Novinky z hardwaru: VIA uvedla čipset VN896

VIA uvedla čipset VN896 * Blu-ray vypalovačka pro Mac * Matrox Extio F1220 * Samsung představil 1,8" pevný disk s kapacitou 60 GB * LCD monitor Prestigio P3190W * Kingston DataTraveler ReadyFlash – zrychlete si Windows Vista

VIA uvedla čipset VN896

Společnost VIA uvedla nový čipset VN896, který je určen především pro mobilní zařízení, jako notebooky nebo UMPC. Čipset je zejména pro procesory Intel, rozumí si s procesory VIA C7-M, Celeron M, Core Solo, Core Duo a Core 2 Duo. Podporuje FSB až do frekvence 667 MHz a poradí si s operačními pamětmi DDR (333/400 MHz) i DDR2 (400/533/667 MHz), bohužel pouze v jednokanálovém zapojení. Lze osadit až až 4 GB RAM. Čipset obsahuje integrované grafické jádro VIA Chrome9 HC IGP, s podporou DirectX 9.0c (shader model 2.0), akcelerace MPEG-2 videa a dalších technologií pro zlepšení kvality videa včetně plné podpory HDTV až do rozlišení 1080i nebo 720p. K dispozici je i jeden samostatný PCI Express ×16 slot pro přídavnou výkonnější grafickou kartu a jeden PCI Express ×1.

 

Jižní můstek VT8237A, který je se severním spojen přes V-Link s maximální propustností 533 MB/s, obsluhuje celkem šest PCI slotů, osm USB 2.0 konektorů, dva ATA-133 a dva SATA porty s podporou RAID (0, 1, 0+1, JBOD). Nechybí integrovaná osmikanálová zvuková karta VIA VinylHD a síťová karta s rychlostí 100 Mbit/s. Ve spolupráci s procesorem VIA C7-M tento čipset podporuje technologii VIA PowerSaver, která při běhu systému dokáže plynule snižovat frekvenci i napětí procesoru a umožnit tak snížit spotřebu procesoru až o 50 %.

 

Blu-ray vypalovačka pro Mac

Společnost MCE Technologies uvedla na trh celosvětově první Blu-ray vypalovačku pro systémy Mac Pro a Power Mac G5. Vypaluje maximálně dvojnásobnou rychlostí, stejnou rychlostí probíhá i čtení Blu-ray disků. K dispozici je za necelých 700 USD (cca 20 000 Kč) a spolu s ní dostanete vypalovací program Roxio Toast 8 Titanium a jeden přepisovací BD-RE disk.

 

Matrox Extio F1220

Jistě si vzpomínáte na to, když společnost Matrox asi před rokem představila vcelku revoluční „vzdálenou grafickou jednotku“, známou spíše pod zkratkou RGU (Remote Graphics Unit). Toto zařízení umožňuje od sebe oddělit počítač a monitor (i další periferie) až do vzdálenosti 250 metrů. K přenosu se používá optický kabel, který je ze speciální karty umístěné v počítači veden až k samotné jednotce.

 

Nový model Extio F1220 má dva DVI a dva VGA výstupy pro monitory, přičemž maximální rozlišení u jednoho monitoru nelze nastavit na více než 1920 × 1200 bodů. K dispozici je také celkem šest USB portů, dva FireWire porty a tři zvukové porty. Extio F1220 by měl být k dostání v příštím čtvrtletí tohoto roku.

 

Samsung představil 1,8" pevný disk s kapacitou 60 GB

Společnost Samsung představila nový miniaturní pevný disk s kapacitou 60 GB. Jedná se o největší 1,8" pevný disk s jedinou plotnou. Zatím Samsung nabízel tyto pevné disky s kapacitami 20 GB, 30 GB a 40 GB. Disk samozřejmě používá novou technologii kolmého zápisu, má 2MB vyrovnávací paměť a jeho plotna rotuje rychlostí 4200 otáček za minutu. Hluk podle údajů nepřesáhne 1,8 Bel, takže je naprosto neslyšitelný. Jeho použití se očekává hlavně v mobilních zařízení, například v ultralehkých noteboocích, UMPC nebo v mobilních telefonech či MP3 přehrávačích. Cena zatím nebyla uvedena.

 

LCD monitor Prestigio P3190W

Společnost Prestigio uvedla nový širokoúhlý monitor s 19" úhlopříčkou a skleněným povrchem displeje. Elegantní panel skrývá displej s technologií TN, který má rozlišení 1440 × 900 (WXGA) a díky použité technologii se pyšní i nízkou odezvou 5 ms. Mezi další parametry displeje patří kontrast 500:1 a jas 300 cd/m2. Monitor se hodí nejen pro hraní počítačových her, ale také pro práci nebo sledování filmů. Připojit ho můžete pomocí DVI konektoru. K dispozici je ve dvou barevných provedeních, v černé nebo stříbrné. Na monitor výrobce poskytuje tříletou záruku. Jeho cena se pohybuje kolem 7 000 Kč.

 

Kingston DataTraveler ReadyFlash – zrychlete si Windows Vista

Operační systém Windows Vista přišel s novou funkci zvanou ReadyBoost. Ta využívá externího paměťového zařízení jako write-through cache pro swapování a superfetch. Ne každý flash disk je ale vhodný kvůli přístupovým časům a rychlosti čtení a zápisu.

To ale není problém nového flash disku Kingston DataTraveler ReadyFlash, který je k dispozici v kapacitách 1 GB a 2 GB. K počítači se připojuje pomocí USB 2.0, s nižší verzí nelze dosáhnout dostatečné přenosové kapacity a tento flash disk s technologií ReadyBoost nebude fungovat. Na Kingston DataTraveler ReadyFlash disk je poskytována pětiletá záruka. Doporučená koncová cena pro 1GB model je 570 Kč, u 2GB modelu je to 1 108 Kč.

 

Váš názor Další článek: Online podvody porážejí viry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,