Novinky z hardwaru: čtyři jádra od AMD v polovině roku

AMD představí čtyřjádrové procesory v polovině tohoto roku * Spojení Abitu se společností USI nese první výsledky * Western Digital uvolňuje disk o kapacitě 500 GB * NEC uvádí širokoúhlý 20" monitor * nVidia příští týden představí GeForce 7800 GS AGP

AMD představí čtyřjádrové procesory v polovině tohoto roku

Společnost AMD plánuje v polovině tohoto roku představit první čtyřjádrové procesory, které budou určeny do zcela nové serverové platformy.

Socket AM2, který má být uveden v červnu tohoto roku, bude ze začátku podporovat jednojádrové a dvoujádrové procesory, ale architektura je připravena i na příchod čtyřjádrových CPU. Mělo by tedy dojít k situaci podobné jako u stávajícího socketu 939, kde dvoujádrové procesory, uvedené přibližně rok po příchodu tohoto socketu, šly ve většině případů do této platformy osadit, bez nutnosti koupi nové základní desky (z důvody potřeby nového chipsetu). Zpravidla stačilo aktualizovat BIOS.

Na trh by měly první čtyřjádrové procesory přijít někdy začátkem roku 2007. Další informace můžeme čekat na CeBITu 2006.

Spojení Abitu se společností USI nese první výsledky

O tom, že firma USI koupila Abit, známého výrobce základních desek, jsme již informovali. Podle prvních informací hodlá USI podpořit výrobu high-end základních desek, které firmu Abit proslavily. Tímto krokem by Abit měl získat zpět ztracenou slávu. Výroba špičkových komponent by bylo jistě dobrým příslibem do budoucnosti. Vedle toho by se Abit měl zaměřit i na výrobu dostupných a levných modelů, které budou na trh uváděny v průběhu roku.

Výrazně zkrácen by měl být také čas, který je potřeba, než se výrobky dostanou z výrobních linek na pulty obchodů. Na nynějším CeBITu by potom firma měla předvést několik zajímavých novinek.

V plánu zatím není jakákoliv změna názvu a tak budeme moci na pultech obchodů dále spatřit produkty značky Abit. Pokud vlastníte některé výrobky této značky, nemusíte se bát ani o servisní síť, která by měla zůstat zcela zachována, dokonce by mohla být rozšířena o servisní síť společnosti USI.

Western Digital uvolňuje disk o kapacitě 500 GB

Třetí největší výrobce pevných disků, společnost Western Digital, uvedla na trh nový 3,5palcový pevný disk s úctyhodnou kapacitou 500 GB.

Disk s touto kapacitou není žádnou novinkou, již s nimi přišly firmy Seagate, Hitachi a Maxtor. Western Digital tedy svým modelem Caviar SE16 spíše dohání, co se dá.

Disk se bude otáčet rychlostí 7200 otáček za minutu, bude používat rozhraní SATA s přenosouvou rychlostí 3 Gbit/s, 16MB cache a také bude využívat technologii Native Command Queuing (NCQ). Průměrná latence disku je 4,2 ms, pro čtení 8,9 ms a pro zápis 10,9 ms. Disk odsahuje technologii na snížení spotřeby a hluku. Hlučnost se proto bude pohybovat kolem 33 dB, což je velice slušné. Disk obsahuje 8 hlav a čtyři záznamové vrstvy. Cena je stanovena na 350 USD.

NEC uvádí širokoúhlý 20" monitor

Pro grafická studia nebo opravdové fajnšmekry je určen LCD monitor NEC MultiSync LCD20WGX. Jedná se o širokoúhlý 20" monitor, který disponuje rozlišením 1680 × 1050 bodů. Odezva je velice dobrých 6 ms, kontrast 700:1 a jas 470cd/m2. Cena monitoru je stanovena na 680 USD.

nVidia příští týden představí GeForce 7800 GS AGP

Překvapení nám přichystala společnost nVidia, která na příští týden (7. února) ohlásila uvedení grafické karty GeForce 7800 GS AGP. Specifikace jsou následující: čip na frekvenci 400 MHz, paměti tikající na 1250 MHz a bude se jednat o GDDR3 moduly o kapacitě 256 MB. Karta by měla být podle předběžných informací rychlejší než GeForce 6800 Ultra AGP, takže by měla přinést největší dostupný grafický výkon pro slot AGP.

Diskuze (6) Další článek: Tiscali chce od Českého telekomunikačního úřadu 290 milionů korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,