Nový AMD Athlon XP s jádrem Thoroughbred

Máme to tady, dokonce už i AMD přešlo na 0,13 mikron výrobní technologii. Je to velký skok pro AMD a ... malý krůček pro obyčejného uživatele. Nové 0,13 mikronové jádro není nic převratného, ale je to velmi sympatický bonus všem lidem, kteří si chtějí koupit nového Athlona XP. Za stejnou cenu dostanete méně energicky náročný procesor s lepšími přetaktovacími možnostmi. Co víc si přát?
 

Intel se svou 0,13 mikron výrobní technologií přišel už v roce 2001, když uvedl procesory Tualatin, které měly "menší" vadu na kráse - při přechodu na tyto procesory se musela upgradovat deska. Tualatiny se vyznačovaly tím, že byly téměř studené, velmi přetaktovatelné a měly velkou L2 cache (Celerony - 256 KB, Pentia III - 512 KB). Northwood nakonec přetaktovací možnosti dovedl k dokonalosti.

AMD svoji 0,13 mikron výrobní technologii vyvíjela společně s Motorolou. Bohužel není na takové úrovni jakou má k dispozici Intel. Šířka tranzistorových hradel (gates) je "pouze" 80 nm, zatímco dnešní druhá generace 0,13 mikronové výroby Intelu používá 60 nm hradla (první generace měla 70 nm)

Protože architektura K7 není optimalizována na vysoké frekvence a již nyní se blíží její frekvenční "strop", nelze od Thoroughbreda odčekávat frekvence vysoko převyšující 2 GHz a už vůbec ne frekvence na úrovni Pentia 4.

AMD si ušila svoji výrobní technologii přesně na míru, aby mohla pokračovat v modelové řadě od 2200+ nahoru. Nesmíme zapomínat ani na procesory s niším modelovým označením, protože AMD připravuje kompletní obměnu. Do konce prázdnin už budou všechny procesory Athlon XP od modelového čísla 1700+ s jádrem Thoroughbred.

  Athlon XP Athlon XP Pentium 4
jádro Palomino Thoroughbred Northwood
výrobní technologie 0,18 mikron 0,13 mikron 0,13 mikron
velikost jádra 128 mm2 80 mm2 131 mm2
počet tranzistorů 37,5 miliónu 37,5 miliónu 55 miliónu
napětí 1,75 V 1,5 V - 1,65 V 1,5 V
taktovací frekvence 1,2 GHz - 1,73 GHz 1,47 GHz - 1,8 GHz+ 1,6 GHz - 2,53 GHz+

Nové jádro Thoroughbred je o 47 % menší než Palomino, o malinko méně hřeje, je trošku lépe přetaktovatelné a má menší energické nároky - napětí je sníženo na 1,65. Ti z vás, kteří čekají více, čekali více asi budou zklamáni, protože co se týče architektury, je Thoroughbred zcela shodný s Palominem. Žádné zvýšení výkonu vás nečeká, ale AMD nezvyšuje ani ceny. Neznalý uživatel vůbec přechod na jádro Thoroughbred nepozná.

Nové značení

AMD však provedla několik změn, zejména co se týče balení procesoru. Kondenzátory se přesunuly opět nahoru, jsou rozmístěny stejně jako na Thunderbirdu. Nejzajímavější změnou je přesunutí informační "cedulky" z jádra na PCB balení procesoru.

Nová řada je označována AXDA. První série založená na jádře Thoroughbred nese název AIRCA. Námi testovaný procesor byl vyroben v 14. týdnu roku 2002 (viz. podtrhnutá část), což znamená polovinu dubna.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,