Novinky z hardwaru: rivalita nikdy neskončí

Podívejme se na plány předních hardwarových společností, které zvláště v posledních týdnech vyostřují své souboje o každý kousek tržního koláče a ani jedna z nich nedá svému rivalovi nic zadarmo. Zajímavé věci se dějí především kolem společností AMD a Intel a také kolem věčných rivalů ATi a nVidie, kde ta poslední jmenovaná má prozatím značný náskok.

Související odkazy

Slovník
čipset
desktop
DirectX
OEM
PDF
server

Katalog produktů
Grafické karty
Procesory

AMD versus Intel

AMD - Advanced Micro Devices

Společnost AMD v poslední době zabodovala hned na několika frontách a její tempo nutí i Intel ke strategických rozhodnutím, což bylo ještě před nějakou dobou bylo nemyslitelné a Intel stál zdánlivě nedotknutelný na druhém břehu procesorového moře. AMD se podařil husarský kousek s vynikajícími procesory Athlon X2, které se za pár týdnů rozrostly na poměrně početnou rodinku procesorů, zahrnující modely od nejvyššího Athlonu X2 4800+ po "lidové" dual-core řešení Athlon 3800+, jehož cena se pohybuje kolem 345 USD a může být vskutku zajímavou volbou pro programátory či grafiky. Hry zatím z dvou-jádrových procesorů neprofitují, ale to se změní s příchodem her založených například na Unreal Enginu 3, který je už dnes základem pro mnoho vyvíjených her, za všechny jmenujme například Unreal Tournament 2007.

AMD rovněž uvedlo své nejlevnější procesory Sempron pro socket 754 s podporou 64-bitů, takže tyto low-endové procesory skýtají jen samá pozitiva a vyčítaná absence technologie AMD64 je konečně odstraněna. Nově si tedy můžete pořídit low-endový systém za skutečně lidové peníze a nemusíte se strachovat co s ním po nástupu Windows XP 64 nebo novějšího systému Microsoftu Windows Longhorn. Ovšem pozor si musíte dát v obchodech, kde budou samozřejmě chtít doprodat nakoupené zásoby "32-bit only" Sempronů a vy tak můžete nechtěně koupit starší typ.

Athlony řady FX mají svého nového krále s označením FX-57, který zároveň představuje ten nejvýkonnější procesor pro desktopy. AMD je na to patřičně hrdé a Intel adekvátně tomu soptí. Athlon FX-57 (2,8 GHz) je sice tím nejvýkonnějším procesorem, který můžete koupit, ale zároveň je také jedním z nejdražších možných řešení. Za zmínku rozhodně stojí i daleko levnější model postavený na stejném jádru (San Diego - 90 nm) Athlon 64 3700+ (2,2 GHz), který po troše přetaktování můžete donutit ke stejným výkonům jako jeho mnohem dražšího bratříčka. Na jedno-jádrovém poli tedy AMD nasadilo pekelné tempo a rychle se blíží své vysněné hranici 3 GHz.

Další novinkou kolem AMD je žaloba, kterou společnost podala na Intel za nekalé obchodní praktiky s OEM výrobci a podobné věci, které dokazují, že Intel ovlivňoval procesorový trh ne tak úplně čistými obchodními způsoby. Vše se můžete dočíst ve 48 stránkovém PDF dokumentu na webu AMD nebo si jej můžete rovnou prohlédnou přes tento odkaz.

Na závěr je nutné oznámit smutnou zprávu o existenci socketu A, který je od toho týdne oficiálně mrtvou platformou. AMD vypravilo poslední várku procesorů a socket A se tak zařadil do historie hardware a myslím, že na něj všichni budeme vzpomínat vskutku v dobrém.

Intel

Intel v posledních týdnech hasí jeden problém za druhým a dá se říci, že jeho předpoklady a plány vzaly za své. Poptávka po jeho nových Pentiích D je mnohem nižší než by si Intel přál a své plány na získání asi 10% na platformě LGA 775 musí velmi rychle přehodnotit a vymyslet něco opravdu účinného. Intel má v současné době nejlevnější dual-core procesor na trhu Pentium D 820 (2,8 GHz), který je o celých 100 dolarů levnější než nejlevnější varianta AMD X2. Nové Pentia D nejsou rozhodně špatným produktem, ale ve srovnání s procesory AMD na stejném cenovém patře mají ještě co dohánět.

Intel rovněž přerovnal nabídku budoucích čipsetů pro svou mobilní platformu Centrino, která by své třetí generaci měla mít místo tří plánovaných čipsetů pouze dva s označením 945GMS a 945GML (vypadnuvší čipset měl označení i955XM). Oba potvrzené čipsety budou mít trochu rozdílnou podporu frekvecí FSB a pamětí DDR2. Čipset 945GMS bude podporovat sběrnici tikající na taktu 667 MHz a rychlé paměti DDR2 na frekvenci 533 MHz, zatímco druhý čipset i945GML bude mít podporu FSB pouze do 533 MHz a paměti DDR2 jen do 400 MHz.

 

Tyto parametry jsou daleko za Intelem proklamových parametrů (FSB a DDR2 na frekvenci 667 MHz pro všechny čipsety). I přes tyto změny zřejmě zůstane Intel Centrino nejlepší volbou pro notebooky, což se může ovšem s příchodem lepších čipsetů pro mobilní AMD Turion 64 změnit.

ATi versus Nvidia

ATi

Kanadská společnost má mírné zpoždění se svým novým dítkem pojmenovaným Fudo (R520) kvůli výtěžnosti čipu, která není ani zdaleka taková jak by si ATi představovalo, a tak se jeho vypuštění na trh dočkáme pravděpodobně až koncem srpna tohoto roku. Podle posledních zpráv z ATi nový respin čipu vyřešil problém s nedostatečnou výtěžností a teď se v ATi vesele pracuje na vyrobení dostačného počtu k zahájení masové  produkce grafických karet Radeon X900. Výrobci grafických karet Fudo nedočkavě vyhlížejí se zásobami prázdných PCB, které se zatím bezúčelně povalují ve skladech a čekají až jim R520 vleje život do obvodů.

Mainstreamové čipy ATi s označením RV530 a RV515 budou k dispozici pravděpodobně ještě před uvedením vlakové lodi ATi R520. Je velmi pravděpodobné, že společnost tak zužitkuje částečně funkční čipy jednoduchým deaktiváním vadných pipelines stejně jako tomu bylo v minulosti u čipů obou konkurenčních společností.

CrossFire je technologie, kterou ATi dohnalo nVidii a její protěžované SLI. Tato technologie je oproti SLI velmi flexibilní a jediným jejím nedostatkem je nutnost speciálních základních desek a také pořízení řídící master karty. Představme si, že máme doma grafickou kartu ATi Radeon X800XL či X850XT a chceme si výkon vylepšit pomocí technologie CrossFire, což znamená investici do nové základní desky a další grafické karty (Master Card - karty budou speciálně označeny). Podle posledních poznatků některých zahraničních serverů jde CrossFire simulovat i na kartách nižší třídy (X300 nebo X700) bez nutnosti Composition enginu, který není tak nepostradatelným prvkem CrossFire jak se nám ATi snažilo vnutit.

Jediným husarským kousekm ATi je grafické jádro Xenos pro konzole Xbox 360, které jako první používají unifikovanou architekturu o které si něco povíme u nVidie, která se rozhodla (správně a logicky), že se rovněž vydá stejnou cestou u svých budoucích čipů pro desktopy. Poslední příjemnou novinkou je uvedení a brzká dostupnost karty Radeon X800XL All-in-Wonder, což je kombinace grafické karty s nejlepším poměrem cena/výkon a kvalitního TV tuneru.

nVidia

Společnost nVidia má momentálně nejvýkonnější grafickou kartu pro herní použití s označením GeForce 7800GTX a v klidu čeká na další krok společnosti ATi, zároveň však připravuje levnější varianty této karty s označením GeForce 7800GT, která spatří světlo světa v srpnu tohoto roku. Ještě levnější varianty GeForce 7800 a 7600 na sebe také nenechají dlouho čekat. Po osobní zkušeností s top modelech nVidie musím říci, že se jedná o skutečně zajímavou kartu, která je jednoznačným tipem pro nákup v high-end segmentu, kde můžete s klidem zapomenout na řadu GeForce 6800.

Společnost přostřednictvím svého hlavního architekta grafických čipů prohlásila, že se v budoucnu hodlá věnovat vývoji čipů s unfikovanou architekturou. Takový čip má k dispozici určitý počet ALU, které mohou zastupovat libovolnou funkci, což znamená, že se mohou tvářit jako pixel pipelines či vertex pipeline a podle nutnosti měnit konfiguraci čipu. Toto řešení může v desktopech naplnou nastoupit až s příchodem rozhraní Windows Graphic Fundation 2.0, které se objeví spolu s Windows Longhorn a představuje jakousi evoluci rozhraní DirectX.

Mezi levnější přírůstky nVidie patří GeFoce 6600LE, která se od svých sester odlišuje především takty, které jsou stanoveny na 423 MHz pro jádro a 500 MHz pro paměti DDR-I. Použitý čip je naprosto shodný s kartami řady GeForce 6600, což znamená 8 pixel pipelines a 3 vertex pipelines, a to je dost výkonu i na hraní her novějšího data, pokud oželíte vyhlazování a vysoké levely anizotropního filteringu. Tyto takty řadí tuto kartu po výkonové těsně nad obyčejnou GeForce 6600 s takty 300 MHz jádro a 550MHz paměti, ale docela hluboko pod model GeForce 6600GT. Vše je vykoupeno opravdu pěknou cenou, která se bude pohybovat kolem 3 tisíc korun s daní, což zanemná vynikající koupi.

Diskuze (19) Další článek: Monetka znovu dostupná jako platební nástroj pro obchodníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,