Novinky z hardwaru: Sapphire Radeon X1600Pro pro AGP

GeForce 7300: nový low-end od nVidie * Sapphire uvádí Radeon X1600Pro AGP * AMD má nového prezidenta * Abit se spojí s USI * Acer se stává světovou trojkou ve výrobě notebooků

GeForce 7300: nový low-end od nVidie

Nvidia nedávno uvedla svoji novou grafickou kartu, která je určena pro nejnižší segment trhu. Karta s označením GeForce 7300 má nahradit starší model 6200TD.

Karta bude vyráběná 90nm výrobním procesem a jedná se tedy o první kartu od nVidie, která bude touto technologií vyráběna. Tento fakt dovolil provozovat kartu na vysokých taktech. Verze 7300GT bude mít jádro taktované na 550 MHz a paměti budou mít frekvenci 350 MHz (700 MHz efektivně), tyto specifikace se však můžou u každého výrobce mírně lišit.

Čip bude dále obsahovat 4 pixel pipelines a 3 vertex pipelines. Největší slabina karty spočívá v pouze 64bitové paměťové sběrnici. Je ale velice pravděpodobné, že časem se objeví verze se 128bitovou paměťovou sběrnicí. Další verze GeForce 7300 bude mít přídomek LE, specifikace zatím nejsou známé. Všechny karty budou obsahovat technologii TurboCache a budou osazeny paměti o velikosti 128 nebo 256MB. Cena by se měla pohybovat pod 3000 Kč.

Sapphire uvádí Radeon X1600Pro AGP

Společnost Sapphire se stala druhou firmou vyrábějící grafické karty X1600Pro i pro slot AGP. Karta bude obsahovat 500MHz grafický procesorem RV530, 12 pixel a 5 vertex shader jednotek. Paměti budou DDR2 moduly o frekvenci 400 MHz (efektivně 800 MHz). Paměti tedy budou mít o 120 MHz vyšší frekvenci než obyčejná X1600Pro do PCI-E slotu.

Sapphire tak opět trochu prodloužila životnost slotu AGP, do kterého se pomalu přestávají vyrábět grafické karty a to i přes to, že tento slot je stále velice rozšířený. První výrobcem, který uvedl Radeon X1600Pro AGP, byl GeCube, ale tyto karty u nás nebudou dostupné tak dobře jako produkty Sapphire. Cena této karty se bude pohybovat okolo 4200 Kč s DPH a u některých prodejců ji už můžete spatřit skladem.

AMD má nového prezidenta

Novým prezidentem americké firmy AMD se stal 44letý Dirk Meyer. Tento muž stál u zrodu procesoru Athlon (AMD K7), který byl uveden v roce 1999. Společnost AMD tímto procesorem začala lépe konkurovat do té doby jasně vedoucímu Intelu. Lze tedy říci, že na dnešním úspěchu firmy má tento muž lví podíl.

Dirk Meyer bude mít současně funkci ředitele pro vnitřní strukturu firmy. Dosavadní ředitel Hector Ruiz obsadí pozici výkonného ředitele a bude se tak stále podílet na vedení firmy. Meyer drží několika prestižní ocenění ACM za architekturu x86. Může se také pyšnit pestrou předchozí kariérou. Před příchodem k AMD v roce 1995 spolupracoval s Intelem a taktéž se zabýval vývojem procesoru Alpha.

Abit se spojí s USI

Společnost Abit, firma která ještě před několika lety byla brána jako synonymum pro výrobce kvalitních počítačových komponent, zejména základních desek, se spojí s firmou USI (Universal Scientific Industrial). Obě strany spojení označují jako výhodné pro obě dvě strany.

Abit prokazoval už dlouhodobě ztráty a koncem minulého roku nabyly problémy tak velkých rozměrů, že firma musela prodat svoji hlavní budovu, která poskytovala zázemí vývojovým týmům. Spolu s celkovou špatnou finanční situací a dluhy z minulých let je spojení se zdravou firmou jediným logickým řešením. USI je firma vyrábějící mnoho produktů z oblasti informačních technologií a zároveň je jedním z největších OEM výrobců notebooků a serverů.

Acer se stává světovou trojkou ve výrobě notebooků

Firma Acer je v poslední době stále populárnější, což je mimo jiné způsobeno velice příznivou cenou jejich produktů. V oblasti notebooků má Acer již třetí nejvyšší podíl na světovém trhu, přitom ještě před čtyřmi roky byl Acer na osmé pozici.

Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku Acer vyrobil 2,2 milionu kusů notebooků. Předstihl tak Toshibu, která vyrobila 2 miliony přenosných počítačů. O první pozici se dělí firmy HP a Dell, přičemž s ohledem na použitou metodiku a dosažené výsledky nelze přesně stanovit, která z těchto firem je první.

Aceru se daří i na poli desktopů, kde po firmách Dell, HP, Lenovo a IBM obsadil pátou pozici v počtu prodaných PC za rok 2005. V Česku je ale Acer ještě úspěšnější, stal se dokonce největším prodejcem PC na domácím trhu. Tomuto úspěchu pomohl i rozpad činnosti skupiny AAC Czech, což výrazně změnilo rozložení sil na poli výrobců PC.

Váš názor Další článek: Volný představil finální podobu nového ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,