Novell kupuje SuSE a se stává linuxovým králem

Téměř bez jakéhokoliv předchozího varování Novell v úterý oznámil překvapivou zprávu. Za 210 milionů dolarů odkoupí linuxovou dvojku SuSE. Po nedávné akvizici Ximianu tak roste nový linuxový král se silným zázemím a prověřenými obchodními kanály.
Pokud dojde ke schválení akvizice SuSE Novellem, tak trh informačních technologií získá nejsilnějšího distributora linuxových řešení na světě s přibližně 700 miliony USD v hotovosti a několikanásobně vyšší tržní hodnotou. Novell navíc hodlá nadále využívat obchodní značku SuSE, která má vybudovanou poměrně stabilní pozici. Spojení Novellu a SuSE tak znamená přímou konkurenci společnosti Microsoft v oblasti firemních zákazníků. Spolu s oznámením Red Hatu, který se nadále hodlá soustředit pouze na vývoj podnikových řešení založených na Linuxu, znamená oznámení Novellu kompletní převrat v oblasti linuxových distribucí během velice krátké doby.

Součástí oznámení akvizičních plánu je také informace o plánované investici IBM do akcií Novellu. Ze strany IBM nejde o žádnou charitu, investice je součástí marketingové strategie „Velké Modré“, která si takto pojišťuje spolupráci navázanou už se SuSE. Jejím výsledkem má být vývoj produktů Novellu/SuSE pro kompletní serverovou řadu IBM. IBM bude nadále doporučovat SuSE jako preferovaný Linux pro nasazení na eServerech. Smlouvy s IBM mají začít platit v okamžiku, kdy bude uzavřen proces akvizice. Odhadovaný termín převedení SuSE pod Novell je leden 2004.

Rozhodnutí, které Novell učinil a podpora IBM se projevila i na akciových trzích – Novell zaznamenal nárůst 40 % hodnoty akcií krátce po oznámení smlouvy o nákupu SuSE. Podle finančních analytiků je spojení Novellu se silnou linuxuvou firmou krokem správným směrem, nakolik je ale zvýšení tržní hodnoty společnosti Novell trvalé, ukáže čas a vývoj integrace SuSE a Novellu – pokud transakci schválí regulační úřady.

Novell i přes výrazný příklon k Linuxu nadále utvrzuje své stálé zákazníky v odhodlání firmy podporovat souběžně vývoj vlastního operačního systému NetWare, tak vývoj NetWare services pro Linux. Spojení s výrobcem Linuxu pak může znamenat urychlení přenosu všech funkcí NetWare na Open Source platformu. Po akvizici Ximianu Novell hovořil o přibližně dvouletém horizontu pro kompletní přenos služeb NetWare na Linux, nyní naznačují zprávy z Novellu možnost urychlení tohoto procesu.

Zvýšení důrazu právě na Open Source řešení a podporu komerčního nasazení Linuxu je v centru tiskových prohlášení Novellu i celkového chování specialisty na síťové služby. Nyní může Novell nabízet kompletní řešení pro celé firmy – nejen file a print servery se síťovými službami, ale také desktopy připravené pro plošné nasazení díky kombinaci SuSE Linuxu a produktů Ximian jako je Exchange Connector a Evolution.

I když může doplnění produktové nabídky Novellu o SuSE Linux působit ideálně – SuSE se doplňuje i s produkty, které Novell získal akvizicí Ximianu – není spojení SuSE a Novellu úplně bez rizik. I když mají manažeři SuSE i techničtí zaměstnanci a vývojáři příslib udržení stejné úrovně pracovních pozic, je propojení evropské a americké společnosti určitým rizikem. A to i přes to, že Novell má v Evropě silné zastoupení. Dalším mráčkem na obloze je SCO, které před časem od Novellu odkoupilo autorská práva k operačnímu systému Unix a dnes agresivně bojuje proti Linuxu a Open Source komunitě prostřednictvích žalob směřovaných především na IBM.

Diskuze (36) Další článek: Red Hat Linux končí, bude už jen Red Hat Enterprise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,