Novinky Mac OS X 10.5 Leopard, Vista 2.0 a konfrontační PR

V americkém San Francisku probíhá konference vývojářů pro platformu Apple. Společnost Apple představila nový Mac OS X Leopard, intelovský Mac Pro a statistiky prodeje. Celou akcí, která jinak mohla být úžasnou exhibicí počítačů Mac, se však, podobně jako předloni, nesly jízlivé útoky směrem do Redmondu.

World Wide Developer Conference 2006 se od sedmého do jedenáctého srpna odehrává v kalifornském San Francisku, kde dosáhla historického rekordu návštěvnosti, když ji navštívilo 4 200 osob ze 48 různých států. Hlavními body včerejšího programu byla oznámení z nejočekávanějších. Apple mělo představit nadcházející verzi svého Mac OS X 10.5 známou pod kódovým názvem Leopard. Veřejnost spatřila i specifikace nového Macu Pro a rovněž zajímavá čísla týkající se prodejů počítačů Mac.

Mac Pro, následník Power Mac

Phil Schiller, viceprezident Apple pro marketing, představil výkonovou špičku své firmy, Mac Pro. Ten bude založen na dvojici procesorů Intel Xeon používajících architekturu Core 2 (Woodcrest). Procesory poběží na frekvencích do 3 GHz a budou vybaveny 4 MB sdílené L2 cache. Paměťová sběrnice bude čtyřkanálová a 256bitová. Maximálně půjde osadit 16 GB operační paměti. Čtyři pevné disky zajistí až 2 TB prostoru, použít bude možno nejvýše dvě optické mechaniky. Dodatečná zařízení připojíme do FireWire 800 a USB portů, případně do čtyř volných PCI slotů. Apple nabídne téměř pět milionů různých hardwarových konfigurací tohoto stroje.

Mac Pro v konfiguraci za 2 499 dolarů

Sestava s 2× 2,66GHz Xeonem, 1 GB 667MHz RAM, 250 GB pevným diskem, grafickou kartou Nvidia GeForce 7300GT (256 MB) a šestnáctirychlostní optickou mechanikou SuperDrive vyjde v USA na 2 499 dolarů. Pro ČR odhadujeme, že by cena Macu Pro v této variantě mohla překročit 80 000 korun. Apple touto konfigurací chce vymýtit pověry o tom, že vyrábí kvalitní, ale předražené počítače. Phil Schiller srovnával Mac Pro s odpovídající konfigurací PC od společnosti Dell (Precision 690), která v USA stojí o necelý tisíc dolarů více. Při letmém pohledu do ceníků distributorů hardware zjistíme, že cena komponent použitých pro tuto variantu Macu Pro se v ČR pohybuje kolem 50 000 korun, přičemž přes 80 % této částky tvoří dvojice procesorů Xeon.

Vnitřní uspořádání Mac Pro

Mac OS X 10.5 Leopard

Leopard bude již šestou verzí Mac OS X. Přináší celou řadu klíčových novinek. Podívejme se na ně nyní blíže. Leopard přinese plnou podporu pro 64bit aplikace, která byla dosud zajišťována unixovou vrstvou operačního systému. UI Carbon rovněž přechází plně do 64 bitů, systém přesto bez problémů podporuje jak 64bit tak 32bit aplikace.

Leopard v 64 bitech

Time Machine (Stroj času) je funkce, které zajišťuje automatické zálohování. Podle statistik Apple pouze 26 % uživatelů zálohuje, z čehož pouze 4 % ručně. Stroj času bude tedy samočinně zálohovat staré verze změněných souborů, které budou moci být kdykoli obnoveny. Chybět nebude ani podpora kompletní obnovy systému zpět k určitému času.

Stroj času

Součástí Mac OS X 10.5 bude i Boot Camp. Jde o software, který umožní používat na počítači Mac Windows XP (v dual-bootu). Betaverze Boot Campu byla stažena půlmilionkrát. Vylepšení se dočkal nástroj pro vyhledávání Spotlight. V Leopardovi bude schopen vyhledávat ostatní počítače Mac v síti. Získal rovněž rozšířené možnosti pro hledání specifických typů souborů. Nevidomí uživatelé se mohou těšit na podporu Braillova písma. Poštovní klient Apple Mail dozná vylepšení při práci s HTML zprávami. IM klient iChat zvládne nově pracovat s vícenásobnými loginy, animovanými ikonami, nahraje video a doplní falešná pozadí za snímanou osobu.

Mac OS X 10.5 i s HTML zprávou v Mailu a falešným tropickým ostrovem v iChatu

Konfrontační PR

Představení Mac OS X 10.5 Leopard se však bohužel neobešlo bez konfrontační rétoriky. Leopard byl opakovaně srovnáván s Windows Vista (dokonce označen za Vista 2.0), přičemž Microsoft byl obviňován z kopírování funkcí Mac OS X. Tyto výpady velmi snižovaly jinak výtečnou úroveň celé prezentace.

Hasta la vista, Vista.

Steve Jobs, výkonný ředitel (CEO) Apple, vyzdvihl skutečnost, že jeho firma připravuje již šestou verzi Mac OS X a to i přes nezbytné portování celého systému na platformu Intel. Tomuto hodnocení práce Apple však nechyběla poznámka ke konkurenci, která se po celou dobu pokouší vyvinout jedinou verzi operačního systému známou již pod mnoha jmény, aktuálně Vista. Pokud svolíme k tomu, že porovnání vývoje bylo obyčejným nevhodně zformulovaným zhodnocením vývojového cyklu Mac OS a Windows, nemůžeme rozhodně přehlédnout narážku na „mnohé názvy“. Skutečnost je samozřejmě taková, že již od poloviny roku 2001 jsou Windows Vista připravována pod kódovým označením Longhorn. Jako mnohé další produkty tedy mají jeden kódový a jeden obchodní název.

Obrázek na plátně je z WWDC 2004: Mac OS X 10.4 Tiger; Redmonde, nastartuj fotokopírky

Na Steva Jobse navázal Bertrand Serlet (viceprezident Apple pro softwarové inženýrství), který poukazoval na opakované kopírování funkcí Mac OS Microsoftem. Ten měl přebrat Spotlight (vyhledávání přímo z nabídky Start), okopírovat podporu RSS pro IE7 od prohlížeče Safari i Windows Calendar od programu iCal. Serlet ve chvíli, kdy se na plátně objevilo upravené logo Windows Vista, prohlásil: „Můžete si myslet, že jsem vzal logo Windows a navrch přidal krásnou Aqua bublinu. To ale není pravda. Toto je jejich logo, leč uvnitř jsou to stále jen Windows. Stále to má registr jako jádro, peklo DLL knihoven a rovněž milovanou funkci aktivace. Pokud nemůžete inovovat, musíte imitovat. Imitace ale nikdy není stejně dobrá jako originál.“

Safari vs. IE7
Spotlight vs. vyhledávání ve Windows
Toto logo ve skutečnosti není pravým logem Windows Vista

Tento způsob propagace vlastních výrobků je ze strany Apple přinejmenším nekorektní a nečestný. Stejně jako se Apple může domnívat, že Microsoft okopíroval některé funkce Mac OS, může Microsoft směle předpokládat to samé. Vždyť nejpropagovanější funkcí Leopardu je Time Machine, tedy systém pro zálohování a obnovu dat založený zcela jednoznačně na koncepci Obnovení systému z Windows Millennium a XP či služby Stínová kopie svazku z Windows 2003. Tato funkce má být v podobě nástroje Předchozí verze přítomna i ve Windows Vista. Apple se mělo zdržet útoků proti Microsoftu. Ostatně Redmondský gigant organizuje rovněž podobné konference (WinHEC) a přesto se takovýchto faux-pass nedopouští. Obrovské plakáty vyvěšené v prostorách konference a ironizující Windows Vista jsou již jen třešničkou na dortu. Ostatně před dvěma lety nebyla situace odlišná.

Oficiálně proto, aby zabránila konkurenci kopírovat, označila společnost Apple všechny další novinky v Mac OS X 10.5 Leopard jako přísně tajné.

Mac OS X Leopard - Microsoft má také kočku. Napodobeninu (copykočku).

Několik statistik

Počítače s operačním systémem Mac OS X používá na celém světě 19 milionů uživatelů. Toto číslo Steve Jobs považuje za fantastické. Máme-li doplnit statistiku Windows, pak se dostaneme k číslu cca 700 milionů, jinak vyjádřeno 90 % všech světových desktopů. Mac OS X je podle Apple nejlepším a nejpokročilejším operačním systémem všech dob. Zároveň je nejlépe prodávaným softwarovým produktem za celou historii této firmy.

Apple provozuje 157 obchodů, které v minulém čtvrtletí navštívilo přes 17 milionů návštěvníků. Z těch, kteří skutečně zakoupili počítač Mac bylo 50 % na této platformě nováčky. V posledním čtvrtletí minulého roku prodalo Apple 1,33 milionu počítačů Mac. Tři čtvrtiny prodaných sestav je založeno na procesorech Intel. V dubnu 2006 dosáhl prodej notebooků MacBook 12% podílu na trhu přenosnými počítači.

Společnosti Apple se daří, její prodeje rostou a její produkty se šíří i k uživatelům, kteří tuto platformu dříve nevyužívali. Mac OS X 10.5 přinese řadu novinek, které lze z pohledu uživatele Windows zákazníkům Apple jedině závidět. Z výše uvedeného plyne i zájem výrobců softwaru. Pro operační systém se vedle již existujících Parallels připravují virtualizační nástroje VMware. Microsoft připravuje novou Mac OS verzi Office i s převaděčem pro XML formáty dokumentů Office 2007. I to jsou důvody, proč Apple mohl zvolit méně konfrontační tón marketingové komunikace.

Fotografie z WWDC pochází ze serveru Engadget.

Diskuze (170) Další článek: Athlon X2 3600+ - levné dvoujádro se nekoná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,