Novinky z hardwaru: rychlé DDR2 čipy Elpida

Co nám přichystali výrobci ke konci současného měsíce? Jak rychlé jsou současné nejrychlejší paměťové čipy pro grafické karty? Bude HP u svých serverů používat dvoujádrové Opterony? A co třeba nový model v řadě AMD Turion64? Nejen to se dozvíte v článku zaměřeném na žhavé novinky výrobců počítačových komponent.

Dvoujádrové Opterony v serverech od HP

Dvoujádrové procesory se vyrojily jako houby po dešti, u Intelu to byly Pentia D, AMD zase nasadilo Athlony X2. Nicméně Hewlett-Packard se rozhodl ve svých low-endových serverech nasadit dvoujádrové procesory AMD Opteron.

Low-endová řada serverů ProLiant bude nyní obohacena o systémy s možností osazení až dvou dvoujádrových procesorů Opteron.

HP uvádí pro porovnání výkonů například model 949, vybavený vícejádrovým procesorem. Ten zvládne provést 95 330 požadavků za hodinu, ve srovnání s 43 660 úspěšně vykonanými požadavky u verze osazené procesorem s jen jedním jádrem. Nárůst výkonu je tedy více než dvojnásobný.

Začínat se bude modely DL145 G2 za 69 450 Kč a BL25p a BL35p za 88 225 Kč, respektive 75 000 Kč. K dispozici bude model DL385 s cenou 84 725 Kč.

Hewlett-Packard hodlá i v budoucnu používat ve svých serverech procesory od AMD, stejně jako Sun Microsystems. Konkurenční Dell se přiklání spíše k procesorům Intel Xeon. IBM chce Opterony využívat především u výkonnějších serverů.

HP se chystá používat dvoujádrové procesory také ve vyšších řadách, které budou umožňovat osazení více než čtyř procesorů.

2 Gb DDR2 čipy Elpida

Elpida vyrobila paměťový čip typu DDR2 SDRAM o kapacitě 2 Gb. V současné době se jedná o nejvyšší kapacitu na jeden čip, nicméně během příštího roku bude již tento čip „jedním z mnoha“.

Jde o první paměťový čip od Elpidy vyrobený 80 nm výrobní metodou. Díky tomuto procesu nebude novým pamětem činit potíže pracovat na frekvencích 800 MHz (DDR2-800) a vyšších, na plošný spoj se čipy připojují stejně jako současně využívané paměti, toto umožní výrobcům používat nové čipy i starších modelech. Nové paměti jsou pokračovateli staršího modelu s kapacitou 1 Gb a nabízejí výrobcům možnost vybavit své výrobky dvojnásobnou kapacitou, avšak zachovat stejné odběry elektrického proudu jako mají modely s poloviční kapacitou.

Nové DDR2 čipy jsou zapouzdřeny v novém FB-DIMM (Fully-Buffered DIMM) obalu, který je vyvíjen Elpidou, Intelem a několika dalšími výrobci pro lepší paměti pro servery. Již nyní má pro své interní potřeby vyrobeny první vzorky nových DDR2 modulů s kapacitami 4 a 8 GB.

Výrobce neplánuje spuštění masové výroby dříve než začátkem dubna příštího roku.

AMD Turion64: nyní až 2,2 GHz

Poměrně nedávno uvedlo AMD mobilní čip Turion64, který by měl úspěšně konkurovat technologii Intel Centrino, a to nejen cenou, ale výkonem a výdrží při běhu na baterie.

Řada těchto procesorů má teď novou vlajkovou loď, model AMD Turion64 ML-40.

Jedná se o procesor, který je taktovaný lehce nad 2 GHz, konkrétně na 2200 MHz, vyrovnávací paměť druhé úrovně (L2 cache) má velikost 1 MB. Tímto se procesor zařazuje před svého „kolegu“ ML-37, který má frekvenci 2 000 MHz a stejnou vyrovnávací paměť. Nový model bude samozřejmě vyráběn 90 nm SOI (Silicon-On-Insulator) procesem, který pomůže zachovat i díky moderní architektuře tepelné ztráty na hodnotách maximálně 35W. Pro nižší vyzařované teplo bude nový procesor vybaven firemní technologií PowerNow!, která upravuje takt procesoru, v závislosti na jeho vytížení. Pro lepší práci s multimédii jsou připraveny také instrukce 3DNow!, SSE2, SSE3 a jako ochrana proti přetečení bufferu Enhanced Virus Protection.

Cena nového procesoru se bude pohybovat 525 amerických dolarů (přibližně 12970 Kč). Je to dosti vysoká cena, vyšší než třeba u Pentia M 760 (243 USD), které má podobné parametry. Uvidíme, jak se tento nový přírůstek popere s konkurencí, na první pohled však nevypadá vůbec špatně.

Proč AMD vydalo nyní čip s pořadovým číslem 40 jsou jen dohady, dá se to ovšem vyložit tak, že si výrobce chce nechat „místo“ pro další méně výkonné čipy, které přijdou záhy. S největší pravděpodobností by se mohlo jednat o čipy ML-38 a ML-39, ty by měly obsahovat 512 kB L2 cache.

Podle některých informací nebude vydán první dvoujádrový Turion64 dříve než v roce 2007.

Nejrychlejší GDDR3 paměti od Samsungu

Elpidě se povedlo vyrobit kapacitně nejvyšší paměťový čip pro DDR2 moduly, Samsung zase má na svém kontě nejrychlejší paměti GDDR3.

Minulý týden Samsung oznámil úspěšné dokončení výroby nejrychlejších paměťových čipů typu GDDR3. Povedlo se mu totiž vyvinout čipy o kapacitě 512 Mb (64 MB) s rychlostí 2 Gb za sekundu. Výroba je prováděna pomocí moderního 90 nm procesu, což zaručuje menší velikost jednotlivých čipů.

Již rychlost předurčuje tuto novinku do oblasti high-endových grafických karet a pracovních stanic. Také propustnost těchto čipů je vysoká, a to rovnou 8 Gb za sekundu, což je přibližně 70 % nárůst oproti starším pamětem s rychlostí 1,2 Gb/s.

Výrobce též oznámil začátek masové výroby 1,6 Gb/s GDDR3 pamětí, které vyvinul v průběhu prosince minulého roku. U těchto pamětí činí propustnost 6,4 GB. Grafické karty vybavené těmito paměťmi mohou obsahovat až 1 GB videopaměti, kombinací šestnácti 512 Mb čipů.

Podle analytické Mercury Research vzroste v tomto roce trh s pamětmi určenými do grafických karet o téměř 43% na 1,5 miliardy prodaných kusů. V roce následujícím se pak předpokládají 2 miliardy prodaných kusů.

Diskuze (1) Další článek: Google nyní hledá ještě lépe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,