Nové WindowsCE 2.0

K myšlence použití nových céček se připojil i grafický gigant SGI.
Typicky by se dalo začít jako u pavlačových klepů slovíčkem prý. Ovšem tato informace by měla mít větší váhu nežli tradiční sousedské "Jedna paní povídala ...". Podle zákulisních informací Microsoft usilovně pracuje na nové verzi operačního systému Windows CE.

Co by tedy mělo přijít s novou verzí, označenou starým dobrým číslováním 2.0? Opět je mířena do oblasti mobilního computingu, ale tentokrát mají v Redmondu mnohem větší ambice. Oproti současné verzi 1.0 by měly nová céčka podporovat barevné obrazovky a rozhodně nemíní zůstat u maximálního rozměru 240 x 400 bodů. Dále by měly být podporovány síťové služby a čipy používající architekturu Intel.

Ovšem podle této charakteristiky se již dostáváme na současné hranice palmtopů či lepších diářů a klasických notebooků a subnoteboků. Ne že by klasické notebooky nebyly mobilní, ale přece je zde jistý váhový rozdíl. Ale v současné době je segment trhu s mobilními počítači jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících a proto se můžeme v blízké budoucnosti dočkat nejednoho zajímavého překvapení. A postupně to pravděpodobně bude stále více zajímavější.

Japonský koncern Hitachi představil nový osmdesátimagahertzový procesor a čipset pod označením SH-3. Podle Japonců by se mělo jednat o procesor právě pro novou generaci produktů kategorie handheld PC či celulárních telefonů. Ovšem to nejzajímavější má teprve přijít. K myšlence použití nových céček se připojil i grafický gigant SGI. Jedním z produktů vyvíjených v laboratořích tohoto koncernu je i nová generace terminálů, využitelná například i pro přístup k Internetu. A použity budou čipy založené na tradiční MIPsové architektuře SGI. Ale Philips a NEC již v současné době používají MIPsové čipy v některých svých produktech. Nebude se sice již jednat o kapesní klasiku od níž se začínalo, ale díky vývoji se můžeme za pár let dočkat třeba i kapesního počítače s výkonností dnes již legendárního SGI Indiga.

Váš názor Další článek: ALR vstupuje na trh s přenosnými počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,