Nové Ubuntu nabídne prodej muziky

Další Ubuntu bude mít nové téma a obchod s muzikou. Amazon podepsal patentovou dohodu s Microsoftem. Přinášíme souhrn událostí ze světa open source a tučňáků.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru. Snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci.

Americká společnost Novell zveřejnila výsledky za první čtvrtletí hospodářského roku, které skončilo 31. ledna. Obrat sice klesl meziročně z 215 milionů amerických dolarů na 202. Společnost však dosáhla vyšší zisku, který činil 20 milionů. Za stejné období minulého roku to přitom bylo jen 11 milionů.

I když linuxová divize byla v rámci restrukturalizace spojena s dalšími a nelze tedy z hospodářských výsledků jednoduše zjistit, jak si vede, představitelé Novellu si výsledky pochvalují. Čtvrtletní výnosy činily 37 milionů, což je meziroční nárůst o 75 %. I když prodej licencí přes Microsoft poklesl, byl výrazně nahrazen přímým prodejem.

Novell se také stal terčem nákupního zájmu fondu Elliott Associates, který již vlastní 8,5 % akcií společnosti. Nabídl ostatním akcionářům 5,7 dolarů za akcii nebo 21% prémii k zavírací ceně akcií k 2.3. Po tomto oznámení vystřelily akcie Novellu o 28 % nahoru. Spekuluje se ale i o dalších zájemcích – HP, SAP a IBM. Jeden z analytiků dokonce uvádí i Microsoft, ale ten by asi narazil na americký antimonopolní úřad.

Amazon podepsal patentovou dohodu s Microsoftem

Americký online obchodník Amazon se stal další společností, která uzavřela patentovou dohodu s Microsoftem. Podrobnosti smlouvy zůstaly utajeny, ale Microsoft prozradil, že mu Amazon zaplatí blíže neurčenou částku. Údajně jsou předmětem smlouvy patenty Microsoftu, které podle něj porušuje linuxové jádro. Amazon využívá Linux nejen na svých serverech, ale také ve své čtečce Kindle, která je v posledních měsících v USA hitem.

Microsoft prohlašuje již několik let, že Linux porušuje jeho intelektuální vlastnictví, ale nemá se k tomu toto tvrzení doložit. Linux Foundation za tím vidí pouze pokus o zastrašení potenciálních uživatelů. Ředitel LF Jim Zemlin však říká, že smlouva s Amazonem nic neznamená a je to jen smlouva mezi dvěma soukromými subjekty a že je lepší se věnovat vývoji.
Palm vydal novou verzi WebOS a stěžuje si na nízké příjmy

Společnost Palm vydala vydala novou verzi svého mobilního operačního systému WebOS 1.4. Ta byla ve formě aktualizace rozeslána také všem stávajícím uživatelům mobilních telefonů Pre a Pixi. WebOS byl při svém uvedení velmi pozitivně přijat odbornou veřejností a patří mezi absolutní špičku mezi mobilními systémy. Dokazuje to i seznam novinek nové verze. Zatímco ostatní tvůrci mobilních OS hledají výmluvy, proč nepodporují Flash, WebOS 1.4 jeho podporu přináší. Přibylo i dlouho očekávané nahrávání, upravování a sdílení videa. Menších vylepšení se dočkaly i aplikace Calendar, Phone, Messaging a Email.

Navzdory tomu všemu se však tržby neodvíjí tak, jak představitelé Palmu očekávali. Jsou nižší, než slibovali, a podle tiskové zprávy Palmu je to způsobeno pomalejším přijímáním jeho telefonů uživateli. Laicky řešeno telefony Palmu se neprodávají tak, jak si společnost představovala. Palm na to reaguje školením pro prodejce Verizonu, který patří k jedněm z největším partnerů. Vypadá to, že problémy s prodejem jsou především v USA, protože např. německé O2 hlásí, že Pre je jeho nejprodávanějším smartphonem.
Já osobně si myslím, že jedním z hlavních důvodů neúspěchu telefonů od Palmu je velmi restriktivní prodejní politika, která je snad ještě tvrdí než u iPhone v jeho začátcích. I více než rok po uvedení Palm Pre je velmi obtížné jej koupit bez drahého tarifu a v mnoha zemích včetně České republiky se oficiálně zatím neprodává vůbec.

Novinky ze světa softwaru


CrossOver 9.0 Snow Mallard

Společnost CodeWeavers vydala další verzi CrossOver, softwaru, který slouží ke spouštění aplikací pro Windows v Linuxu a Mac OS X. Jedná se o komerční produkt, který postavený na projektu Wine. Vývojáři CodeWeavers patří také mezi největší přispěvatele do Wine a dá se tedy říct, že koupí CrossOver podpoříte i vývoj Wine. Nová verze je první od CrossOver 1.0, která je kompletně přepracovaná. To se týká především uživatelského rozhraní, které je úplně nové a napsané pomocí knihovny GTK, takže lépe zapadne do prostředí GNOME, které dnes používá většina velkých distribucí včetně Ubuntu. Zgruntu byl také změněn proces instalace aplikací. Práce s láhvemi je rychlejší. Byl vylepšen běh Internet Exploreru 7 a Microsoft Office. Celkově CrossOver obsahuje 7500 patchů zařazených během roku do Wine.

Cena zůstává stejná – 40 dolarů za verzi Standard a 70 dolarů za verzi Pro. Všichni aktivní uživatelé CrossOver dostávají automaticky verzi 9.0 na rok zdarma. Společnost CodeWeavers se tak omlouvá za pětiměsíční zpoždění.

FlightGear 2.0.0

Po více než ročním vývoji byla uvolněna nová verze open-source leteckého simulátoru FlightGear. Ten patří k úspěšným simulátorům s početnou skupinou fandů po celém světě. Jedná se totiž o vyspělý program, který má za sebou již čtrnáct let vývoje. Nová verze je zaměřena především na opravy chyb, ale přináší i nové vlastnosti. Grafika byla vylepšena o 3D oblačnost, dynamickou texturu vody a simulaci lesních požárů. Zvuk je nyní mnohem plastičtější i díky Dopplerovu efektu.

fg1.png  fg2.png  fg3.png
FlightGear v praxi ¨(Zdroj: flightgear.org)

Hra nemá závratné hardwarové nároky. Stačí běžný počítač, který obsahuje grafickou kartu s podporou 3D a OpenGL. Hra je multiplatformní a mezi podporovanými systémy jsou Windows, Mac OS X, Linux, Solaris a další. FlightGear je dostupný ve zdrojových kódech a starší verzi naleznete v repozitářích některých distribucí.

Novinky ze světa distribucí


Ubuntu bude mít nový vzhled (už opravdu!) a prodej hudby

Ubuntu je nejpopulárnější distribucí, proto je mediálně nejvíce propíráno. Jak se blíží nové vydání, přibývají zprávy o změnách a novinkách, které se připravují. Nejinak je tomu i nyní. Nejočekávanější změnou je pro Ubuntu 10.04 zbrusu nový vzhled. Zakladatel Ubuntu Mark Shuttleworth se nechal slyšet, že vizuálními změnami neprojde pouze rozhraní systému, ale i celý branding Ubuntu, a že se vše ponese ve znamení světla.

Zhruba dva měsíce před vydáním Ubuntu 10.04 Lucid Lynx prezentoval na svém blogu vedoucí komunity Jono Bacon nový vzhled. Kde se designéři Ubuntu inspirovali, není těžké uhodnout. Podobnost s Mac OS X podtrhuje i výchozí pozadí, které stejně jako v případě Mac OS X fialové. Faceliftu se dočkala i loga Ubuntu. Zatímco posledních pět let bylo mottem „Ubuntu - Linux for Human Beings“, nyní jím bude „Ubuntu is Lightware“. Podle představitelů Canonicalu bude takto nastavený směr platit po několik následujících let.

darktheme.png  ubuntu boot.png
Nové barevné témat Ubuntu a startovací obrazovka

Vzhled není jedinou změnou, na kterou se mohou uživatelé těšit. Velmi zajímavě také zní možnost nákupu hudby po vzoru iTunes. Ve výchozím správci hudby Rhythmbox je již možné stahovat hudbu z Jamenda a Magnatune, kde je platba dobrovolná, respektive dobrovolná, ale s minimálním limitem. Jedná se však o nezávislé labely, které nenabízejí žádná velká jména. Spekulovalo se o několika obchodech, se kterými by Canonical mohl navázat spolupráci. Nejvíce se skloňovalo jméno Amazonu, který prodává MP3 bez DRM, ale pouze v rámci USA. Nikdo příliš nedoufal, že by se případný prodej hudby v Ubuntu týkal i České republiky, protože to se zatím nepodařilo ani Applu, ale nyní se zdá, že šance jsou vysoké. Jako partner byl totiž vybrán obchod 7digital, z jehož britské verze lze nakupovat i u nás. Hudba bude ve formátu MP3 s datovým tokem 256 kbps a vyšším. K nákupu bude potřeba účet u Ubuntu One, protože hudba se po zakoupení stáhne na online disk, kde se posléze synchronizuje na zaregistrované počítače. Modul Ubuntu One Music Store, jak se bude obchod jmenovat, už je připraven pro Rhythmbox a prý se počítá i s integrací do dalších správců hudby jako Banshee a Amarok.

OpenSolaris bude pokračovat, ale nebude zcela open-source

Poté, co byla společnost Sun Microsystems odkoupena Oraclem, začalo se spekulovat, jaký to bude mít dopad na jednotlivé open-source projekty. Otazníky visely také nad OpenSolarisem. Ten vycházel z komerčního Solarisu, ale Sun se před několika lety rozhodl oživit vývoj a systém uvolnil pod svobodnou licencí. Přešel na model po vzoru Red Hatu, kdy vydává aktuální a všem přístupný systém zdarma a v pravidelných časových intervalech na jeho základě vytváří komerční produkt.

Ředitel product managementu Oracle Dan Roberts ujistil všechny partnery a členy komunity, že vývoj OpenSolarisu bude pokračovat i nadále a Oracle bude jeho vývoj a komunitu aktivně podporovat. Podle něj teď Oracle investuje do vývoje Solarisu dokonce více prostředků než Sun před akvizicí. Ne všechny technologie však budou uvolňovány jako open-source. Společnost tak chce zvýšit hodnotu svých komerčních produktů. Příklad si chce vzít z politiky MySQL.

Otázkou i nadále zůstává, nakolik bude Oracle OpenSolaris prosazovat jako řešení na desktop. Před třemi lety Sun započal projekt Indiana, jehož cílem bylo vytvořit podobný ekosystém, jako mají linuxové distribuce. V rámci tohoto projektu se začal klást důraz také na využití na desktopu, aby se k OpenSolarisu nalákala větší uživatelská základna. Společnost Toshiba dokonce prodávala notebooky s předinstalovaným OpenSolarisem. Momentálně není jasné, jestli v těchto aktivitách bude Oracle pokračovat, nebo se zaměří pouze na serverové využití, jako tomu bylo dřív.

Elive 2.0 Topaz

Distribuce Elive má podtitul „Tam, kde se potkává Debian s Enlightenment“, který přesně vystihuje povahu této distribuce. Je totiž založena na osvědčeném Debianu a používá pokrokové prostředí Enlightenment. To je známo především díky tomu, že tzv. 3D efekty přineslo dávno před všemi ostatními a přitom vyžaduje nízké systémové prostředky. Je také známa pro rekordně dlouhý vývoj poslední verze, která se vyvíjí od roku 2000 a stále nevyšla finální verze.

Nová verze Elive přináší rozsáhlý seznam změn. Byly kompletně přepsány autolaunchery, přibyly uživatelské konfigurace. Verze jádra je 2.6.30.9 a má podporu speciálního hardwaru a vlastností včetně souborového systému Reiser4. Komu by nestačily 3D efekty v E17, může nově použít Compiz. Výhodou distribuce jsou i nízké nároky na hardware. Podle autorů na jednom testovaném počítači zabírala v paměti pouze 64 MB. Instalační CD zabírá 700 MB a můžete si jej stáhnout na stránkách projektu.

Diskuze (96) Další článek: FirstView PC607V: dotykový tablet s Androidem za dva tisíce korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,