Novell s pětkou systému NetWare

Zatím samozřejmě v podobě uzavřené vývojářské podobě (beta 1 a beta 2). První hlasy upozorňují...
Zatím samozřejmě v podobě uzavřené vývojářské podobě (beta 1 a beta 2). První hlasy upozorňují na čistě komerční uvedení verze 5.0 někdy v polovině roku; bok po boku s očekávanou verzí systému Windows NT 5.0 společnosti Microsoft.

První beta ukázala kudy Novell hodlá jít; najdete zde první dlouho ohlašované změny v nativní podpoře protokolu IP, na místo firemního výběhového protokolu IPX (fakticky se ovšem IP stejně balí do IP). Novell tak stále dává šanci všem, kteří by rádi z nějakého důvodu neopouštěli IPX. Manuály najdete konečně převedeny z neproprietárního formátu dokumentů do dnes plně standardní formy HTML, jádro není nutné pro podporu více procesorů zvláště upravovat a moduly se například natahují do paměti pouze vepsáním jména (bez nutnosti zadávat příkaz load). Novell začal také plnit své plány ohledne podpory Javy. První správcovské utility, které se testovaly, se provozovaly jako aplikace Java. Další beta-verze by podle společnosti Novell měla podporovat instalaci systému na prázdný disk (NetWare se musel instalovat na patřičně rozdělený disk – na partition pro MS-DOS).

Poslední uvolněná druhá beta je podle slov testerů výrazně stabilnější. Obsahuje navíc první aplikační serverový produkt společnosti Netscape Fast Track Server (druhý webový server na platformu NetWare a první výsledek spolupráce firem Novell a Netscape). Integrace k sítím IP je výrazně zřejmější než v bětě 1.

Beta je vždy jen beta, ale už této verze lze usuzovat, že před společností Novell leží dlouhý zašpiněný koberec, který nebude snadné vysát od nečistot. Opravy, které jej ještě čekají, sice z Utahu slibují dokončit v polovině roku, kdy by měl Novell uvolnit verzi 5.0.

Váš názor Další článek: Windows 98 jsou víc než OSR2 s IE4

Témata článku: , , , , , , , , , , ,