Nové verze Mandriva Linuxu a openSUSE

Linux je na třetině prodaných netbooků, v Rusku má ale problémy. Gnome 3 odloženo o půl roku, Němci chtějí otevřené standardy. Přinášíme přehled novinek ze světa open source.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru. Snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci. S linuxovým a open source speciálem se můžete na Živě.cz setkávat již tradičně každých čtrnáct dnů.

O souboji mezi Linuxem a Windows na trhu s netbooky se toho napsalo hodně. Několikrát jsem se mu v novinkách věnoval také já. Faktem je, že po úvodním zaspání Microsoft zabral a díky agresivní cenové politice dokázal získat většinu trhu. Názory na to, kolik to je, se liší. Na jaře se Microsoft opíral o statistiky z prodejů netbooků v amerických kamenných obchodech. Podle nich Windows zaujímaly 96 % trhu. Jednalo se o číslo hodně nadsazené, které se dosti rozcházelo s tvrzeními jednotlivých výrobců. Např. Dell uváděl, že prodává 30 % netbooků s Linuxem.

ABI Research nyní přišel se studií, podle které se 32 % malých počítačů prodá s Linuxem. V absolutních číslech to znamená 11 milionů počítačů. Vděčit za to může především díky méně rozvinutým zemím třetího světa, kde ještě lidé nejsou tolik navyklí na Windows a cena pro ně hraje klíčovou roli. Z tohoto důvodu je podíl Linuxu např. v Asii mnohem vyšší než v USA. Stejná studie také tvrdí, že Linux v roce 2013 získá na trhu opět majoritu. Znovuvzrůstající popularitu Linuxu na netboocích přiznal i Microsoft, který nedávno oznámil, že má na trhu 93 %.

Vše ale není pro Linux tak růžové. Představitelé Lenova oznámili, že kvůli špatným prodejům zastavili prodej modelů S9 a S10 s předinstalovaným Linuxem.

Německá vláda chce otevřené standardy a open-source

Nově vzniklá německá vláda, opět pod vedením kancléřky Angely Merkelové, oznámila, že bude podporovat otevřené standardy a open-source. Tento slib se nachází v koaliční dohodě mezi CDU a FPD. Dokument říká, že bude vláda zkoumat, jak informační technologie státu orientovat na otevřené standardy, a brát při hledání řešení v potaz open-source. Podle ministryně pro vnitra je zatím předčasné zacházet do detailů, ale podle ní se v budoucnu informační systémy bez otevřených a patenty nezatížených standardů neobejdou. Vláda chce založit radu, která by měla zvyšovat povědomí o IT a v budoucnu stanovovat interoperabilní a bezpečnostní standardy.

Linux do škol má v Rusku problémy

V Rusku před nedávnem zahájili monstrózní projekt, který má za cíl migrovat všechny školy z Windows na Linux. Jak informuje jeden z blogů, nyní se dostává tento projekt do problémů. Cílem migrace byla úspora nákladů. Stávalo se totiž, že školy neměly peníze na licence Windows a MS Office, učitelé byli nuceni používat nelegální verze a někteří z nich se kvůli tomu dostali i před soud.

Migrace měla přinést značné úspory, ale celý projekt se začal zadrhávat. Kvůli hospodářské krizi a výpadku příjmů státního rozpočtu ministerstvo již třikrát snížilo finance určené na projekt. Vyskytly se také problémy technického rázu. Ruský dodavatel linuxového řešení totiž rozeslal instalační CD, která obsahovala chyby a systém tak nešel nainstalovat. V neposlední řadě je to také velký konkurenční tlak Microsoftu, který projektu komplikuje život. Podle všeho přišel se stejnou agresivní cenovou politikou jako v případě trhu s netbooky a nabízí jednu licenci Windows za 30 dolarů. Poukazuje také na to, že v případě nasazení Linuxu ve školství by Rusko postrádalo odborníky na Windows, které mají na trhu s operačními systémy stále výraznou převahu.

Zakladatel KDE oceněn křížem za zásluhy

Zakladatel KDE Matthias Ettrich obdržel v Berlíně v budově senátu německý kříž za zásluhy. Ocenění získal za podporu inovace a znalostí pro veřejné blaho. Matthias Ettrich založil projekt KDE před více než 13 lety 14. října 1996, kdy ještě jako student, nespokojený s grafickými prostředními v Unixu a Linuxu, vyzval k vytvoření moderního a jednoduchého grafického prostředí. Za dobu své existence se KDE rozrostlo do několika desítek aplikací, na kterých pracují stovky vývojářů. I když se jedná o veskrze mezinárodní projekt, oficiálně i nadále zůstává v Německu, kde má sídlo KDE e.V., nezisková organizace, která vývoj zastřešuje.

1.png  2.png
Mandriva Linux 2010 a prostředí KDE4 s miniaplikacemi a ohled na plochy v prostředí KDE4 prostřednictvím 3D objektu

OpenOffice.org v Dánsku

Dánsko hlásí další rozsáhlejší přechod z MS Office na OpenOffice.org. Tentokrát se jedná o město Rødovre. Toto město plánuje nasadit open-source kancelářský balík na 700 počítačů. Důvodem není jen úspora financí, ale také lepší kontrola nad dokumenty a hlavně práce s PDF, které je oficiálním formátem pro dánské e-boxy.

Rødovre následuje příkladu Lyngby-Taarbæk, města s 51 tisíci obyvateli, které na OpenOffice.org již přešlo. Celý přechod je zatím příslušní pracovníci drží pod pokličkou, nechtějí se dostat od tlak jako jejich kolega v Lyngby-Taarbæk, kterého se pokusili několikrát odvolat. Obě města nejsou jediná, která na OpenOffice.org v Dánsku přecházejí. A místní pobočka Microsoftu se možná obává řetězové reakce. Technický ředitel dánské pobočky MS mimo jiné zaslal starostovi Lyngby-Taarbæk otevřený dopis, ve kterém si na rozhodnutí stěžuje.

3.png
OpenOffice.org Writer při přípravě tohoto článku

Ač se nasazení OSS většinou spojuje s úsporou nákladů, je zajímavé, že svědky širší adopce OSS jsme především v těch nejbohatších státech Evropy. Mimo Dánska to je také Nizozemsko, Norsko nebo Švýcarsko.

Microsoft poprvé uděloval ceny za open source

Co se ještě nedávno zdálo jako utopie, se pomalu stává skutečností. I Microsoft si pomalu nachází cestu k open source. Někteří příznivci svobodného softwaru to sice považují za klamání tělem, ale to nic nemění na faktu, že projektů spojujících Microsoft a open source přibývá. Jedním z nich byla i soutěž, kterou Microsoft vyhlásil na letošním LinuxExpu. Úkolem bylo pomocí nástrojů MS vytvořit open-source software nebo pomocí OSS rozšířit produkty MS.

Vítězem podle novinářů se stal projekt Azure desktop, který si klade za cíl vytvoření grafického rozhraní pro přístup ke službám Azure. Cenu za nejlepší rozšíření produktů společnosti Microsoft si odnesl projekt Windows Live Writer for Windows Mobile, který přináší Live Writer na mobilní OS společnosti Microsoft. Kategorii Nejstahovanější projekt vyhrál Windows Live Calendar Gadget, který si za září a říjen stálo skoro 4000 uživatelů.

Novinky ze světa softwaru


GNOME 3 odloženo o půl roku

Vydání nové generace GNOME nabírá první zpoždění. Na vývojářské konferenci GUADEC 2008 bylo rozhodnuto, že GNOME 2.30 se stane GNOME 3.0, které započne novou generaci tohoto desktopového prostředí. Letos na jaře byly rozpracovány podrobného plány toho, co se musí před příchodem třetí generace udělat. Od začátku si však vývojáři nechávali otevřená zadní vrátka s tím, že termín březen 2010 platí pouze v případě, že půjde vše hladce. Jak vývoj pokračoval, ozývalo se čím dál více hlasů, že by mělo být uvedení nové verze odloženo alespoň o půl roku. Mezitím přišlo Ubuntu, které znamená největší uživatelskou základnu GNOME, s tím, že na GNOME 3 přejde až příští podzim.

V Berlíně se před několika dny sešla skupina zodpovědná za směřování a plánování vývoje GNOME a ta se víceméně jednohlasně shodla na tom, že jedině odložení o půl roku zaručí kvalitní a bezproblémové vydání. Ač většina vývojářů tvrdí, že budou s prací hotovi do března, většina se shoduje, že se ještě nebude jednat o uhlazenou práci. Všichni mají v živé paměti KDE 4.0, které bylo vydáno jako nová verze, ale přitom bylo jen stěží použitelné. Toho se chce GNOME vyvarovat, takže nová generace započne nejdříve s vydáním 2.32, které je naplánováno na září.

RawTherapee bude open-source

Oblíbený program na úpravu fotografií ve formátu RAW RawTherapee bude uvolněn jako open-source. Na jeho fóru bylo oznámeno, že jeho autor Gábor Horváth hodlá celý program uvolnit pod licencí GPL. Datum ještě nebylo stanoveno.

RawTherapee je zatím vydáván jako freeware, takže jej lze bezplatně používat, ale zdrojový kód není k dispozici. Je napsán pomocí knihovny GTK+ a je ve verzích pro Windows a Linux. Od otevření vývoje se očekává snadnější zařazení do distribucí, porty na další platformy a zapojení dalších vývojářů. To by mohlo vývoj programu zřetelně urychlit. O tom, jak pracovat s RawTherapee, se můžete dočíst v sérii článků na Mandrivalinux.cz.

Novinky ze světa distribucí


Mandriva Linux 2010.0

Francouzská společnost Mandriva S.A. uvolnila podzimní vydání stejnojmenné distribuce, která je populární především mezi desktopovými uživateli a u nás má širokou uživatelskou základnu. Přepracován byl instalátor systému, v němž vývojáři zapracovali především na lepším vzhledu a ovládání. Vzhled ovšem hraje velkou roli v celém systému – výchozí prostředí je laděno do modra, tapety pozadí jsou velmi atraktivní a v prostředí KDE4 přibylo nové barevné schéma ze série Ia Ora.

Stejně jako konkurence i Mandriva zrychluje start systému. Byl implementován grafický bootovací proces Plymouth. Byla vylepšena správa 3G zařízení a podpora wifi. Zrychlen byl start DrakRPMu, grafického správce software – seznam všech balíků nyní načítání znatelně rychleji. Přibylo v něm vyhledávání pomocí regulárních výrazů.

 

mdv2010-1.png mdv2010-2.png mdv2010-4.png

Mandriva Linux také přináší KDE 4.3.2 s lepší integrací Nepomuk, která umožňuje soubory třídit na základě metadat. Kromě něj jsou k dispozici také GNOME 2.28. Jádro je ve verzi 2.6.31. Dále pak distribuce nabízí OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.3, X Server 1.6.5.

Stejně jako v minulých vydáních je Mandriva Linux dostupný ve třech různých edicích. Placený PowerPack lze zakoupit přímo od Mandrivy za 59 eur. Verze One nabízí instalovatelný live systém a verze Free pak bezplatnou verzi na DVD. Po roce se také vrací česká edice s obsáhlou příručkou. Dostupná by měla být 25. listopadu a objednat si ji můžete na webu Liberixu, o.p.s., který se na přípravě knihy podílel (a věnuje se lokalizaci softwaru v Mandriva Linuxu). Recenzi nabízí portál MandrivaLinux.cz.

openSUSE 11.2

Další významnou distribucí v podzimní sklizni je openSUSE 11.2. Toto vydání je první s prodlouženým vývojovým cyklem. openSUSE opustilo pravidelný půlroční cyklus, který praktikují ostatní velké distribuce, a prodloužilo jej na osm měsíců. Jestli jde o správný krok, ukáže až budoucnost, ale nynější vydání může hodně napovědět.

Nové openSUSE obsahuje grafická prostředí KDE 4.3 a GNOME 2.28. Výchozí volbou souborového systému je Ext4. Experimentálně byla také zařazena podpora souborového systému nové generace – btrfs. Konfigurační program YaST2, který je pýchou openSUSE, je nově založen na Qt4. Vylepšen byl nástroj na dělení disku. Díky patřičným programů a appletům byla výrazně rozšířena podpora sociálních sítí. Jádro se nachází ve verzi 2.6.31. K dispozici je jeho speciální verze, která je vyladěna pro běh na desktopu. Výchozím prohlížečem je Firefox 3.5 a výchozím kancelářským balíkem OpenOffice.org 3.1. Obě nejznámější grafická prostředí se dočkala nových grafických témat.

V nabídce jsou také tzv. hybridní ISO obrazy, které lze jak vypálit, tak jednoduše zkopírovat na USB disk. Live CD obsahují více jazyků. K dispozici je také klasická verze na DVD.

U příležitosti vydání openSUSE 11.2 se 20.11. od 14:00 do 19:00 v budově MFF UK na Malostranském náměstí koná Release Party. Na místě budou i vývojáři openSUSE, kteří budou prezentovat nové vlastnosti a pomáhat s problémy. Recenze včetně obrázků a flamu si můžete přečíst na LinuxEXPRESu: Recenze openSUSE 11.2.

 

Diskuze (22) Další článek: Připomínač: Už žádné zmeškané televizní pořady

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,