AMD | Ryzen | Přetaktování

Nový AMD Ryzen 7 2700X jde přetaktovat na 6 GHz. Chce to ale trochu kapalného dusíku a teplotu -183 °C

AMD minulý týden představilo nové desktopové procesory řady Ryzen 2000 s architekturou Zen+ a i když běžné možnosti přetaktování pomocí vodního chlazení končí na úrovni 4,1 až 4,4 GHz, fanoušci extrémního přetaktování hledají skutečné limity čipu.

Známý expert z této oblasti - der8auer se totiž jako jeden z prvních vrhnul na extrémní přetaktování nejvyššího modelu Ryzen 7 2700X, který má standardně základní frekvenci 3,7 GHz, v rámci jednotlivých jader má ale Turbo až na 4,3 GHz. Z velkého množství dostupných vzorků vybral pomocí testování běžného přetaktování ten nejlepší, který pochopitelně dosáhne na rekordní čísla i v lepších podmínkách.

Lepší podmínky jsou v tomto případě jasné – nízká teplota, která byla dosažena pomocí kapalného dusíku. Oproti procesorům Intel, které nelze ochlazovat na příliš nízké teploty a musí se postupovat opatrně, u čipů AMD bylo možné rovnou ochladit na teploty kolem -183 °C.

Aby bylo možné navyšovat frekvenci, muselo se výrazně zvednou napětí. V konečné fázi šlo o 1,85 V (maximálně se doporučuje 1,2 až 1,3 V), při kterém bylo dosaženo stabilní frekvence 6 GHz. Při této frekvenci byl výsledný výkon osmijádrového čipu v programu Cinebench R15 celkem 2 627 bodů. I když se nejedná o světový rekord (ten drží Intel Core i7-7820), v případě GeekBench 3 se podařilo vytvořit světový rekord ve vícejádrovém zatížení s celkovým skóre 50 804 bodů.

Přetaktování bylo provedeno na základní desce Asus Crosshair VII Hero se speciálním biosem. Ve videu můžete vidět i zajímavý graf růst spotřeby s vyšší frekvencí i při běžném přetaktování. Rozdíl je propastný – zatímco na frekvenci 3,75 GHz byl spotřeba 75 W, na frekvenci 4,3 GHz už 190 W.

Diskuze (54) Další článek: Nové výkonné šestijádro v tenkém herním notebooku: otestovali jsme MSI GS65 Stealth Thin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,