Noví kolegové v kanceláři: Zbylé programy sady Office

V předcházejících dílech naší recenze Microsoft Office 2007 jsme si postupně představili Word, Powerpoint i Excel. Z velkých programů tak zbývají již jen Outlook a Access, na něž se zaměříme dnes. Z menších sourozenců zavadíme o OneNote, Publisher, Groove, SharePoint Designer a InfoPath.
Kapitoly článku

Microsoft Office Access 2007

Již bez procentuálního hodnocení se podívejme na zbývající aplikace Office 2007. Program pro klientskou práci s databázemi Microsoft Office Access je s námi již 13 let. Z původně samostatné aplikace se stal součástí balíku Office. Access snad konečně ve verzi 2007 našel svou identitu. Po tápání od jednoho rohu ke druhému ve všech verzích tohoto století (2000, XP, 2003) nyní na první pohled působí mnohem lidštěji, přívětivěji.

Microsoft Office Access 2007 působí mnohem lidštěji a přívětivěji

Uživatelské rozhraní je pěkně sladěno se zbytkem Office, nechybí ani Pás karet. I přes zkulturnění uživatelského rozhraní však Access stojí jakoby bokem od ostatních aplikací sady Office. Jeho využití je totiž doménou více vývojářů, než koncových uživatelů.

Access zůstal po funkční stránce nejen editorem svých vlastních databází, ale i univerzálním nástrojem pro napojování na různé datové zdroje - sešity Microsoft Excelu, služby MS Sharepoint, databáze přes rozhraní ODBC i na MS SQL Server. Jednou z novinek v souvislosti s SQL Serverem je přímá podpora Accessu pro export dat z vlastních databází do databází tohoto databázového stroje.

Pás karet na záložce Externí data ukazuje, že možnosti importu i exportu dat jsou obrovské

Nahlédněme ve stručnosti do seznamu novinek: Access 2007 nabízí uživateli možnost sběru dat po e-mailu. Ve spolupráci s Outlookem 2007 dokáže rozeslat zprávu a odpovědi na ní (při zachování formátování) opět zpětně zpracovat. Přibyla podpora několika datových typů, mj. dokumenty a obrázky. Aplikace umožňuje synchronizaci s SharePoint Services 3.0 a Sharepoint Serverem 2007.

Nový Access je příjemnější, přívětivější, schopnější. Jeho možnosti spolupráce s jinými produkty z něj činí ideálního pomocníka pro práci s velkými objemy dat v podnikových prostředích.

Microsoft Office OneNote 2007

OneNote není ani v roce 2007 ničím víc než nástrojem pro tvorbu a správu poznámek. Chtělo by se říci, že tudíž nepřináší nic nového, není to však pravda. Aplikace byla prakticky od základu přepracována, ačkoliv zachovává svou základní funkčnost, je jiná.

Jako u všech ostatních součástí balíku je i v OneNote kladen důraz nejen na jediného uživatele, ale i na týmovou spolupráci. Program dovede spolupracovat s Outlookem a podílet se tak na synchronizaci například s mobilními zařízeními či několika různými počítači jednoho uživatele. OneNote je zkrátka univerzálním nástrojem pro práci s informacemi - a to informacemi libovolného typu. Jednoduchými poznámkami (včetně zapsaných rukou na TabletPC) počínaje a celými vloženými dokumenty konče. Aplikace dokonce umí rozpoznávat pomocí OCR text v obrázcích.

Microsoft Office Publisher 2007

To by ani nebyl Microsoft, kdyby nenabizel alespoň nějaký produkt snad v každém softwarovém odvětví, kde cítí konkurenci. Publisher toho je dobrým příkladem. Program určený pro DTP nemůže v žádném případě konkurovat takovým legendám jako jsou Adobe InDesign či Quark Xpress. Je totiž o třídu jednodušší. Navíc ve verzi 2007 se na první pohled může zdát, že se na něj zapomnělo, neboť nebyl vybaven inovovaným uživatelským rozhraním (nemluvě pak o Pásu karet), technologií SmartArt ani novými možnostmi tvorby grafů.

Microsoft Office Publisher 2007

Zdání však klame a i v Publisheru najdeme několik významných novinek: Funkce Propojení katalogu zajistí automatické získání dat pro projekt z externích zdrojů. Vylepšen byl i detektor inkonzistence v designu, měl by nyní být mnohem spolehlivější. Export do PDF podporuje komerční tiskovou kvalitu těchto dokumentů. Publisher umí automaticky konvertovat jednotlivé formáty projektů mezi sebou a konečně často používaný obsah může být uložen v Centru obsahu a zůstávat tak stále při ruce.

Microsoft Office Groove, InfoPath a SharePoint Designer 2007

V některých edicích sady Office 2007 je přibaleno ještě několik dalších aplikací. Microsoft Groove je program, který nabízí sdílený pracovní prostor pro kooperaci členů menších pracovních skupin - a to jak online tak asynchronně. Microsoft jej získal v roce 2005 spolu s legendárním Rayem Ozziem. Zprvu se zdálo, že akvizice je zaměřena primárně na získání Ozzieho, nyní je však jasné, že Microsoft začlenil do svých plánů i Groove. Ten tak zaplnil dosavadní mezeru v programech umožňujících interakci skupin spolupracovníků.

InfoPath a SharePoint Designer jsou poslední dvě aplikace, jimž se budeme alespoň několika větami věnovat. Jsou spíše doplňkovou součástí balíku Office. Jako vývojářské nástroje pro služby SharePoint by se totiž mnohem lépe vyjímaly mezi serverovými produkty. InfoPath je cílen na tvorbu aplikačních formulářů - přesněji jejich uživatelské strany. Formuláře mohou být doplněny o aplikační kód a použity například v prostředí SharePointu.

Microsoft Office InfoPath 2007

SharePoint Designer je částečným (skutečným je MS Expression Web) nástupcem programu FrontPage. Jde o WYSIWYG editor webových stránek. Primárně je určen na tvorbu webových aplikací (s důrazem opět na Sharepoint). Podporuje ASP.NET 2.0, umí zobrazovat XML data pomocí XSLT a za pomoci SharePoint Serveru umí nahradit aplikacím, které jsou pro ně připraveny, služby FrontPage Server Extensions.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,