Novinky z hardwaru: disky Blu-ray v prodeji

Intel zveřejnil jméno pro procesory Conroe a Merom * Asus uvede notebook s rychlou Wi-Fi * Plány AMD v oblasti čtyřjádrových procesorů * DisplayPort – náhrada DVI má velkou podporu * Sony prodává Blu-ray disky * Nanya vstoupí na trh DDR3 pamětí

Intel zveřejnil jméno pro procesory Conroe a Merom

Donedávna jsme mluvili o procesoru „Conroe“, který je určen pro desktopy nebo „Merom“, který je určen pro mobilní platformu. Tyto jména jsou však pouze kódové označení procesorů, které dostaly svá skutečná jména až nyní.

Oba typy procesorů se budou prezentovat pod stejným názvem, a to Core2 Duo. Speciální jméno dostane také „extrémní“ verze – Core2 Extreme, kde jádro poběží na frekvenci 3,33 GHz (FSB 1333 MHz). I když má procesor pro desktop i pro mobilní sféru stejnou „značku“, budou se samozřejmě lišit označením. Core2 Duo, který je určen pro desktop, bude začínat písmenem „E“, zatímco pro mobilní segment jsou určena písmena „T“ a „U“.

Doufejme, že se nebude opakovat minulost a Intel neskončí u číslice 4, kde zjistí, že šel špatnou cestou a vymyslí zase novou, lepší technologii. Intel by ve třetím čtvrtletí tohoto roku měl uvést první čtyři verze procesoru Core2 Duo pro desktopy, přičemž celkově by jich mělo být deset.

Procesor Frekvence Cache Cena
Core2 Duo E6700 2,66 GHz 4 MB 530 USD
Core2 Duo E6600 2,4 GHz 4 MB 316 USD
Core2 Duo E6400 2,13 GHz 2 MB 241 USD
Core2 Duo E6300 1,86 GHz 2 MB 209 USD

Asus uvede notebook s Wi-Fi o rychlostí nad 100 Mbit/s

Společnost Asus brzy uvede na trh nový notebook Asus A6T, který by měl obsahovat nový čip Gen3 True MIMO od společnosti Airgo Networks, umožňující bezdrátový přenos dat pomocí Wi-Fi teoretickou rychlostí až 240 Mbit/s. Prakticky se rychlost nekomprimovaných dat pohybuje okolo 120 Mbit/s. Kompatibilita se staršími verzemi 802.11a/b/g je samozřejmá. Notebook by měl mít také ještě jednu novinku, a tou je mobilní procesor AMD Turion X2, který by měl přijít na trh příští měsíc. Cena zatím nebyla stanovena.

Plány AMD v oblasti čtyřjádrových procesorů

První čtyřjádrový procesor od společnosti AMD by měl být představen přibližně v druhé polovině roku 2007. Mělo by se jednat o Opteron s kódovým názvem „Deerhound“, který bude vyráběn 65nm procesem, bude mít sdílenou L2 cache a pracovat bude s DDR2 paměťmi a určen je pro socket F.

Pro desktopy bude určen čtyřjádrový „Greyhound“, který by měl být uveden na začátku roku 2008, což je o rok později oproti Intelu, který plánuje uvést své čtyřjádrový procesory „Kentsfield“ již na začátku roku 2007. Greyhound bude mít také sdílenou L2 cache, navíc přinese podporu DDR3 pamětí. Měl by také podporovat novou verzi HyperTransport 3.0, která umožňuje 2x rychlejší přenos dat oproti své předchozí verzi.

V druhé polovině roku 2008 AMD nahradí serverový „Deerhound“ procesor s kódovým názvem „Zamora“, který by měl mít sdílenou L3 cache a používat by měl FB-DIMM paměti. Nebude chybět ani HyperTransport 3.0, který bude přítomen také u procesoru „Cadiz“, což bude jakýsi Opteron pro desktopy (podobně jako nynější 1xx řada) a bude mít skoro totožné parametry jako „Greyhound“.

Pokud Intel dodrží, co slibuje a uvede první čtyřjádrové procesory již na začátku roku 2007, bude mít AMD opravdu co dělat, protože roční zpoždění je ve světě procesorů skutečně dlouhá doba.

DisplayPort – náhrada DVI má velkou podporu

Displayport, to by měl být nejen nový nástupce DVI konektoru, ale i novým rozhraním používaným například u televizí, DVD přehrávačů, projektorů a dalších podobných zařízení. Vyvinula ho známá organizace VESA, která stojí za mnohými stále používanými standardy. Konkurenci Displayportu dělá UDI (Unified Display Interface), které ale zatím nemá moc velkou podporu výrobců, takže jeho budoucnost je značně nejistá.

Ty největší výrobci počítačů na světě, Dell, Hewlett-Packard a Lenovo, oficiálně vyjádřili podporu Displayportu, hlavně díky levnějším výrobním nákladům. Displayport samozřejmě podporuje nové technologie na „ochranu chráněného díla“, kterou je např. HDCP. Rozhraní umí přenos obrazu i zvuku rychlostí 10,8 Gbit/s přes jednu „Main Link“.

Sony konečně začala prodávat Blu-Ray disky

Společnost Sony začala s prodejem 25GB Blu-Ray disků. Tyto jednovrstvé disky jsou vyrobeny speciální technologií AccuCore, která by měla umožňovat delší životnost samotného disku. Zapisovat můžete až rychlostí 72 Mbit/s což odpovídá rychlosti 2x. Cena média je 20 USD. K dispozici je také přepisovatelný Blu-Ray disk se stejnou kapacitou, ale samozřejmě s trošku větší cenou 25 USD.

V červnu by měly být dostupné i dvouvrstvé 50 GB Blu-Ray disky s cenou 48 USD (BD-R) a 60 USD (BD-RW).

Nanya vstoupí na trh DDR3 pamětí

Společnost Nanya začne po boku Samsungu, Infineonu a dalších dodávat DDR3 paměti pro základní desky. Stalo se tak na výstavě SemiTech Taipei 2006 a termín prvních dodávek by měl být někdy kolem druhé poloviny tohoto roku. Mělo by se jednat o paměti DDR3-800 až DDR3-1600, přičemž časování těchto pamětí by mělo být v rozmezí CL5 až CL10. Vyráběny jsou 90nm technologií, ale Nanya plánuje v roce 2008 přejít na technologii 70nm. Paměti jsou určeny pro 1,5 V napětí a obsahují technologie pro úsporu energie zvané PASR (Partial Array Self Refresh) a ASR (Auto Self Refresh).

Diskuze (3) Další článek: Microsoft spustil veřejný betatest Windows Live Messenger 8 s VoIP

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,