Novinky z hardwaru: Nvidia uvedla čipset nForce 680i LT SLI

Nvidia uvedla čipset nForce 680i LT SLI * Playstation 3 si rozumí s Folding@home * ATI chystá čipset s DirectX 10 integrovanou grafickou kartou * ATI R600 s vodním chlazením

Nvidia uvedla čipset nForce 680i LT SLI

Společnost Nvidia nabízela zatím tři čipsety řady 600, nForce 650i Ultra, nForce 650i SLI a nejvybavenější nForce 680i SLI. Novým přírůstkem se stává nForce 680i LT SLI, který zaujme jakousi druhou pozici hned za nForce 680i SLI. Už z názvu je patrné že se jedná o stejný čipset, ale přídavek LT zde znamená jisté ochuzení.

Severní můstek

Nvidia nForce 680i LT SLI podporuje operační paměti o maximální frekvenci 800 MHz, zatímco verze bez LT podporuje až do frekvence 1200 MHz (EPP). Další odlišností je absence třetího PCI Express ×8 slotu, který by měl v budoucnu sloužit pro další grafickou kartu, která by počítala například fyzikální výpočty ve hrách. Chybí i jeden ze dvou gigabitových ethernet portů, takže nelze využít technologii DualNet, která ze dvou gigabitových síťových karet vytvořila jednu o rychlosti 2 Gb/s. Co se týče biosu, zde je oproti 680i SLI menší možnost nastavení, ale i tak je možno desku bez problému taktovat a první testy ukázaly, že výsledná maximální dosažená frekvence fsb byla jen o málo nižší než u 680i SLI.

Jižní můstek

Největší změna, která určitě zamrzí, se týká chlazení čipsetu. To již není chlazeno pasivně pomocí heatpipe, ale pomocí dvou malých ventilátorů, které jsou umístěny na severním a jižním můstku. To odradí mnoho uživatelů, kteří touží po tichém počítači, což je v dnešní době téměř většina. Nakonec chybí ještě dva USB porty a displej, který slouží pro zobrazování takzvaných POST kódů. Jedna z prvních firem, která základní desku s tímto čipsetem prodává, je společnost EVGA. I když má tento čipset zaujmout především cenou, myslím si, že 200 USD (cca 5 500) je za ořezanou verzi čipsetu až moc.

Playstation 3 si rozumí s Folding@home

O projektu Folding@home jsme toho napsali už mnoho. Jedná se o projekt, který se snaží nalézt lék na rakovinu a další nemoci. Program který si lze stáhnout z domovské adresy, podporuje pro své výpočty různé procesory a také grafické čipy na grafických kartách ATI. Ty mají v těchto výpočtech mnohem vyšší výkon než obyčejné procesory. Novinkou je ale podpora herní konzole Playstation 3, která už si přízvisko „herní“ už tak moc nezaslouží.

S novým patchem 1.6, který je ke stažení na oficiálních stránkách společnosti Sony, můžete nechat ve volných chvílích počítat Cell procesor ve vašem Playstationu 3 a pomoci tak vědě. Jak je vidět ze statistiky, PS3 se na výsledném výpočtu podílí více než polovinou, a také lze pozorovat, jak jsou grafické čipy výkonné oproti obyčejným procesorům i Cellu. S postupným rozšiřováním PS3 lze očekávat ještě lepší výkony a určitě se brzy dočkáme celkové výpočetní síly přes tisíc TeraFlopů za sekundu.

ATI chystá čipset s DirectX 10 integrovanou grafickou kartou

Společnost ATI by měla přibližně za rok uvést nový čipset RS780, který již bude obsahovat integrovanou grafickou kartu s podporou DirectX 10. Než se tak ale stane, na trhu se nejdříve objeví čipsety RX740+, RS740+ a RD790+, které budou mít podporu HyperTransportu 3.0. Jádro grafického čipu bude mít unifikované shadery a bude vycházet z RV610 (jestli do té doby vyjde). Neměla by chybět ani podpora UVD (Universal Video Decoding).

ATI RS780 by měl být vyroben 55nm technologií a měl by být pinově kompatibilní s RS740+. Bude podporovat operační paměti DDR2 až do frekvence 1066 MHz a DDR3 do frekvence 1333 MHz. S tím samozřejmě souvisí podpora socketu AM2+, AM3 a PCI Express 2.0. Jako jižní můstek by měl být k dispozici SB700, který má šest SATA 3 Gb/s portů (RAID 0,1,5,10) a 12 USB 2.0 portů.

ATI R600 s vodním chlazením

Poslední dobou se objeví samé nové snímky zatím stále neuvedené nové grafické karty s čipem ATI R600. Tentokrát se na serveru VR-Zone objevily fotografie R600 s „jakýmsi“ údajně referenčním vodním chlazením. Podle předběžných odhadů by mělo jít jádro karty přetaktovat s originálním chladičem na frekvenci přibližně 850 MHz, takže s případným vodním chlazením by to mělo jít ještě výše a především tiše.

Uvedení karty je momentálně plánováno na květen, ale po mnoha odkladech nelze už věřit žádnému datumu. Zbývá jen doufat, že v době uvedení bude karet dostatek.

 

Diskuze (6) Další článek: Xandros server 2 bude obsahovat Scalix

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,