Amazon | Multimédia

Novinky Amazonu: Fire TV umí použitelné 4K, Echo je i hudebním reproduktorem

  • Druhé generace se dočkal přehrávač Fire TV i reproduktor Echo
  • Nechybí podpora pro hlasovou asistentku Alexa
  • Fire TV si poradí s rozlišením 4K a obsahem s HDR

Amazon do své nabídky přidal novou verzi multimediálního přehrávače a také vylepšený reproduktor Echo. Shodně jsou menší a zároveň levnější.

Ještě menší Fire TV

Přehrávač Fire TV má nově podobu krabičky s velmi malými rozměry 65 × 65 × 15 mm. HDMI konektor je vytažen na kabelu tak, aby mohl být zapojen přímo do televize a přehrávač na něj šel zavěsit. Ostatně při hmotnosti 87 g nemůže být řeč o nějakém lámání kabelu nebo konektoru.

Fire TV nově přehraje obsah v rozlišení 4K s frekvencí 60 snímků za sekundu. Podporováno je rovněž HDR10 a na rozdíl od Apple TV chybí Dolby Vision HDR. Čipset obsahuje čtyřjádrové CPU Cortex-A53 a GPU Mali-450. Kapacita operační paměti je 2 GB a interní úložiště pojme 8 GB dat.

Konektivita je zajištěna pomocí Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.1. Přímo na zařízení tak nenajdeme běžnou drátovou síť. Pro uživatele, kteří však ethernet preferují připravil Amazon patnáctidolarový adaptér, který se připojí do konektoru microUSB.

Fire TV je primárně určena pro streamování filmů a seriálů dostupných v rámci platformy Amazonu. Zároveň ale bude uživatelům dostupných několik tisíc aplikací a také hlasová asistentka Alexa. Cena je natavena na 70 dolarů, na německém Amazonu však najdeme cenu 80 eur (2 tisíce korun). Nový přehrávač tak doplní v nabídce ještě menší Fire TV Stick, který se prodává za tisícovku.

Scrn-09-29-001.png
V nabídce má Amazon také Fire TV Stick

Echo podruhé

Druhé generace se dočkal také reproduktor Echo, který slouží především pro snadné používání hlasové asistentky Alexa. Po vzoru Applu se však Amazon rozhodl vylepšit také hudební kvality. Obsahuje tudíž novou konfiguraci reproduktorů i mikrofonů.

Oproti původnímu Echu je nová generace téměř poloviční (na výšku má necelých 15 cm) a váží téměř kilo. Podobně jako HomePod od Applu nebo reproduktory Sonos půjde využít několik propojených reproduktorů Echo pro ozvučení více místností.

Ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku bude umět Amazon rovněž telefonovat – podobně jako v těchto zemích nabízí Google včetně jeho reproduktoru Home.

Amazon Echo druhé generace se bude prodávat za 100 eur, tedy asi 2 600 korun v černé barvě. Pokud si 260 korun připlatíte, můžete volit z dalších barevných kombinací. K dispozici je rovněž druhá generace miniaturního ovladače Echo Dot za 1 560 korun.

Scrn-09-29-003.png
Srovnání všech produktů Echo

Do nabídky Amazon také přidal verzi Echo Plus. Ta je postavena na původním Echu nicméně obdržela nové reproduktory a mikrofony – mělo by se tak jednat o nejlépe hrající reproduktor Echo z nabídky Amazonu. Navíc bude moci sloužit i jako hub pro další propojené zařízení jako žárovky, termostaty či zámky. Verze Plus se začne prodávat za 3 900 korun.

Váš názor Další článek: Renault ukázal auto blízké budoucnosti: Symbioz je jak pojízdný obývací pokoj

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,