Novinky z hardwaru: karta vylepšující fyziku ve hrách jde na trh

OCZ potvrdila přípravu 2x2 GB paměťových modulů * Ageia uvedla první fyzikální kartu PhysX * Dell a Alienware představily nové hi-end sestavy * Intel uvedl nové Pentium 965 EE * AMD chce snižovat spotřebu procesorů

OCZ připravuje nové paměťové moduly

Firma OCZ oznámila, že letos uvede nové moduly o velikosti 2 GB, celkem tedy bude možné použít ve dvou slotech až 4 GB paměti. To je maximum, s (čím) jakým si nynější desky dokáží poradit. I když jsou dnes 4 GB paměti celkem zbytečnost, s příchodem 64bitových Windows Vista by to mělo být už aktuální. Proslýchá se totiž, že pro optimální běh Visty by měly být 2 GB „tak akorát“.


Ageia uvedla na trh kartu PhysX

Společnost Ageia uvedla na trh revoluční, ale již dlouho očekávanou novinku v podobě PPU karty určené pouze pro fyzikální výpočty ve hrách. I když na trhu nyní není žádná hra, která by tuto kartu využila, již brzy se objeví spousta titulů, které tuto kartu budou používat. Podle informací se připravuje více než 100 her od více než 60 vývojářských týmů. Karta je určena pro PCIE-X a cena zatím nebyla zveřejněna.

Nové hi-end sestavy pro náročné hráče

Společnosti Dell a Alienware uvedly na trh nové počítače, které ve svých útrobách mají to nejlepší, z čeho je možné počítač sestavit. Jak je známo, Dell se spoléhá především na procesory Intel, u Alienware je tomu naopak. Sestavy jsou určené hlavně pro náročné hráče a skládají se skoro ze stejných komponent.

U obou sestav najdete například quad-SLI zapojení čtyř GeForce 7900 (dohromady 2 GB grafické paměti), 2 GB operační paměti, diskový subsystém sestávající ze dvou disků Raptor o velikosti 150 GB zapojených do raid 0, soundblaster X-FI a další. Rozdíl je samozřejmě v použitých procesorech, u Dellu je to přetaktovaný Intel Pentium EE 955 na 4,26 GHz, u Alienware vsázejí na AMD, takže použití Athlon FX-60 je jasným krokem.

Obě firmy nabízejí ještě navíc některé speciality, jako je speciální úprava skříně (Dell) či vodní chlazení (Alienware).

Novinkou, kterou Alienware okamžitě po uvedení přidala do svého nejvýkonnějšího počítače, je speciální fyzikální PPU karta Ageia PhysX.

Intel uvedl nové Pentium 965 Extreme Edition

Technologie Netburst už sice končí, ale Intel ji stále ještě úplně nezahodil. Novinkou, kterou uvedl, je nový procesor z řad Extreme Edition určený pro náročné. Intel Pentium 965 je dvoujádrový procesor (jádra Presler), každé jádro tiká na frekvenci 3,73 GHz, používá sběrnici s rychlostí 1066 MHz a k dispozici má 2x2 MB L2 cache.

I když je vyroben 65nm technologií, jeho spotřeba je opravdu vysoká, celá sestava klidu potřebuje 140 W a při plném zatížení si řekne až o 240 W. Jeho výkon je ve srovnání s nejvýkonnějším procesorem od AMD Athlonem 64 FX-60 poměrně vyrovnaný, AMD vede o trošku ve hrách, Intel zas v převodu videa a zvuku. Cena, za kterou si můžete Pentium 965 EE pořídit, je tradičních 999 USD.

AMD chce snižovat spotřebu procesorů

Společnost AMD se nechala slyšet, že sníží spotřebu u svých budoucích procesorů určených do socketu AM2, který by měl být uveden tento rok. Reaguje tak na novou politiku Intelu, která se zaměřuje na co nejnižší spotřebu a zároveň co nejvyšší výkon.

AMD slibuje razantní snížení až o polovinu, a to jak u řady Sempron, tak i u výkonnějších Athlon 64 a dvoujádrových Athlon 64 X2. Není ale zatím jasné, co chce AMD udělat s řadou FX, která patří mezi hi-end a u které se s dalším nástupcem v podobě Athlon FX-62 počítá s velmi velkou spotřebou až 125 W TDP ( Thermal Design Power).

Intel se zatím v klidu připravuje na uvedení svých nových procesorů z řady Conroe. Ty mají mít spotřebu okolo 60 W a výkon lepší než FX řada od AMD.

Diskuze (17) Další článek: Dell prodal všechny počítače z řady Renegade

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,