Novinky pro testování aplikací

Úkolem testování aplikací je zajistit kvalitu výsledného vyvíjeného produktu a její shodu se zadáním. Jedná se o činnost, která je poměrně nákladná a bohužel poměrně málo viditelná.

Velmi často se proto testování omezuje a šidí, což může opticky přinést úsporu prostředků, ale dlouhodobě může mít velmi negativní účinky na vztah se zákazníkem a v konečném důsledku i na celkové náklady. V poslední době se díky pokrokům v hardwarových i softwarových technologiích dá efektivita testování výrazně zvýšit a tím snížit velikost nákladů vynaložených na testování. Pojďme se podívat na některé z těchto trendů.

Prvním z nich je sběr dat během testování. Celá řada akcí může být zdokumentována automaticky – akce v uživatelském rozhraní, videozáznam kroků nebo obrazovky problematických stavů. Testerovi tedy odpadá nutnost v případě chyby dokumentovat přesný postup vedoucí k chybě a zároveň je k dispozici jednoznačný důkaz, že testování bylo skutečně provedeno. Kromě těchto viditelných věcí lze zaznamenávat i informace pro vývojáře pomocí zapnuté instrumentace kódu – lze tak např. snadno zjistit, jaká databázová volání chybě předcházela apod. Použití virtualizačních technologií navíc představuje smrtící zbraň proti nereprodukovatelným chybám – díky možnosti vytvoření snapshotu virtuálního prostředí při chybě lze zachytit okamžitý chybový stav a přesně tak diagnostikovat příčinu chyby, kterou by jinak bylo těžké navodit. Procento nereprodukovatelných chyb pomocí těchto opatření výrazně klesá, čímž se snižuje množství vyplýtvaného času jak na straně testerů, tak na straně vývojářů.

Druhým trendem je všestranné využití virtualizačních technologií pro přípravu testovacího prostředí. Bez této technologie tráví testeři spoustu svého času přípravou prostředí, instalací aplikací apod. Navíc při „ruční“ přípravě testovacího prostředí není zaručena jejich identická konfigurace, tudíž se některé chyby mohou objevit dnes, ale zítra již ne a opačně. Virtualizační technologie tento problém řeší. Je třeba připravit si virtuální prostředí ve stavu před instalací aplikace. Pomocí moderních nástrojů lze pak spouštět automatické skripty, které virtuální prostředí vrátí do snapshotu před instalací aplikace, aplikace do něj nainstalují a poté spustí všechny testy, které lze automatizovat – zbytek se pak otestuje ručně. Díky padajícím cenám paměti a úložného prostoru lze takovýchto prostředí vytvářet i větší počet – díky virtualizovaným síťovým prostředím se není třeba obávat konfliktů jmen a adres. Vytvoření nového virtuálního testovacího prostředí dnes může představovat plně automatický proces, který trvá řádově minuty.

Třetím trendem je snaha o automatizaci funkčních testů aplikací. Po technologické stránce se jedná o velmi dobře zvládnutou oblast. Díky automatizovaným testům lze určitou funkci testovat opakovaně bez dotyku lidské ruky, tudíž zcela zdarma. Je ovšem třeba vzít v úvahu náklady na vytvoření automatizovaného testu, což je v podstatě samostatná vývojářská úloha. Selským rozumem pak snadno odvodíme, že automatizace určitého testu se nám vyplatí tehdy, pokud cena za čas vývojáře vyvíjejícího automatický test je nižší než cena práce testera, který funkčnost testuje, vynásobená počtem spuštění manuálního testu. Výsledek této úvahy je samozřejmě závislý nejenom na kvalitě použitých nástrojů, ale též na čistotě, s jakou je aplikace napsaná (např. na použití jednoznačných identifikátorů pro ovládací prvky).

Pokud se o problematice testování aplikací chcete dozvědět více, doporučujeme vám bezplatný online kurz pod názvem „Leden měsíc testování“, který pořádá Microsoft každé úterý měsíce ledna. Je vhodný pro vývojáře a vedoucí vývojových týmu, a to nejenom pro platformu Microsoft, ale i pro ostatní platformy – většina technologií má poměrně univerzální podstatu. Více informací o možnosti zúčastnit se najdete zde.

Michael Juřek (Microsoft)

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Další vstupenky na premiéru Tron: Legacy pro nejrychlejší z vás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,