Novell kupuje SuSE: je budoucnost k mání za peníze?

Diskuze čtenářů k článku

michal  |  06. 01. 2004 09:08

.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bambid  |  09. 11. 2003 16:58

Velmi mě baví, když vidím, jak na Živě probíhají diskuse. Témeř vždy skončí na tom, že Linuxáci bijou do MicroSofťáků a naopak. Nemá se tu náhodou diskutovat o firmě Novell a její další akvizici na poli Linuxu firmě SuSE ?

I když není se čemu divit, jsme národ odborníků, kteří umí diskutovat s vysokou erudicí nad čímkoliv. Když už se někdo vyjádřil k Novellu, byl to názor hodný minimálně odborníka úrovně CNE.

Další taková zábavná oblast je diskuse o ceně license za používání software. Zdarma přece nemůže být vše, za co by asi žili oni programátoři? Spíše jde o to, zda je cena přiměřená, a tomu tak v některých případech opravdu není. 

Čekám, že mě "odborníci" roznesou na kopytech, ale od toho jsou diskuse, že ?

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  09. 11. 2003 18:49

Jiste, ale i u Linuxu se plati. Ne treba sice za kazdy download, ale treba tim, ze kdyz si nekdo nainstaluje MDK 9.2 GPL set "Download Edition" tak si treba pozdeji KOUPI PowerPack, ProSuite, podporu, sluzbu, nebo cokoli dalsiho. Proto vzikl i Fedora apod.

Samozrejme treba u Debianu se plati spise tim, ze uzivatel vlastne vubec uziva Linux a ne jiny nejmenovany OS z Redmondu.

Neni to az tak uplne zadarmo a nelogicke...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  07. 11. 2003 22:09

Vazeny pane Hlavenka,
prijmete moji obrovskou poklonu. Uz nekolik let jste spolu s panem Petrem Koubskym moje dve nejoblibenejsi osobnosti ve svete IT. Stejne me ale kazdou chvili vyrazite dech, kdyz si prectu Vas novy clanek nebo knihu. Jak je mozne, ze stihate tolik veci? Ridit takovou spolecnost jakou je Computer press, byt autorem tolika publikaci a clanku a presto byt stale v obraze, mit oroginalni a neotrele nazory, napady a byt stale progresivni.

Docela by me zajimal Vas Time Management.

Pri mem rozhovoru s clovekem ktery Vas osobne zna, zhruba pred rokem mi bylo receno, ze jste velky obdivovatel Microsoftu. Tenkrat jsem z toho byl tak trochu zklaman. I kdyz jsem to na druhou stranu chapal. Microsoft si jako spolecnost svymi schopnostmi obdiv a uctu urcite zaslouzi. Vidim ale, ze Vas obdiv k Microsoftu je ciste strizlivy a ze takove veci jako Open source rozhodne neodsuzujete. Jsem tomu rad.

Osobne si myslim, ze otazka do budoucna nezni kdo vyhraje - Open source a nebo komercni software. Ale spise - kde a kdy vyhraje Open source a kde a kdy vyhraje komerni software a na jak dlouho. Tyto dva pristupy k tvorbe se podle meho nazoru budou stale vice doplnovat, ci spojovat. Myslim, ze v dnesni dobe uz nelz.e zahubit ani jeden. Zalezi spise na konkretnim uziti, objevnosti, rychlosti a servisu. Tak jako v kazdem byznisu.

Mejte se vyborne

S uctou

Frantisek Spulak


P.S.: Pisu z Mozilly pod Mandrake Linuxem :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  07. 11. 2003 23:29

Chváli si asi nezasloužím, ale musím skutečně reagovat na toho "velkého obdivovatele Microsoftu", protože se s tím čas od času setkám v diskusím a vždycky mě to naštve. Pokud člověk dokáže někoho za něco pochválit (i když se to zrovna "nenosí"), ještě to neznamená obdiv, a pokud se k někomu nebo něčemu vyjádřím kriticky (i když se to taky zrovna "nenosí"), tak to neznamená, že to nenávidím. Obdivuji se velkým umělcům či vědcům; Microsoft uznávám za to, co firma dokázala a vím, že tam pracuje spousta lidí, které si vážím pro jejich pracovitost a poctivost, protože je dobře znám a mohu to o nich bez obalu říci. Ale stejně tak znám řadu osob v oblastech jiných - ve free source software, nebo třeba u IBM, kteří mnoho dokázali a kterých si vážím stejně tak. K nějakému "obdivování" to ale má daleko - přiznejte mně prosím, spolu s dalšími, v tomto trochu soudnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  08. 11. 2003 12:32

Mozna jsem se vcera nevyjadril zrovna nejlepe, ale zrejme jste me nepochopil uplne presne. O tom "velkém obdivovateli Microsoftu" jsem necetl nikde v zadne diskuzi, ale slysel od cloveka ktery Vas dobre zna. Navic jsem snad take napsal (i kdyz asi ne zrovna jasne), ze i kdyz me to z pocatku mrzelo, dalo se z vasich clanku pochopit, ze to neni nejaky slepy obdiv ale spise neco v tom stylu co jste napsal. Nemyslel jsem to spatne jen proto, ze pisu z Mandrake Linuxu a mrzi me, ze jste me mozna hodil do stejneho pytle s temi, ke kterym v teto diskuzi rozhodne nepatrim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  08. 11. 2003 18:10

Clovece vy se jeste cely tresete, ze se Vam ten Mandrake podarilo rozchodit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  09. 11. 2003 18:36

Jo? Tak to uz se Vazeny pane tresu par let a zdaleka nejen u Mandrake.

Priznam se, ze jsem se ale nejvice trepal kdyz jse mi podarilo rozchodit Windows XP.

P.S.: Presne takhle vznikaji radoby Windows-kriticke prispevky. Nejaky BFU Linuxaka vyprovokuje a uz to jede. Kdo se pak dostane doprostret diskuze, ma samozrejme pocit, ze "zli" zastanci Linuxu pouze krivdi "chdackum" Windowsarum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  10. 11. 2003 10:07

Ale no tak, narazim pouze na to, ze aby nekdo Vas nazor brat musite mu pripomenout, ze VY pouzivate mozillu v linuxu. Co na tom? Jako by nestacil nazor sam o sobe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GoGo  |  08. 11. 2003 23:06

Pane Hlavenko.
Obdivujete snad take metody, jakymi Microsoft k nekterym uspechum prichazi ?Obdivujete nedostatek etiky v jeho jednani ? Proc se od vas nedocteme i o teto odvracene strance ?
---
MS opravdu rad nemam, proc to nepriznat. A mam k tomu konkretni duvody. A snazim se pri tom chovat dusledne a eticky - kdyz jsem se rozhodl, ze tito hosi ode mne neuvidi ani halir, skutecne od nich nic nekupuji, nepouzivam nacerno jejich software. A kupodivu - ja se bez nich velmi dobre obejdu - nejenom doma...Ale bez pocitacu se obejit nemohu. Proc vy casto vyvolavate v lidech dojem, ze bez MS to proste nejde? Neni pak divu, ze byvate oznacovan za podrztasku MS - priznavam, ze nekdy i nepravem. A priznavam, ze obcas zplodite i objektivni clanek, lec urcity dojem proste vytvarite a uz to k vam proste patri....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 11. 2003 08:52

Pokud si přečtete moje články na Živě, tak tam najdete spoustu kritiky i směrem k Microsoftu, právě za věci, které píšete. Najdete to v desítkách případech. Buďte opatrnější ve svých soudech a ověřte si předem fakta.

Zkuste se prosím zamyslet nad jedním. V určité "komunitě" ten, kdo si dovolí i sebeméně Microsoft pochválit, či jej alespoň při každé příležitosti nezkritizovat, případně ihned sprostě nepohanět a neurazit, tak je pomalu vyobcován a onálepkován jako, jak jste to řekl, "podržtaška", nebo možná ještě častěji a ještě více absurdněji jako osobě placená Microsoftem. Podnikání Microsoftu nejčastěji kritizují lidé, kteří jednak v životě nepodnikali (třeba jsou na to i ještě mladí), o podnikání nic nevědí a o tom, co firma dělá nebo nedělá, se dozvěděli jenom z třetí, případně z patnácté ruky z nějaké webové stránky. Ale úsudek si z těchto zdrojů udělají za tři vteřiny. Popřemýšlejte o tom, prosím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  09. 11. 2003 13:57

<i>Zkuste se prosím zamyslet nad jedním. V určité "komunitě" ten, kdo si dovolí i sebeméně Microsoft pochválit, či jej alespoň při každé příležitosti nezkritizovat, případně ihned sprostě nepohanět a neurazit, tak je pomalu vyobcován a onálepkován jako, jak jste to řekl, "podržtaška", nebo možná ještě častěji a ještě více absurdněji jako osobě placená Microsoftem.</i>

Tak toto je vtip roku. Je fakt, ze "v určité komunitě" je nepopulární Microsoft a jeho nekritičtí fanoušci, ale že by bylo nutné Microsoft za každou cenu urážet, to není ani povedená nadsázka.

<i>Podnikání Microsoftu nejčastěji kritizují lidé, kteří jednak v životě nepodnikali (třeba jsou na to i ještě mladí), o podnikání nic nevědí a o tom, co firma dělá nebo nedělá, se dozvěděli jenom z třetí, případně z patnácté ruky z nějaké webové stránky.</i>

Vy jste dělal nějaký sociologický průzkum? A vůbec, k tomu, aby člověk mohl kritizovat praktiky nějaké firmy, musí mít zkušenosti s podnikáním a absolvovat pobyt v Rusku? Velká většina lidí nikdy nepodnikala a ani podnikat nebude, to ani není dost dobře možné. Trošku méně arogance by neškodilo, pane velkopodnikateli...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
orlík  |  09. 11. 2003 15:13

Já to znám moc dobře z první ruky. Linuxáci slintají blahem, když můžou kritizovat Microsoft a dělají to od rána do večera. Ještě to publikují na webu. Pořád: satan, 666, Gates, Micro$oft, MicroShit a podobně. To podle tebe neni kritizování a urážení? Je to pořád a dokola. A že jsou nekritičtí, to vím taky, protože tyto lidi dobře znám, aspoň v česku. Linux je pro ně ten nejlepší systém na světě, každou chvíli zvítězí (to už říkají pět let), Windoze mu nesahají ani po kotníky, a tak dál a tak dál. Tohle vidí každý. Stačí si přečíst diskusní příspěvky na jejich servrech.

Jestli někdo podnikal nebo nepodnikal, to nevím, to by měl vědět autor článku, ale když někdo nepodniká, jak píšeš, tak jak může kritizovat podnikání někoho jiného, když tomu nerozumí? Já třeba neumím hrát fotbal, tak nekritizuju fotbalisty, protože tomu nerozumím. To mě teda vysvětli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  09. 11. 2003 16:38

No já třeba Linux používám pořád a netvrdím, že je nejlepší na světě, zkrátka jenom nejlépe vyhovuje mým potřebám. Pokud někomu vyhovují více Windows, OS/2, FreeBSD, MacOS nebo cokoliv jiného, nemám důvod jim to brát. Co se třeba mně osobně nelíbí, je pouze snaha o monopolizaci trhu. Je fakt, že někteří jedinci mají radikálnější způsob vyjadřování, ale to chápu spíš jako reakci na agresivní politiku MS. Nicméně když se podíváš na linuxové weby u nás, na různé konference apod., zjistíš, že tam drtivá většina lidí řeší docela jiné věci a narážky na MS jsou spíše výjimkou. A už vůbec nikdo tam bezdůvodně neútočí na MacOS X a jiné operační systémy. Poměrně často tam padá kritika do vlastních řad a neviděl jsem nikdy, že by za neagresivní a poctivě míněnou obhajobu určité technologie MS někdo někoho seřval.

Jinak s těmi fotbalisty to není dobrý příměr. Já třeba nejsem zedník, ale dokážu poznat křivou zeď a vím, že je možné ji postavit rovně. Ale mám pocit, že Ti kus příspěvku uletěl, připadá mi nějak podivně useknutý...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 11. 2003 16:05

Možná jsem svůj příspěvek neformuloval dostatečně srozumitelně. Samozřejmě velká většina lidí nepodniká a není na tom vůbec nic špatného, ani je to nijak nedehonestuje. Chtěl jsem jen říci, že nepodnikatel obvykle aspektům podnikání nerozumí, hodnotí jej s malou znalostí věci. Myslím, že člověk by se měl takto suverénně vyjadřovat jen k tomu, čemu rozumí - nic víc jsem svým příspěvkem nechtěl říci :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  09. 11. 2003 16:53

No já si myslím, že jsem pochopil smysl Vašeho výroku o podnikání. Je jasné, že člověk, který nikdy nepodnikal a nemá ekonomické vzdělání, může mít poměrně dost naivní představy. Jenomže málokdo tvrdí, že MS neumí vydělávat peníze, to se jim nedá upřít. Výhrady bývají spíše technického rázu nebo se týkají brutálně agresivních praktik této společnosti. A to má podle mě právo posoudit i člověk, který s podnikáním zkušenosti nemá. Při vší úctě, pane Hlavenko, to, co jste dokázal Vy na poli podnikání, je opravdu skvělé, ale v porovnání s MS, IBM a dalšími giganty je to pořád ještě slabý odvar. A přesto si na jejich počínání neváháte udělat vlastní názor a veřejně ho publikovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 11. 2003 19:26

Podnikání se řídí víceméně stejnými principy, ať žijete kde chcete a ať podnikáte jako IBM nebo máte malou firmičku. Nejde ani o to, co člověk dokázal, jako zda má dostatečnou, dlouholetou praxi. "Něco dokázat" - k tomu je potřeba hlavně kus štěstí; někdo ho má a ani nemusí být tak dobrý podnikatel, někdo ho nemá, dal se do obtížného oboru, který třeba proti očekávání klesá a podobně, a pak se mu nedaří tak dobře.

Ale pojďme k meritu věci - jsem rád, že jste ten termín "brutálně agresivní praktiky" sám použil. Za prvé jsou to postupy, o kterých čteme na Internetu z třetí až x-té ruky; o skutečné povaze konkurenčních bojů typu Microsoft vs Netscape nevíme přímo vůbec nic. Koncový uživatel (nepodnikatel) je v roli úplně běžného zákazníka - buď si jejich zboží koupí, pak jej používá, nebo nekoupí, koupí si jiné nebo žádné, taky dobře. Úplně stejně jako u jiného typu zboží nebo služeb.
Ovšem to hlavní se přesně a právě týká toho, zda člověk podniká nebo ne a jaké má zkušenosti. Většina firem dělá přesně to, co jim povolí zákon a konkurence, a jdou v tom tak daleko, jak je jim dovoleno dojít. Každý chce zničit svého konkurenta všemi prostředky, které má k dispozici; ne každému se to ovšem podaří takovým způsobem, jako Microsoftu, takže tam je to vidět. Podnikání není zrovna etická činnost; jsou firmy, které podnikají eticky a budiž jim čest a sláva, ale setkal jsem se v praxi sám s velkým množstvím firem, které se vás například při uzavírání smluv snažily vysloveně ošidit - vsunout do znění něco dříve nedohodnutého, čekat, zda si toho všimnete a podobně. A spousta firem smlouvy považuje za cár papíru a nedodržuje je - to u Microsoftu mám pocit, že své smlouvy uzavřené se svými zákazníky dodržuje. Prosím, všimněte si, že se tady nesnažím mentorovat, jak by se mělo podnikat a jak by bylo hezké podnikat - pouze udávám, že dle mé zkušenosti není Microsoft ve smyslu podnikatelské etiky ani horší, ani lepší než jiné firmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  09. 11. 2003 20:21

Jsem opravdu příjemně překvapen její otevřeností, těší mě i Vaše snaha situaci kolem MS nezaujatě zhodnotit. Samozřejmě jsem si vědom, že to, co se podařilo Billu Gatesovi a spol. by s chutí udělali i mnozí jiní, koneckonců, sám jsem se do podobné situace nedostal, takže nevím, co bych dělal. Připadá mi ale hodně smutné, když podnikateli nestačí dělat (poměrně) kvalitní zboží a více než slušně se tím živit a je bez skrupulí ochotný jít až tam, kam mu zákon dovolí a tvrdě likvidovat své konkurenty. Samozřejmě, situace je složitější např. u akciových společností, kde je míra osobní zodpovědnosti daleko nižší. Pro společnost jako celek to určitě dobré není a můj osobní názor je, že instituce na ochranu hospodářské soutěže by se obecně měly více podobnými případy zabývat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  09. 11. 2003 14:04

Místo navážení se do kritiků Microsoftu dohlédněte na svoje zaměstnance nebo externí spolupracovníky, aby už konečně doprogramovali redakční systém. Přestože uvádíte, že je možné vkládat některé html značky, systém je dokonale ignoruje, jak můžete vidět z mého předchozího příspěvku. A v delších diskusích se nejednou stane, že se diskusní příspěvky zobrazí v naprosto zpřeházeném sledu. Tyto zprávy mám naprosto z první ruky, viděl jsem to několikrát. Ale kdoví, třeba si nedokážu představit, jak náročné je napsat to pořádně. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  07. 11. 2003 13:08

To me docela prekvapilo. Mozna mam o IBM zkreslenou predstavu, ale myslim, ze tech 150mld. dolaru by nestacilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
netreba  |  07. 11. 2003 20:50

tech 150mld by celkem stacilo, a este by si koupili sun d:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Kuzela  |  08. 11. 2003 21:15

Tezko rict, jestli to autor strelil od boku nebo si nasel trzni kapitalizaci IBM, ta je priblizne onech 150.000 mil. USD :). Ovsem to je dnesni cena vsech akcii na burze BEZ PREMIE ZA MAJORITU - kdyby se MS rozhodnul koupit IBM celou urcite by ho to prislo na mnohem vic, ceny maji tendenci rust, kdyz se objevi velky zajemce.

BTW Sun je proti tomu trapny drobecek za 12 miliard dolaru, kdezto samotny MS se pomalu blizi k dvojnasobku IBM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas  |  07. 11. 2003 11:30

Vazeny pane Hlavenka,

nekolikrat jsem v diskuzich pod vasimi clanky cetl, ze pisete nesmysly a rikal jsem si, ze Vas lide nemaji radi, ale asi to bude pravda. Zde vazeny pane blabolite o akvizicich. Z poslednich akvizici je Ximian asi nejdulezitejsi a je to zdaleka nejzajimavejsi firma, co Novell v posledni dobe koupil. Nejen, ze je tvurcem knihovny GTK (mozna Vam neco rekne nazev Gnome), ale navic pracuje na Mono, coz je implementace .NET a C# pod Linux, pri ktere se prave GTK pouziva.

IBM neni s Javou spokojeno na desktopech. Zkusilo SWT a ted mozna zkusi neco mimo Javy - Mono.

Mejte se ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  07. 11. 2003 11:49

SUSE je zase hlavnim sponzorem KDE projektu, takze Novell ma nyni pod palcem jak Gnome, tak KDE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  07. 11. 2003 12:44

Novell na to jde chytře a myslím, že s Linuxem může slavit úspěch. Pro podnikovou klientelu je to důvěryhodný partner a v kombinaci SuSE+IBM je i pro Microsoft potenciálně silný soupeř.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
qwe  |  07. 11. 2003 22:38

No a prave v tom je problem - ze Novell muze byt pro Microsoft silny souper.

Na jednu stranu se uzivatele SUSE Linuxu obavaji, ze ho Novell
svou neschopnosti pohrbi stejne, jako to udelal se spoustou jinych svych produktu. Na druhou stranu pokud skutecne zacne Microsoftu konkurovat, pak muze ocekavat velmi silnou protiakci - Microsoft ma dost penez a kontaktu na to, aby znicil libovolnou firmu, ktera mu zacne lezt do zeli. Americky pravni system ho za to nepotresta, to uz si MS vyzkousel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomik  |  07. 11. 2003 12:46

Nespokojeno s Javou na desktopu? Zkusí Mono? Proč? Jak jste na to přišel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas  |  07. 11. 2003 15:37

Proč by jinak IBM investovalo miliony dolarů do SWT, když by bylo s Javou na desktopu spokojeno? To o tom Mono bylo "možná", jenom takový nápad. Takovému typu přemýšlení se říká dedukce...

Tomáš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Karasek  |  07. 11. 2003 13:54

.....Nejen, ze je tvurcem knihovny GTK ....

a na tuhle blbost jste prisel sam, a nebo vam nekdo radil ???

ne, ze bych se zastaval pana Hlavenky, ale jeho uloha je holt psat clanky, abychom se my ctenari mohli blysknout svymi znalostmi nez zase prijdeme domu k manzelce a vklouzneme do tech povestnych backor....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas  |  07. 11. 2003 15:35

Proc se domnivate, ze je to blbost? Kdo myslite, ze je otcem GTK knihovny? Samozrejme že Miguel de Icaza, který je též otcem Mono. Možná by jste měl zmírnit útočný tón, když ty znalosti nemáte...

Tomas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  07. 11. 2003 17:15

Otcem a tvurce je jako jablko a hrusko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Karasek  |  08. 11. 2003 13:02

vrele doporucuji napr
rpm -qil gtk
na vasem linuxu. Ty prvni dve jmena pod Authors: (panove Mattis a Kimball) jsou tvurci gtk.

Utocny ton pouzivam tehdy, kdyz narazim na narcisy typu pana profesora, kteri nejsou s to si zjistit zakladni informace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  07. 11. 2003 21:48

Milý pane,

já se celkem mám, ale mrzí mně, že jste si nevzal příliš poučení k základním pravidlům diskuse - slušnost především a bez osobních výpadů. Nepomáháte tím ani Živě, ani ostatním čtenářům, ani sobě.

Jinak ale nevidím v našich názorech rozpor. Přece jsem nikde nepsal, zda Ximian je nebo není "zajímavá" nebo dokonce "nejzajímavější" akvizice. Nedovolil bych se takto hodnotit žádnou akvizici, zda je zajímavá nebo není zajímavá. Rovněž tak jsem nikde nepsal, jestli je IBM "spokojena" s Javou na desktopech nebo není - neptal jsem se pana Palmisana, zda je nebo není spokojený, skutečně ne.

Pokud máte na mysli význam Ximianu pro Novell z hlediska jeho budoucího podnikání, tržeb a zisků, tak na to dá odpověď budoucnost - to nelze naprosto komentovat nyní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Redhawk  |  05. 01. 2004 05:06

Presne ste vystihol pointu. Tu vobec nejde o to ci je zaujimavou alebo nie ale ide o to ako napisal jeden vyssie diskutujuci, KDE a GNOME pod jednou strechou. Ak je to tak bude to zaujimave, ale isto sa to nebude dat posudit skor ako za 6-24 mesiacov,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
distributor ;)  |  07. 11. 2003 10:43

Ze SUSE je nejlepsi? To snad ne!!!!!  Zaplatpanbu za ty dary, ze existuji i jine distribuce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Povolny  |  07. 11. 2003 08:20

Kdyz pisu clanek o nejake firme, tak se alespon podivam, jak se jmenuje
(teda pokud zrovna nejsem 'novinar').

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vk  |  07. 11. 2003 09:15

přesně tuto reakci jsem chtěl taky napsat.

zvlášť u pana hlavenky bych čekal, že si takové změny za pár měsíců už mohl všimnout

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  07. 11. 2003 09:36

No, ono hlavně ani samotné SUSE ČR v tom asi nemá jasno - viz. jejich web:  jednou SuSE, pak zase SUSE.  Myslím, že na článku samotném to nic nemění, je to jen maličkost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
C  |  07. 11. 2003 12:09

Pokud je mi známo, změna je zatím jen marketingová, např. v ČR je v obchodní rejstříku stále SuSE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kaja  |  10. 11. 2003 13:27

marketing nemarketing - Novell koupil SUSE. Co si pizla SuSE CR na hrube zaostalem webu (o verzi SUSE 9.0 informuji "uz"od minuleho tydne) a co je v nejakem ceskem rejstriku, o tom zadna tiskova zprava nehovori. Staci, kdyz novinar prevezme to co ma a nevymysli nesmysly

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  07. 11. 2003 21:38

Tak to jste mě dostali Dosud jsem žil v domnění, že se to píše SuSE, tak jako dříve. Nicméně i samotní lidé v SUSE v tom nemají zcela jasno, respektive to nedokázali všude přepsat. ani na vlastních stránkách:

http://support.suse.de/psdb/

Mimochodem je v tomto směru pozoruhodné, že změnili jméno firmy i dozadu - opravili jméno své firmy ve starých tiskových zprávách, kdy se ještě firma jmenovala SuSE. Tomu se říká přepisovat vlastní historii .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skye  |  07. 11. 2003 08:10

Nevím jestli se něco změnilo, ale jestli se nepletu, tak XIMIAN nikdy žádnou linuxovou distribuci neměl -> vyvíjel a vyvíjí např. vylepšená už. prostředí nebo 3rd programy typu Exchange Connector. Ale to je pouze detail, na článku nic nemění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Bajer  |  07. 11. 2003 05:46

Jak tedy chce Novell vydělávat na software, který je zdarma?
Především, zase tak zdarma není – linuxové distribuce se dnes běžně prodávají a nikdo, ani zákazníci nemá deprese z toho, že utrácí peníze za něco, co by si mohl sestavit z kosteček sám.

Pane Hlavenko, proctete si, prosim, nekdy stranky www.gnu.org. Tam se dozvite, ze se jedna o Svobodny Software. Neni to software zadarmo. "Svodoba slova, ne pivo zadarmo". To, ze je ten software dostupny zdarma je jen dusledek svobody, kterou do nej autori vlozili a hlavne ponechali ostatnim. Linuxove distribuce, tedy software se zamozrejme neprodava, software neprodava ani Micro$oft. Zakaznici neutraci penize "za sestavene kosticky". V pripade GNU/Linuxu se prodava predevsim pridana hodnota, jak jste dale jiz spravne uvedl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VX  |  07. 11. 2003 09:40

Microsoft SW asi prodává

Nedávno jsem byl na M$ roadshow 2003 a tam klidně mluvili a promítali prezentaci používajíce slova jako "koupit SW" a pronajmout SW. Nikoli koupit licenci software, pronajmout licenci SW. A byli to zástupci Microsoftu !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mormon  |  07. 11. 2003 09:56

Vsetci to vieme: Linux je GNU/Linux, OpenOffice je OpenOffice.org a free znamena slobodny nie zadarmo. Ale normalnym ludom je to jedno a aj nadalej si zhanaju distribuciu Linuxu, ktora je zadarmo a obsahuje OpenOffice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hjasd  |  07. 11. 2003 11:05

Ale normalnym ludom je to jedno a aj nadalej si zhanaju....

... WINDOWS!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZK  |  07. 11. 2003 12:07

Jenže důsledkem této svobodnosti je i to, že je zadardmo. A v byzynsu nejde o svobodu, ale o peníze. Takže velké většině firem i jejich zákazníků je naprosto u prdele, že software je svobodný, ale kolik stojí. Oni si to titž svobodně programovat nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  07. 11. 2003 13:02

Takze je to zadarmo nebo ne? A co teda napsal Hlavenka spatne?

Ulevilo se ti aspon? :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  07. 11. 2003 21:30

Kde jsou ty nepřesnosti? Je ten software zdarma nebo není zdarma?

Diskuse, jestli je škatula se softwarem svobodná nebo nesvobodná, nebo ženatá, rozvedená, či propuštěná z vazby na podmínku nechám intelektuálům k jejich nepochybně bohaté a jiskřící diskusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  07. 11. 2003 22:24

Dovolil bych si upozornit na jednu vec. Nechapu jeden vseobecne rozsireny nazor, ze jakmile se neco tyka Linuxu, je to nutne GNU, cili svobone a nedaji se na tom v zadnem pripade vydelat penize. To samozrejme neni zadna pravda. Samotny nazev GNU/Linux o tom vypovida dost.

Cest a chvala lidem, co venuji svuj cas a um tomu, ze udelaji pod licenci GNU dobry program, ale at chceme nebo ne, do budoucna nelze pocitat s tim, ze pokud prave diky rozsireni Linuxu na desktopy nepujde vydelat dalsi penize, bude Linux ac jinak trba kvalitejsi pouze skomirat na okraji pozornosti tak, jak se to ted deje Mozille, byt treba Explorer davno kvalitou a funkcemi prekonala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Bajer  |  08. 11. 2003 06:03

Mylis se. Na GNU, Linuxu a svobodnem SW obecne se penize samozrejme vydelavat daji. Zkus si o tom najit informace primo u zdroje http://www.gnu.org/home.cs.html
Proc si myslis, ze Mozilla skomira na okraji pozornosti :) ? Pocet uzivatelu, kteri pouzivaji prohlizece zalozene na Mozille, se stale rozsiruje. www.czilla.cz www.mozilla.org

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fanda  |  08. 11. 2003 12:49

Tak za prve, muj prispevek snad byl o tom, ze se na Linuxu i na GNU software penize vydelat daji a hlavne o tom, ze vsechno co beha na tucnakovi nemusi byt GNU a ani Open source (reaguji na strach nekterych vyvojaru ci firem z Linuxu - ze nebudou prece delat soft zadarmo).

A druha vec, Mozilla (bohuzel) na okraji pozornosti rozhodne skomira. A nechces snad tvrdit ze ne. Kolik ma procent? Jasne ze ne kazda Mozilla se hlasi jako Mozilla ale i tak. Pro vetsinu lidi je stale ZBYTECNE na Mozillu prechazet, protoze na to co oni potrebuji jim Explorer bohate staci. A i kdyby se Mozilla ci Opera zacali rozsirovat ponekud pro Microsoft nebezpecnym zpusobem, MS proste vyda dalsi vylepsenou verzi IE a Mozilla bude zase spatky. Proc MS uz dlouho nevydal novou verzi IE? Protoze to zkratka vubec nepotrebuje. Nikdo ho zatim ani zdalky neohrozuje, tak proc by zbytecne vyhazoval penize. Osobne Mozille a velmi fandim (zrovna z ni pisu), ale budme realiste a snazme se spise neco na pomoc Mozille vymyslet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  08. 11. 2003 19:07

Proc Mozilla skomira? Je to celkem jednoduche:
1) rada uzivatelu (BFU :o) ) o existenci mozilly nevi, protoze ma ve svych windows zabudovany IE.
2) V nekterych podnicich jsou nad IE vybudovane nejruznejsi aplkace, ktere na mozille nefunguji.
3) Lenost ucit se delat v necem co, byt jen s velmi malymi odchylkami, vypada jinak.
Az se prvni skupina uzivatelu o mozille dozvi a treti prestane byt lina, pak IE upadne v zapomneni . Jo a nerekl bych ze skomira. Je spise na vzestupu- ta kvalita je precijen na trochu jine urovni, nez u IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor