Notebooky | macOS | MacBook

Nový Apple Macbook Air je levnější, má větší SSD a vrací se k tradiční klávesnici

  • Nový MacBook Air opravuje nejzásadnější chyby dosavadní verze
  • Dostal lepší klávesnici, výkonnější procesor a 256GB SSD
  • Apple navíc snížil ceny

Apple dnes kromě iPadu představil nový MacBook Air, který udělá radost většině jablíčkářů a zejména studentům. Opravil totiž všechny vytýkané nedostatky a navíc výrazně zlevnil. 

Konečně 256 GB v základu a lepší klávesnice

Stále jde o tenký ultrabook s 13,3“ IPS displejem o rozlišení 2560 × 1600 pixelů s podporou TrueTone. Apple však konečně vyslyšel výtky uživatelů a vrátil se zpět ke klávesnici Magic Keyboard s nůžkovým mechanismem, kterou nedávno oživil i u 16“ MacBooku Pro. Klávesnice má proti té motýlkové vyšší zdvih a hlavně je méně poruchová, což byl v posledních letech největší problém MacBooků.

Výkon se proti minulé verzi zvýšil hned dvojnásobně díky dvoujádrovému procesoru Intel Core i3 (10. generace) s taktem 1,1 GHz. Za příplatek jsou samozřejmě v nabídce i výkonnější procesory řady i5 či i7. O výrazných 80% se zvedl i grafický výkon, a to díky grafice Intel Iris Plus. Ta tak vůbec poprvé u MacBooku Air umožňuje připojení displeje s 6K rozlišením.

Mnohem radostnější zprávou však je, že Apple po dlouhých letech konečně vyřadil z nabídky 128GB variantu. Základní verze nového MacBooku Air 2020 tedy startuje minimálně se 256GB SSD diskem, přičemž je na výběr konfigurace s kapacitou až 2 TB. Operační paměť zůstala zachována na 8 GB, ovšem i zde lze v nabídce sáhnout po 16GB variantě.

Ze zbylé výbavy potěší vylepšené stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos, dvojice portů Thunderbolt 3 a také rovnou trojici mikrofonů pro čistějí zvuk při volání skrze FaceTime. Nechybí ani vestavěný čip Apple T2, který se stará o šifrování dat a také bezpečné uložení otisků prstů ze čtečky Touch ID.

Pod 30 tisíc

Poslední skvělou novinkou je výrazné zlevnění cen. Nový MacBook Air je totiž možný předobjednat už za cenu od 29 990 Kč. Apple tedy jen v základní verzi zlevnil o 3 000 Kč a ještě zdvojnásobil úložiště. Studenti navíc mají nárok ještě na další slevu několika tisíc korun.

Pokud by se vám to na Apple zdálo podezřele levné, nezoufejte, stále je tu i maximální konfigurace s procesorem Intel Core i7, 2TB SSD a 16 GB RAM za 67 490 Kč. K dispozici samozřejmě bude ve více barvách, a to: zlatá, stříbrná a vesmírně šedá.

Diskuze (55) Další článek: Uber a Lyft pozastavují kvůli pandemii možnost spolujízdy, Lime „uzemňuje“ elektrické koloběžky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,