Nový americký konvertoplán Bell V-280 má za sebou první let

  • Americká armáda usilovně pracuje na důstojném nástupci vrtulníku Sikorsky UH-60 Black Hawk
  • Tím by se mohl stát konvertoplán Bell V-280 Valor, jehož vývoj spěje ke zdárnému konci
  • 18. prosince 2017 tento konvertoplán absolvoval svůj první let

V dnešní době je standardním středním vrtulníkem americké armády Sikorsky UH-60 Black Hawk. Vyrábí se od roku 1974 a v americké armádě se používá k vzdušným útokům, výsadkům a záchraně vojenských jednotek i civilních osob.

Black Hawk unese 11 vojáků s výzbrojí nebo třeba houfnici M119 se 30 náboji a čtyřčlennou obsluhou. To je stále obdivuhodné, ale vzhledem k jeho stáří se Black Hawkovi vyhnuly všechny nové technologie letu, které se objevily v posledních desetiletích.

Americká armáda proto usilovně pracuje na důstojném nástupci, kterým by se mohl stát konvertoplán Bell V-280 Valor. Jeho vývoj spěje ke zdárnému konci. Nedávno, 18. prosince 2017, absolvoval svůj první let. Vznesl se do výšky a chvíli tam setrval. Jsou to zatím první dětské krůčky, ale konvertoplán možná čeká velkolepá budoucnost. Je plný nových technologií a bude létat rychleji a také dál, nežli dnešní americké helikoptéry.

Pentagon postupuje podle svého dlouhodobého plánu, během něhož hodlají postupně nahradit všechny americké vojenské helikoptéry stroji programu Future Vertical Lift (FVL). Vrtulníky Black Hawk a Apache by mohly být nahrazeny právě konvertoplánem Bell V-280 Valor. Pro tento účel ho vyvíjejí společnosti Bell Helicopter a Lockheed Martin.

Zavedení strojů V-280 do americké armády slibuje dramatické zlepšení schopnosti přesunu bojových jednotek nebo zásob vzduchem. V-280 by měl letět rychlostí 280 uzlů (proto označení V-280), čili 520 kilometrů za hodinu, což je prakticky dvojnásobná rychlost oproti Black Hawkovi.

Dolet stroje při bojových operacích by měl být 930 až 1 480 kilometrů, což je oproti Black Hawkovi více než dvojnásobek. Posádku nového konvertoplánu budou tvořit 4 muži a stroj uveze dalších 14 pasažérů.

Bell V-280 Valor vypadá jako dítě zrození z lásky Black Hawka a Bell Boeing V-22 Osprey. Trup a předek stroje jako by z oka vypadly Black Hawkovi, přerostlé rotory jsou zase jako zděděné z Ospreye. Společnost Bell zatím tají detaily o letu nového konvertoplánu, například to, jak přesně rotuje svými překlopnými rotory.

Přes všechny pokroky zatím V-280 není vítězem. Ve své kategorii programu Future Vertical Lift si konkuruje například se strojem Boeing-Sikorsky SB>1 Defiant. Kdo nakonec vyhraje, ukáže čas.

Zdroj: Popular Mechanics, Foto: Bell Hellicopter

Diskuze (1) Další článek: Za vysokou cenou pamětí může být kartel, tvrdí Čína a plánuje vyšetřování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,