Novell: nabourat Microsoft nebo vydělávat peníze?

Věci se dějí a to je správně – v poslední době je na Novell radost se dívat.
Pokud můžeme mezi kartami, se kterými hraje Novell nelehkou partii oproti Microsoftu, nalézt žolíka, tak to jsou určitě adresářové služby – NDS. Je to produkt, proti kterému nemá Microsoft (a nejen on – můžeme to klidně vztáhnout i na všechny ostatní operační systémy, Apple OS a Linux nevyjímaje!) protizbraň, i když se urputně snaží o vývoj vlastního produktu.

Žolík je ovšem sporná karta; můžete s ní přebít eso a taky jej vyplýtvat na sedmičku. Novell se proto nyní velice rozmýšlí, co s NDS udělá, přičemž předmětem jeho přemítání je, zda jej poskytne ve verzi pro Windows NT zdarma, či zda za něj bude chtít nadále pro tuto platformu peníze.

Pro rozdání zdarma je argument jasný: zapustit kořeny v microsoftím impériu jak hluboko to jen jde, a na maximálně velkém množství serverů, dříve, než začne Microsoft šířit Windows 2000, kde bude k dispozici konkurenční technologie (tzv. Active Directory).

Proti rozdání zdarma je důvod taky jasný: peníze. Proč dávat zdarma něco, co si lidé rádi kupují a kupovat budou?

Jak se věc rozhodne, je hodně nejasné, protože rozhoduje, co bude po roce 2000. Jestliže se Microsoftu nepodaří získat trh s Active Directory, jestli si Novell nadále uchová náskok v adresářových službách, není nutné dávat NDS zadarmo. Jestliže však bude Novell v budoucnosti úspěšnější než dnes a začne dokonce „kanibalizovat“ na Microsoftu, může se rozdání NDS jevit jako skvělý krok, jako pátá kolona. Ta může být buď zárodkem dobytí země, nebo může být naopak převahou zdecimována: vyberte si.

Různých dalších argumentů a protiargumentů jsou hejna; je těžké vyloupnout podstatu. NDS smíchané s Windows NT se uživatelům líbí i nelíbí: líbí se funkčnost, nelíbí se hrozba zvýšení nákladů na údržbu (dva produkty od dvou firem), objevují se i určité náznaky, že si NDS pozměňuje bezpečnostní soubory Windows NT, že se do něj pak těžko dostane Active Directory – Novell tak dělá něco, z čeho bývá obvykle obviňován právě Microsoft. Na druhé straně se NDS vyvíjí do hodně zajímavého produktu, umožňující integraci a řízení heterogenních sítí – NetWare, NT, Linuxu a dalších. To je hodně atraktivní, zejména v této době, kdy se zvyšují počty serverů i v menších a středních firmách, kdy se zjišťuje, že každá platforma je dobrá pro něco jiného, že se hodí Linux, NetWare i NT dohromady. Navíc, Novell v současné době chce za NDS docela dost peněz – 700 dolarů za NT Server plus nějaké drobné za každou stanici, což ale u sítě s dvaceti uživateli vyskočí na takových 50 000 Kč. Není divu, že u čistě NT-sítí nemá Novell prakticky žádný úspěch, a proto se názor „raději zadarmo než vůbec“ zdá být logický; je ovšem možné, že zvítězí nějaká střední cesta, tj. že NDS pro NT budou dány za nízkou cenu, nebudou ale zadarmo („freeware“ totiž má nejen příznivý, ale i nepříznivý psychologický efekt: co je od komerční firmy zdarma, nebývá vnímáno jako kvalitní).

U Novellu se dějí věci. Firma přichází s novými plány, ty jsou vítány s velkým nadšením nebo také s velkým pokřikem: stále je to ale lepší, než kdyby okolo nich bylo mrtvolné ticho jako dříve.

Váš názor Další článek: Více multibootů za sebou

Témata článku: , , , , , , , , ,