Novinky z hardwaru: AMD potvrdilo - nový procesor se jmenuje Phenom

AMD potvrdilo: nový procesor se jmenuje Phenom * OCZ: 2GB SO-DIMM operační paměti do notebooku * Intel Core 2 Duo dostane nový stepping * Sony uvedla nový notebook VAIO * Barevný elektronický papír již realitou

AMD potvrdilo: nový procesor se jmenuje Phenom

Společnost AMD se rozhodla upustit od dlouho používaného názvu „Athlon“ i přízviska 64 a nové procesory tak dostanou také nové názvy.

Nejvýkonnější ze všech bude, jak jinak, Phenom FX, následný hi-end budou představovat nativní čtyřjádrové procesory Phenom X4 a mainstream pak dvoujádrové Phenom X2. Dnešní Athlony 64 X2 budou patřit do low-end segmentu. Svůj název si zatím ponechá Sempron, který bude konkurovat Celeronu od Intelu. Nové Semprony se budou ve třetím čtvrtletí vyrábět 65nm technologií ve verzích 3400+, 3500+, 3600+ a 3800+, přičemž TDP bude 35 W.

Co se týče frekvencí a spotřeby nových Phenom procesorů, čtyřjádrové procesory by měly pracovat v rozmezí 2,7 GHz až 2,9 GHz a dvoujádrové pak mezi 2 GHz až 2,9 GHz. Phenom X2 by měl mít TDP 89 W a čtyřjádrový Phenom X4 až 125 W. Podporovány budou operační paměti DDR2 až do frekvence 1066 MHz.

S podporou DDR3 pamětí se počítá, až je bude trh „potřebovat“. Uvidíme, jak si tyto fenomenální procesory povedou proti konkurenci v podobě Intelu.


OCZ: 2GB SO-DIMM operační paměti do notebooku

S příchodem nového operačního systému Windows Vista je operační paměť potřeba ještě více než dříve. Většina notebooků má však pouze dva SO-DIMM sloty pro operační paměť, takže k postupnému rozšiřování moc prostoru není. Pokud chcete hodně paměti a máte ve vašem notebooku pouze dva sloty, není nic jednoduššího než si pořídit nové 2GB paměti od společnosti OCZ.

Jedná se o DDR2 paměti, které pracují na frekvenci 667 MHz a používají časování 5-5-5-15. Napájecí napětí je na standardních 1,8 V. K dostání jsou i menší moduly o kapacitě 512 MB a 1 GB. Doživotní záruka je samozřejmostí. Cena zatím nebyla uvedena.


Intel Core 2 Duo dostane nový stepping

Společnost Intel začala postupně uvádět nové revize svých procesorů Core 2 Duo. Posledním ohlášeným procesorem, který dostane nový stepping, je Core 2 Duo E4400.

Nová revize M-0 nahradí starší L-2 a i když jsou pinově naprosto stejné, určitá změna nastala, takže vás aktualizace nového BIOSu základní desky určitě nemine. Stepping M-0 přináší především zvýšení maximální teploty na 73,2° Celsia (původně 61,4° Celsia) a opravu některých chyb. Zároveň klesla i spotřeba v extended halt režimu z 12 W na 8 W. TDP zůstalo stejné jako u předchozí revize, tedy 65 W. První procesory s novou revizí budou dostupné 18. až 22. června.


Sony uvedla nový VAIO notebook

Sony VAIO N30, tak se jmenuje nový 15,4" notebook od společnosti Sony. Uvnitř notebooku se dle výběru ukrývá dvoujádrový procesor Core 2 Duo T5500 nebo T7400, 2 GB operační paměti a 120GB pevný disk odolný proti otřesům.

Na 15,4" WXGA displej zobrazuje obraz integrovaná grafická karta Intel GMA950. Mezi další komponenty patří dvouvrstvá DVD vypalovačka, WiFi 802.11b/g, snímač otisku prstů a integrovaná webkamera. Podobnost s Apple MacBook Pro je čistě náhodná. Cena zatím nebyla uvedena.


Barevný elektronický papír již realitou

Společnost LG.Phillips jako první představila barevný elektronický papír o velikosti A4. Tento ohebný elektronický papír je silný pouze 0,3 mm a dokáže zobrazit až 4 096 barev. Už od začátku vývoje se výroba soustředila hlavně na nízkou spotřebu elektrické energie, proto elektronický papír potřebuje elektrickou energii jen při změně obrazu, takže pro čtení je toto řešení naprosto ideální.

Doufejme, že doba, kdy se elektronický papír stane běžně používanou alternativou klasických novin, nastane dříve, než stihneme vykácet všechny stromy. Představte si, že si v budoucnu koupíte jedny takové elektronické noviny, které budou díky bezdrátovému připojení a internetu obsahovat stále nejnovější zprávy a události. Odhady, kdy se tak stane, napište do diskuze pod článkem.

 

Diskuze (28) Další článek: Gates si pochvaluje prodej Visty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,