Novell koupil Ximian: spojení dobré pro Novell i Linux

Společnost Novell získala společnost Ximian, která patří mezi přední vývojáře software pro Linux. Kromě komerčních aplikací Red Carpet pro správu systémů a desktopů XD2 jsou s Ximianem spojeny Open Source projekty Gnome a Mono.
Novell v poslední době již několikrát vyjádřil podporu operačnímu systému Linux, dalším krokem směrem k přesunu aktivit společnosti do linuxového prostředí je akvizice softwarové společnosti Ximian. Celá transakce proběhla prostřednictvím hotovosti a Novell veřejně přislíbil, že bude nadále podporovat Open Source projekty společnosti Ximian. Novell také převezme všechny zaměstnance a vedení Ximianu poskytne odpovídající pozice v rámci nově vzniklé jednotky Novell Ximian Services.

Portfolio produktů obou společností podle finančních analytiků poskytuje zajímavé možnosti pro budoucí vývoj. Nejdůležitější součástí nabídky Ximianu jsou produkty Red Carpet, Desktop 2 a personal information manager Evolution spolu s Connectorem pro MS Exchange Server 2002.

Red Carpet je software pro snadnou instalaci software pro různé linuxové distribuce, verze Enterprise nabízí mnohem více možností včetně automatizované vzdálené správy systému. Red Carpet Enterprise je tak velice blízký produktu Novell ZENworks a Novell předpokládá propojení funkcí obou systémů do jednoho celku.

Ximian Desktop 2 je grafické uživatelské rozhraní pro operační systém s integrovanými aplikacemi s podporou formátů a standardů používanými v prostředí MS Windows. Jeho součástí je Evolution, linuxový protějšek aplikace Microsoft Outlook. Evolution integruje poštovního klienta, kalendář, databázi kontaktů a správu úkolů. Novell chce prostřednictvím Evolution prosazovat pro linux své groupwarové řešení GroupWise. Práce na propojení Evolution a GroupWise už začaly.

Open Source projekty neskončí

Ximian je obecně znám více díky opensource projektům, které podporoval. Open Source desktop Gnome, který existuje od roku 1997, patří k nejoblíbenějším grafickým rozhraním pro operační systém Linux. Kromě standardní nabídky aplikací zahrnuje také vývojářské nástroje nebo multimediální prohlížeče. Na projektu GNOME spolupracuje také IBM, HP, SUN nebo Red Hat.

Druhým významným projektem pod záštitou Ximianu je Mono, odpověď na platformu .Net společnosti Microsoft. Cílem projektu je umožnění provozu aplikací vytvořených pro .NET na platformách UNIX, Linux a dalších. Oba dva zmíněné projekty jsou spojeny se zakladateli společnosti Ximian Miguelem de Icazou a Natem Friedmanem, kteří budou na jejich fungování i nadále dohlížet.

Diskuze (16) Další článek: Kerio Personal Firewall 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,