Novinky z hardwaru: VIA uvedla čipset pro své procesory

VIA uvedla čipset pro své procesory * Novinky u Dellu * Nvidia oznámila nForce řady 600i * Plány Hitachi pro rok 2007 * Intel a Micron postaví továrnu

VIA uvedla čipset pro své procesory

Společnost VIA představila nový čipset s názvem CN800, který je určen pro procesory VIA C7 a C7-D.

Čipset je nástupce staršího CN700, který se liší jedinou věcí a to přítomností AGP sběrnice. Nový CN800 už má samozřejmě PCI-Express, určený pro připojení externí grafické karty. Čipset totiž obsahuje integrované grafické jádro VIA UniChrome Pro IGP, které sice žádným výkonem neoplývá, ale to není jeho účelem. Podporuje hardwarovou akceleraci MPEG-2 (Chromotion Engine) a poradí si i s HDTV výstupem až do rozlišení 1080i. Technologie DuoView+ je pouze možnost připojení více monitorů a podpora LVDS/DVI. Vylepšení se nedočkala ani podpora pamětí, takže čipset podporuje stále maximálně DDR-400 nebo DDR2-533 single channel. Dodáván bude většinou s jižním můstkem VT8237R+, s kterým je spojen přes V-Link s rychlostí 533 MB/s. Jižní můstek obstarává dva IDE a dva SATA porty (i RAID), 100 Mbit ethernet, osm USB portů, šest PCI slotů a další zařízení naleznete na obrázku. Základní desky s tímto čipsetem by se měly objevit během měsíce.

VIA se také chystá posvítit si na připravovaný socket společnosti AMD, který nese název AM2+. Ten bude podporovat HyperTransport 3.0 a bude určen pro čtyřjádrové procesory od AMD. Připravuje pro něj čipsety KM960 a KT960, přičemž první je s integrovaným grafickým jádrem Chrome9 HD s frekvencí 450 MHz. Chrome9 HD zvládá DirectX 9.0c (pouze PS2.0), podporuje kromě hardwarové akcelerace MPEG-2 i novější H.264 a VC9. Rozumí si i s ochranou HDCP. Hlavní novinkou je jednočipové řešení na rozdíl od nynějšího, kdy se o jednotlivé části staraly dva čipy (severní a jižní můstek). Čip bude podporovat jeden IDE a čtyři SATA 3 Gb/s porty (včetně NCQ a RAID), Gigabit ethernet, HD Audio a 10 USB portů. Samozřejmostí je pak PCI-Express ×16, nově budou navíc i dva PCI-Express ×1 sloty. Další novinky najdete v tabulce. Uvedení se chystá na konec příštího roku.


Novinky u Dellu

Dell začal do svých počítačů, serverů i notebooků instalovat po dlouhých letech i procesory od společnosti AMD. Po celou dobu byl výhradním zastáncem procesorů Intel a to ve všech segmentech (desktop, server, notebook), ale to už je dnes minulostí. Naopak se stala nepříjemná, leč předvídatelná věc. Vzhledem k tomu, že Dell patří mezi největší výrobce počítačů na světě, jeho poptávka po procesorech je obrovská a AMD tak doslova dodává „skoro všechny“ procesory přímo Dellu. Pro běžné prodejce je počet dodávaných procesorů oproti dřívějšku dosti znatelný.

Dell také představil první servery a pracovní stanice, které používají čtyřjádrový procesor od Intelu. U výkonných serverů je standardně použit čtyřjádrový Intel Xeon 5300, u levnějších pak čtyřjádrový Core 2 Extreme QX6700. Dell slibuje mnohem vyšší výkon při celkově menší spotřebě.


Nvidia oznámila nForce řady 600i

Společnost Nvidia oznámila tři nové čipsety řady nForce 600i, a to nForce 650i Ultra, 650i SLI a 680i SLI. Jsou určeny pro výkonné herní a pracovní stanice a písmeno „i“ značí, že jsou určeny pro procesory Intel.

Nejvíce vybaveným čipsetem je nForce 680i SLI, který podporuje Intel Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, Celeron D, Pentium 4 a Pentium D. Sběrnice dokáže bez problému pracovat na frekvenci 1 333 MHz, ale to samozřejmě není její strop. Čipset podporuje nejnovější technologie, jako SLI-Ready operační paměti (max. DDR2-800), LinkBoost, FirstPacket, DualNet, MediaShield a HD Audio. NForce 680i SLI obsahuje dvě PCI-Express ×16 linky a jednu ×8, která je určená pro další grafickou kartu určenou pro výpočet fyziky ve hrách.

Předpokládaná cena u nejvíce vybavené desky s čipsetem nForce 680i SLI je kolem 300 USD (cca 8 tisíc korun) a u nejméně vybavené s čipsetem nForce 650i Ultra by to měla být přibližně polovina, tedy 150 USD (cca 4 tisíce korun).


Plány Hitachi pro rok 2007

Společnost Hitachi chystá příští rok uvést nové pevné disky s kapacitou 200 GB a 250 GB. Oba modely jsou 2,5", jsou tedy určeny převážně do notebooků. 200GB model bude mít rychlost ploten 7 200 ot./min, u 250GB modelu to bude pouze 5 400 ot./min. Tyto disky budou samozřejmě používat technologii kolmého zápisu a v nabídce by neměly chybět ani tzv. hybridní pevné disky, které budou obsahovat integrovanou flash paměť, která umožní rychlejší načítání často používaných dat, nebo rychlejší bootování.

Po vzoru Seagate chce také do všech pevných disků zabudovat šifrování dat (AES) a to na hardwarové úrovni.


Intel a Micron postaví továrnu

Novou továrnu na výrobu 50nm flash pamětí z 300mm waferů se rozhodla postavit společnost IM Flash Technologies (spolumajitel Intelu a Micronu). Chtějí tak konkurovat na trhu s flash paměťmi, kde má skoro poloviční podíl Samsung, čtvrtinu má Toshiba a přibližně 18% Hynix. Výroba by se měla rozjet v polovině roku 2008 a je na co se těšit. Již teď vyrábí první 4Gb vzorky, ale stejně to na trhu mezi takovými rivaly nebude mít vůbec lehké. Samsung totiž vyvíjí nové a nové technologie, nyní už zkoumá 20nm, přičemž 40nm čipy s kapacitou 32 Gb má už „zmáknuté“ a brzy je chystá použít u prvních flash disků s kapacitami více jak 64 GB. Konečně to vypadá, že budeme mít něco, čím nahradíme ty pomalé a hlučné pevné disky.

  

 

Diskuze (12) Další článek: Dohoda s Novellem vyjde Microsoft na 308 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,