Nové širokoúhlé monitory ohrožují pozice devatenáctipalcové klasiky

V dnešní době jsou bezesporu v kurzu devatenáctipalcové monitory. Nabídka je opravdu široká, od levných TN panelů až po kvalitní displeje s technologií S-IPS. Cenové rozpětí je také dost široké, takže si vybere každý. Vše by se ale mohlo změnit s novou generací širokoúhlých panelů.

Devatenáctipalcové monitory jsou bez debat již dost dlouho jedničkou na trhu. Vše se ale může změnit. Cože se to vlastně událo tak zajímavého? Minulý týden uvedla na trh společnost Hewlett Packard dvojici nových monitorů. Ty jsou zajímavé především svou cenou. První z nich, třicetipalcový LP3065 jsme si již na našich stránkách představili v tomto článku. Čím asi Hewlett Packard vyrazil konkurentům dech je doporučená cena pro koncové zákazníky. Netěšte se, pro normálního člověka to pořád není. Ale oproti ostatním výrobcům je doporučená cena 41 250 Kč včetně DPH výrazně nižší. Také tříletá záruční lhůta s výměnou u zákazníka, kterou HP nabízí se občas může hodit.

Tento třicetipalcový monitor s technologií S-IPS (ve zkratce znamená dobrý kontrastní poměr i podání barev, slušnou odezvu a výborné pozorovací úhly) má následující parametry:

 

30" LCD monitor Hewlett Packard LP3065
Typ technologie monitoru Aktivní obrazovka TFT (thin film transistor), S-IPS
Úprava stínítka Antireflexní a antistatická vrstva
Velikost monitoru Úhlopříčka 30 palců
Pozorovací úhel displeje 178° vodorovně, 178° svisle
Jas monitoru 300 nitů
Kontrastní poměr 1000:1
Doba odezvy 6 ms (obvykle, od šedé k šedé), 12 ms (rozsvícení a zhasnutí)
Rozteč obrazových bodů 0,250 mm
Barvy 16,7 miliónu barev
Monitor, maximální časování pixelu 275 MHz
Rychlost skenování Vodorovná frekvence: 100 kHz, svislá frekvence: 60 Hz
Rozlišení 2 560 × 1 600 při frekvenci 60 Hz (nativní)
Konektor videovstupu Tři vstupy rozhraní Dual Link DVI-D (počítače se systémem Windows a grafické karty s podporou portů DVI s digitální šířkou pásma Dual Link a standardu VESA DDC pro nastavení technologie Plug-and-play vyžadují grafickou kartu s podporou rozhraní DVI-D Dual
Vstupní signál Dva kabely pro rozhraní Dual Link DVI
Způsob montáže Standard VESA pro externí montáž: standardní čtyřotvorový s roztečí 100 mm
Spotřeba energie Maximálně 176 W, obvykle 118 W
Požadavky na napájení Automatické přizpůsobení, 100 až 240 V stř., 50 +/-3 Hz až 60 +/-3 Hz)
Spotřeba energie, úsporný režim 2 W
Hmotnost v metrických jednotkách 13,4 kg
Multimédia Doplňkový panel s reproduktory HP Flat Panel Speaker Bar: panel s reproduktory Speaker Bar je napájen přímo monitorem nebo počítačem, připojuje se k dolnímu okraji monitoru a zajišťuje úplnou podporu zvuku u vybraných TFT monitorů společnosti HP. Obsahuje
Funkce mechanického zabezpečení systém Kensington Lock-Ready
Technologie Plug and play ano
Záruka Tříletá záruka na díly a práci, s opravou u zákazníka a odezvou následující pracovní den, včetně podsvícení. Během záruční doby je objednatelná rozšířená služba výměny do 48 hodin. Podrobné informace získáte od oddělení podpory zákazníků nebo služeb spole

 

O čem jsme se ale nezmínili je druhý, taktéž širokoúhlý 20" monitor HP L2045w. Díky své cenové kategorii je pro spoustu lidí asi mnohem zajímavější. HP L2045w má u dvacítek obvyklých 1680×1050 bodů. Displej využívá technologii TN, díky které má velmi příznivou cenu, rychlou odezvu (5 ms), ale také horší pozorovací úhly a kontrastní poměr 600:1.

 


Ve srovnání s 19" LCD s rozlišením 1280×1024 bodů je obraz mnohem jemnější, velikost pracovní plochy HP L2045w je asi o jednu třetinu větší. Stojan monitoru je navíc vybaven pivotem s možností otáčení o 90°. Samozřejmostí je i digitální DVI-I konektor a starší 15pinový analogový D-sub VGA.

 

20" LCD monitor Hewlett Packard L2045w
Typ technologie monitoru Aktivní obrazovka TFT, TN
Úprava stínítka Antireflexní a antistatická vrstva
Velikost monitoru Úhlopříčka 20,1"
Pozorovací úhel displeje 160 ° vodorovně, 140 ° svisle
Jas monitoru 300 nitů
Kontrastní poměr 600:1
Doba odezvy 5 ms
Rozteč obrazových bodů 0,258 mm
Barvy 16,2 miliónů barev
Zobrazovací frekvence Vodorovná frekvence: 24 – 93 kHz (vstup VGA), Svislá frekvence: 50 – 76 Hz (vstup VGA)
Rozlišení 1 680 × 1 050 při 60 Hz (nativní, doporučené) a všechny režimy VESA až do rozlišení 1 280 × 1 024 při 60 Hz; podporuje také některé modely Sun (1 152 × 900 při 76 Hz) a Mac (1 152 × 870 při 75 Hz a 832 × 624 při 75 Hz)
Doporučené rozlišení Maximální rozlišení (analogové a digitální): 1 680 × 1 050 při frekvenci 60 Hz; Přednastavené grafické režimy VESA (neprokládané): 640 × 480 při 60, 72 a 75 Hz – 800 × 600 při 60, 72 a 75 Hz – 1 024 × 768 při 60, 70 a 75 Hz – 1 280 × 1 024 při 60 Hz; Před
Konektor videovstupu 1×15pin analog D-sub VGA 1× DVI-I (analogový a digitální režim VGA)
V/V port Rozbočovač USB 2.0: Samostatné napájení, jeden výstupní port, dva vstupní porty (kabel není součástí dodávky).
Ovládací panel Výběr vstupu, automatické přizpůsobení, posun OSD nahoru a dolů, výběr nabídky OSD, napájení
Spotřeba energie maximálně 60 W
Spotřeba energie, úsporný režim 2 W
Hmotnost v metrických jednotkách Vybalený: 7,8 kg, zabalený: 9,6 kg.
Multimédia Volitelný reproduktorový panel EE418AA.
Funkce mechanického zabezpečení systém Kensington Lock-Ready
Technologie Plug and play ano
Záruka Omezená tříletá záruka na náhradní díly, práci a servis u zákazníka. Vztahuje se i na podsvícení. Dostupnost záruky se v jednotlivých oblastech liší. Záruka podléhá konkrétním omezením a výjimkám. Bližší informace získáte v zákaznickém centru společnosti

S doporučenou koncovou cenou 8985 Kč včetně DPH patří mezi nejlevnější dvacítky na trhu. Pokud ještě připočítáte stejně jako u předcházejícího modelu na tuto cenovou kategorii neobvyklou tříletou záruku s výměnou přímo u zákazníka, jde o ideálního kandidáta na herní monitor.

Zajímavé je především to, že se cenou řadí vedle lepších TN panelů, a je levnější, než celá řada 19" LCD (ale ty mají přece jen vyspělejší technologie MVA či S-IPS a jejich obdoby).

Další, velmi zajímavý model od Fujitsu Siemens, širokoúhlý S20-1W s technologií MVA a stejným rozlišením, se po nějaké době prodával za částku lehce převyšující třináct tisíc s DPH. Z nabídky obchodů se ale vytratil, takže je možné, že se brzo objeví jeho nástupce.

Samsung má v této kategorii ve své v nabídce velmi kvalitní, ale přirozeně dražší, monitor s označením 215TW s obrazovkou s technologií S-PVA (obchodech se pohybuje někde mezi 16-20 000 Kč s DPH)NEC MultiSync 20WGX2 s technologií S-IPS také s přehledem získává ocenění v absolvovaných testech, přičemž se jeho cena pohybuje taktéž kolem patnácti tisíc.

Devatenáctipalcové displeje mají hned několik slabin. Rozlišení 1280×1024 patří kvůli poměru stran 5:4 k těm neobvyklým. Oproti klasickému poměru 4:3 s rozlišením 1280×960 bodů dostaneme sice navíc nějaké místo na ikonky (to není nikdy na škodu), ale tento argument vedle monitoru, který má na výšku ještě o 26 pixelů více, padá. Co se velikosti pracovní plochy týče, není zde oproti levnějším sedmnáctkám žádný rozdíl. Počet zobrazených pixelů zůstává stejný, jen se jejich velikost o něco zvětší. Obrazové body devatenáctek jsou ve srovnání s ostatními LCD panely zbytečně velké a rastr na displeji je o to viditelnější.

Bohužel, na devatenáctky přešla většina výrobců, a tak jsme se už nikdy nedočkali kvalitních sedmnáctek za rozumnou cenu.

Ceny 19" displejů jsou už posazené tak nízko, že už nejsou pro výrobce tolik atraktivní. A jak se zdá, devatenáctky mají svá nejlepší léta za sebou. Širokoúhlé dvacetipalcové monitory se už v dnešní době zdají být mnohem zajímavější. S nejoblíbenější kategorii devatenáctek se už ceny nebezpečně mísí. Širokoúhlých modelů od různých výrobců přibývá – monitory s poměrem stran 16:10 jsou podobně jako v případě televizorů docela v kurzu. Novinka v podobě sidebaru ve Windows Vista znamená o důvod víc, proč o širokoúhlém formátu začít uvažovat. Devatenáctky s prapodivným poměrem stran 5:4 a hrubým rozlišením mají v nové generaci monitorů tedy velmi zdatné konkurenty.

Otázka je, jak dlouho ještě bude trvat, než bude na trhu sortiment alespoň trochu srovnatelný s obrovským množstvím devatenáctipalcových modelů. S výjimkou nejlevnějšího segmentu trhu už není důvod při výběru monitoru nepřemýšlet, jestli raději něco málo nepřiplatit za o třetinu větší pracovní plochu. Zatím převažují dražší monitory, ale jak se po uvedení novinky od Hewlett Packard zdá, není nemožné vyrábět i relativně levné dvacítky. Znamená to konec zlaté éry devatenáctipalcových monitorů?

Diskuze (42) Další článek: Ke stažení: KoolMoves a Easy CD-DA Extractor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,