Novellu se nedaří

Novell ohlásil výsledky za poslední čtvrtletí a ty jsou bohužel pětkrát slabší než za srovnatelné loňské období.
Novell ohlásil výsledky za poslední čtvrtletí a ty jsou bohužel pětkrát slabší než za srovnatelné loňské období. Za třetí čtvrtletí roku 2000 Novell ohlásil příjmy 270 miliónů a zisk 3 centy na akcii, minulý rok to bylo 327 miliónů a zisk 14 centů na akcii. Analytici ale přesto očekávali, že se Novellu povede ještě hůře, odhadovali jeho zisk ve výši 2 centů na akcii.

Za tímto velkým poklesem se skrývají především neúspěchy v Evropě, kde v regionu Evropa, Střední východ a Afrika poklesly příjmy o 30 procent. Amerika o 12 procent a v Asii o 8 procent. V Evropě se na tom promítla i reorganizace v polovině čtvrtletí, kdy se pochopitelně musel vše usadit. Novell si stěžuje na pokles prodeje krabicového softwaru a naopak doufá, že jeho nové produkty tuto situaci zvrátí.

Při pohledu nikoli na výsledky za čtvrtletí, ale za devět měsíců fiskálního roku 2000 to vypadá upřímně radostněji. Sice tam pokles stále je, ale nikoli tak výrazný. Novell uvádí, že výše příjmů stačí na výdaje na vývoj dalších produktů a tak se nedostává Novell do spirály, kdyby omezoval náklady na vývoj, kvůli kterému by později neměl dost nových produktů vytvářejících nové příjmy. Přesto se v souvislosti s neradostnou situací Novelu objevují i náznaky, že by mohl být Novell na prodej. Padá například jméno IBM. CEO Novelu Eric Schmidt prohlásil, že v současné době není nic takového na pořadu dne, i když nepopírá, že firmě jde především o zhodnocení akcií svých vlastníků a v tomto směru chce Novell podniknout maximum.

Novell nyní prochází obdobím, které má sice momentální negativní dopad, ale je orientováno na budoucnost. Z firmy jednoho produktu se přetváří do podoby firmy s několika význačnými internetovými produkty. Novell Netware, který se osvědčil jako fileserver, již není tak úspěšný pro webové aplikace, ale naopak právě pro webové aplikace jsou určeny nové produkty Novellu, které postupně vytváří čím dál větší podíl na příjmech firmy.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft prý začal pracovat na linuxových verzích aplikací

Témata článku: , , , ,