovaném operačním systému, ale dříve dokázaly základní modely zaujmout i z hlediska tabulkového poměru cena/výkon. Dnes už hardware s ohledem na cenu vůbec nezaujme, MacBook si musíte kupovat z jiného důvodu.

Apple působí, že chce nahradit základní notebooky dobře vybavenými iPady s klávesnicí, ale když se podíváme na právě představené iPady Pro, tak zjistíme, že základní 12,9palcový MacBook Pro s 64GB úložištěm a klávesnicí k tomu vyjde na 35 tisíc korun, tedy prakticky stejně jako základní 13,3palcový MacBook Air v novém provedení. Apple levné notebooky prostě nabízet nechce...

Představení nového MacBook Air:

Diskuze (71) Další článek: Aktualizace watchOS se Applu nepovedla. Některé hodinky přestaly fungovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,