Novinky z hardwaru: dvakrát větší Raptor

Nový Raptor zdvojnásobil kapacitu * ATI Radeon X1900 bude už brzy také v Česku * Intel představil nové logo a nový procesor z řady Extreme Edition

Raptor „přibral“ na 150 GB

K diskům třídy Raptor od společnosti Western Digital přibyl nový disk o kapacitě 150 GB. Pokračuje ve šlépějích starších modelů s kapacitou 36 a 74 GB a používá dvě plotny, které se točí rychlostí 10 000 otáček za minutu. Tomu odpovídají i jeho další parametry, jako je průměrná odezva 2,99 ms a seek R/W – 4,6/5,2 ms.

Disk používá rozhraní SATA (150 MB/s) a obsahuje 16MB buffer. Ze zdroje si při práci vezme maximálně 8,4 W. U nás je k dostání přibližně za 8700 Kč, včetně DPH.

Nový ATI Radeon X1900 – v Česku na konci měsíce

Je známo, že zatím ještě nebyly oficiálně specifikovány frekvence GPU a pamětí. Už se však spekuluje o frekvencích GPU-625/GDDR3-1450 MHz v případě XT verze a 650/1550 MHz u verze XTX.

Obě verze budou k dispozici v provedení PCI Express, 512 MB GDDR3. Přesné specifikace se dozvíme 24. ledna a samozřejmě se očekává, jak na toto nové jádro (R580) odpoví nVidia. Ta má také brzy představit novou grafickou kartu na bázi nového čipu G71.

Intel Pentium Extreme Edition 955

Společnost Intel „přidává pod kotel“. Oproti předchozímu jádru Smithfield, který měl 230 mil. tranzistorů a využíval jednoho zdvojeného jádra, Presler již obsahuje dvě samostatná jádra z waferu. Díky tomu hrozí menší riziko „zmetků“. Každé jádro má svoji samostatnou L2 cache paměť o velikosti 2 MB, což je 2x více než u Smithfieldu.

Jádro Presler je vyrobeno 65nm technologií a obsahuje 376 milionů tranzistorů. Plocha čipu se zmenšila z 206 mm² na 162 mm². Procesor běží na frekvenci 3,46 GHz, FSB na 1066 MHz a samozřejmostí je podpora HyperThreading technologie. Procesor tak dokáže zpracovávat až 4 vlákna najednou. Cena byla stanovena, jak je tomu vždy u nejsilnějšího cpu u Intelu, na 999 USD.

Intel Inside ven!

Kdo by neznal intelovské logo „Intel Inside“. Je tu s námi už skoro 15 let, ale s příchodem nových procesorů a technologií ho nahradí logo nové.

Změní se nejen tvar, kde se srovná snížené „e“ do stejné linie, ale také slogan, který bude znít: „Intel Leap Ahead“. Znamená to „skok kupředu“, a tak doufejme, že si nový slogan vzal Intel opravdu k srdci a že skutečně uvidíme velké skoky dopředu v oblasti IT.

Externí HD-DVD přehrávač pro Xbox 360

Společnost Microsoft plánuje uvést v průběhu tohoto roku externí HD-DVD přehrávač pro svojí nejnovější herní konzoli Xbox 360, která obsahuje pouze obyčejnou DVD-ROM. Kvůli této skutečnosti si vyslechla hodně připomínek ohledně „zastaralé“ technologie oproti Sony která ve své budoucí konzoli bude mít rovnou Blu-Ray přehrávač kde počáteční kapacita disků je 50 GB oproti 30 GB u HD-DVD a 9,4 GB u dvouvrstvého DVD. Microsoft to ale omlouvá brzkým uvedením konzole na trh. Zároveň ještě ale stále zuří litý boj mezi zastánci HD-DVD vs Blu-Ray a ani jedna strana se nechystá ustoupit, takže jak to nakonec dopadne se necháme překvapit.

Váš názor Další článek: Další sporťák mezi notebooky - Asus Lamborghini; nyní s obrázky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,